Türk İnsanı Kripto Paraları Neden Çok Seviyor?

Kripto paralar hayatımıza gireli 11 yıl oldu. 2008 yılında Satoshi kod adlı kişi veya kişiler bir manifesto yayınladı ve ilk kripto para olan Bitcoin ortaya çıktı. Fikir ve altyapısı güçlü olunca o günden bu güne binlerce kripto para hayatımıza girdi ve çıktı…

Türk halkı olarak Bitcoin başta olmak üzere kripto paraları sevdik ve yatırım yaptık. Hatta dünyada bu paralara en hızlı adapte olan ve en çok yatırım yapan ülkeler arasında zirveye oynadık. Finansal okur yazarlık oranımız düşük olmasına rağmen, yatırım yapabileceğimiz tasarrufumuz az olmasına rağmen, nasıl oldu da kripto paraları bu kadar kolay benimsedik.

Statista adlı araştırma şirketi, 2019 yılının başında yaptığı bir ankette, ülkelerin kripto paraları kullanma oranlarını araştırdı. Bu ankette zirvede Türkiye yer aldı. Her 5 Türk vatandaşından biri halihazırda ya kripto paraya sahip ya da kripto parayı geçmişte kullanmış. Sıralama, sırasıyla şöyle devam ediyor; Brezilya, Colombia, Arjantin, Güney Afrika, Meksika, Şili, Çin, Endonezya, ve İspanya. Bölge bakımından ise en yüksek orana sahip bölge Güney Amerika. Avrupa’da ise Türkiye’nin ardından en yüksek orana sahip ülke İspanya.

Bu verilere de baktığımız da adaptasyonu hızlı olan ülkeler, genelde kırılgan ekonomiye sahip ülkeler. Refah seviyesi ve tasarrufu yüksek olan ülkeler daha aşağı sıralarda yer alıyor.

Türkiye bazında düşünecek olursak ekonomimiz, gayet kırılgan bir yapıya sahip. Bunun bir çok farklı nedeni olabilir coğrafya, eğitim ve politikalar gibi. Bundan dolayı da ekonomimiz her sene cari açık veriyor. Bu cari açık ve çeşitli kur etkileri ile enflasyon kelimesini bir hayli erken öğreniyoruz. Enflasyon tehtidi ile yıllardır boğuşuyor oluşumuz, paramızın değer kaybetmemesine yönelik tepkilerimizi her zaman maksimum seviyede tutuyor.

Bu reaksiyona bir de risk iştahımızın yüksek olması etmeni eklenince, riskli varlıklara karşı sempatimiz artıyor. Temelde enflasyon ve risk iştahımızın yüksek olması etmenlerinin, Türk insanına, kripto paraları sevdirdiğini düşünüyorum. Bu düşüncemi kırılgan beşli de olan Arjantin ve Brezilya’nın, sıralamada hemen arkamızdan gelmesi ile destekleyebilirim. Bunun yanında ise Akdeniz ülkelerinin risk iştahı, kuzey ülkelerine göre daha yüksek olduğu söylenir. Bir Akdeniz ülkesi olan İspanya’nın Avrupa’da kripto paraya en cok adapte olan 2. ülke olması bu klasik cümleyi destekliyor gibi görünüyor.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?