Mayıs 29, 2024

Bitcoin (BTC) Nedir? Bitcoin Ne İşe Yarar?


Bitcoin (BTC) Nedir? Bitcoin Ne İşe Yarar?

Son güncellenme : 30.05.2024 - 00:11

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan kişi veya kişilerce tasarlanan, merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Blockchain teknolojisi üzerine kurulu olan Bitcoin, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmadan, kullanıcılar arasında doğrudan transfer edilebilir.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adını kullanan kişi veya kişilerce tasarlanan, merkezi olmayan bir dijital para birimidir. Blockchain teknolojisi üzerine kurulu olan Bitcoin, herhangi bir merkezi otoriteye bağlı olmadan, kullanıcılar arasında doğrudan transfer edilebilir. BTC, dijital cüzdanlar arasında şifrelenmiş işlemlerle transfer edilerek güvenli ve anonim bir ödeme sistemi sunarak yenilikçi bir yaklaşım da getirir. Geleneksel para birimlerinden farklı olarak, sınırlı sayıda üretilen Bitcoin yalnızca 21 milyon token’lık arz ile piyasaya sunulmuştur. BTC bu nedenle dijital altın olarak da adlandırılır. Varlık, dünya genelinde finansal işlemler için alternatif bir yöntem olarak hızla popülerlik kazanmıştır.

Bitcoin Özellikleri Nelerdir?

Bitcoin’in başlıca özellikleri arasında merkeziyetsizlik, anonimlik, sınırlı arz ve hızlı işlem imkanı bulunur. Merkeziyetsizlik, Bitcoin’in herhangi bir hükümet veya finansal kuruluş tarafından kontrol edilmemesi anlamına gelir. Anonimlik, kullanıcıların kimliklerinin gizli tutulmasını sağlar. Ancak protokolün sahip olduğu birtakım özellikleri aşağıdaki maddelerle özetlemek mümkün:

Açık Anahtarlı Kriptografi – Cüzdan yazılımı, bitcoin sahiplerine hem bir genel anahtar (protokol tarafından Bitcoin’e sahip olduğunuzu kanıtlamak için kullanılır) hem de özel bir anahtar (iyi bir şekilde korunursa, bitcoin’lerinize yalnızca sizin tarafınızdan erişilebileceğini garanti eden bir tür parola) olmak üzere iki anahtar tahsis eder.

Peer-to-peer Ağ – Nodelar (yazılımı çalıştıran bilgisayarlar), yazılımın kurallarına uyulduğundan emin olmak için işlemleri inceler. Madenciler (özel bilgisayar çipleri kullanan nodelar) daha sonra bu işlemleri blockchaine periyodik olarak eklenen bloklara gruplama hakkı için rekabet eder.

Sınırlı Bir Tedarik – Yazılım kurallarına göre, yalnızca 21 milyon bitcoin üretilebilir, bu da Bitcoin’e değer veren bir sınırdır.

Bitcoin Ne İşe Yarar?

Bitcoin, dijital ve merkeziyetsiz bir para birimi olarak çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Ancak temelde istenilen kullanım alanı, mal ve hizmetlerin satın alınması yönündedir. Ayrıca, düşük işlem ücretleri vadede protokol uluslararası para transferlerinde de kullanılabilecek bir yapıdadır. Ancak temelde hızlı transfer süreleri vaat eden protokol, yaygın kullanımla birlikte bu özelliğini pek sürdürememiştir.

Bitcoin yatırım aracı olarak da popülerdir; birçok yatırımcı, Bitcoin’in değerinin zamanla artacağı beklentisiyle onu bir yatırım olarak tutar. BTC, aynı zamanda finansal sistemlere erişimi olmayan kişiler için alternatif bir finansal çözüm sunar.

Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir?

Bitcoin madenciliği, Bitcoin ağının güvenliğini sağlayan ve yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girmesini mümkün kılan bir süreçtir. Madenciler, karmaşık matematiksel problemleri çözmek için bilgisayar gücünü kullanarak, işlemleri doğrular ve blokları blockchain’e eklerler. Bu işlemin sonucunda, madencilere belirli bir miktar Bitcoin ödül olarak verilir. Madencilik, Bitcoin ağının merkeziyetsiz yapısını korur ve işlemlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Ancak, madencilik işlemi yüksek enerji tüketimi gerektirir ve zamanla daha rekabetçi ve zor hale gelmiştir.

Bitcoin Yarılanması (Halving) Nedir?

Bitcoin yarılanması, her 210,000 blokta bir gerçekleşen ve madencilik ödüllerinin yarıya indirilmesi süreci olarak tanımlanabilir. Bu olay, yaklaşık her dört yılda bir meydana gelir. Yarılanmanın amacı, Bitcoin arzını sınırlı tutarak enflasyonu kontrol altına almaktır. Örneğin, 2020 yılında gerçekleşen yarılanma ile madencilik ödülleri blok başına 12.5 Bitcoin’den 6.25 Bitcoin’e düşmüştür. Yarılanma, Bitcoin fiyatında genellikle önemli dalgalanmalara neden olur, çünkü arzın azalması, talep sabit kaldığında fiyatları yukarı yönlü baskılayabilir.

Bitcoin TL/USD Güncel Fiyatı Ne Kadar?

Bitcoin (BTC)
1.24%
3,552,766.19
44,054.30
⇣ 3,491,030.48
14 Dec
⇡ 3,584,683.75

Bitcoin fiyatı kaç TL ve USD cinsinden güncel fiyatı, piyasa koşullarına göre sürekli değişmektedir. Bitcoin fiyatı, arz ve talep dengesi, piyasa haberleri, düzenleyici gelişmeler ve küresel ekonomik faktörler gibi çeşitli etkenlerden etkilenir. Güncel Bitcoin fiyatını öğrenmek için kripto para borsalarını veya finans haberlerini takip edebilirsiniz. Özellikle, CoinMarketCap, Binance, ve BtcTurk gibi platformlar anlık fiyat bilgisi sunar. Fiyatların anlık olarak değişken olması, yatırımcıların dikkatli ve bilinçli olmasını gerektirir.

Bitcoin Nasıl ve Nereden Alınır?

Bitcoin satın almanın en kolay yolu çeşitli kripto para borsalarını kullanmaktır. İlk adım, güvenilir bir borsa seçmektir; Binance, Coinbase, BtcTurk gibi platformlar Türkiye’de çokça kullanılan borsalar arasındadır. Bir hesap açarak, kimlik doğrulama süreçlerini tamamladıktan sonra, banka transferi veya kredi kartı ile hesabınıza para yatırabilirsiniz. Yatırılan para ile Bitcoin alabilir ve dijital cüzdanınıza transfer edebilirsiniz. Güvenlik açısından, borsa dışında bir cüzdan kullanmanız tavsiye edilir. Bu tür borsalar kripto paraların genellikle doğasına uymasa da karmaşık süreçleri ortadan kaldırdığı için çokça tercih edilmektedir.

Bitcoin Hesabı Nasıl Açılır?

Bitcoin hesabı nasıl açılır sorunu cevaplamak için öncelikle bir kripto para borsası veya dijital cüzdan sağlayıcısı seçmeniz gerekir. Seçtiğiniz platforma kaydolduktan sonra, kimlik doğrulama sürecini tamamlamanız istenecektir. Kimlik doğrulama genellikle kimlik belgesi ve adres kanıtı gerektirir. Bu süreç tamamlandıktan sonra, hesabınıza para yatırarak Bitcoin alım-satım işlemlerine başlayabilirsiniz. Ayrıca, güvenlik önlemleri alarak, iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) gibi yöntemleri kullanmanız kesinlikle önerilir. Örneğin en çok tercih edilen kripto para borsası Binance hesabı nasıl açılır sorusunun cevabı için linke tıklayabilirsiniz.

BTC Güvenilir midir?

Bitcoin’in güvenilirliği, birçok kripto para protokolünde olduğu gibi büyük ölçüde blockchain teknolojisine ve merkeziyetsiz yapısına dayanır. Blockchain ya da blok zincir, tüm işlemlerin kaydedildiği ve şeffaf bir şekilde doğrulandığı dağıtık bir defterdir. Bu, Bitcoin’in sahtekarlık ve çift harcama gibi sorunlara karşı dirençli olmasını sağlar. Ancak, Bitcoin’in değeri piyasa dalgalanmalarına açıktır ve büyük fiyat dalgalanmaları yaşanabilir. Ayrıca, kripto para borsalarındaki güvenlik açıkları ve kullanıcı hataları, Bitcoin’lerin çalınmasına neden olabilir. Bu nedenle, kullanıcıların güvenlik önlemlerine dikkat etmeleri önemlidir.

Bitcoin Yorumları: Güncel Bitcoin Haberleri

Bitcoin yenilikçi bir çözüm olsa da BTC hakkında güncel yorumlar ve haberler, piyasa hareketlerini ve gelecekteki beklentileri anlamak açısından önemlidir. Analistler ve uzmanlar, teknik analizler ve piyasa trendlerine dayanarak Bitcoin hakkında çeşitli tahminler yapar. Güncel haberler ve yorumlar, düzenleyici değişiklikler, büyük yatırımlar veya benimseme oranlarındaki artış gibi faktörleri içerebilir. KoinFinans.com ve çeşitli finans haber siteleri, güncel Bitcoin haberlerini takip edebileceğiniz kaynaklardır. Bu haberler, yatırımcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı olabilir.

Bitcoin Nasıl Gönderilir?

Bitcoin göndermek için, öncelikle bir dijital cüzdan kullanmanız gerekmektedir. Bu dijital cüzdan size ait bir soğuk cüzdan, dijital yollarla açılmış bir cüzdan veya borsaya ait bir cüzdan olabilir. İlk olarak, göndermek istediğiniz kişinin Bitcoin cüzdan adresini almanız gerekir. Ardından, kendi cüzdanınıza giriş yaparak, ‘Gönder’ veya ‘Transfer’ seçeneğine tıklayın. Alıcı adresini ve göndermek istediğiniz Bitcoin miktarını girin. İşlemi onayladıktan sonra, transfer blockchain ağı üzerinden doğrulanır ve genellikle birkaç dakika içinde tamamlanır. İşlem ücretleri, transferin hızına ve ağ yoğunluğuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak burada dikkat etmeniz gereken detay cüzdan adresinin kesinlikle doğru yazıldığıdır. Yanlış yazılan adres varlık kaybıyla sonuçlanabilir.

BTC Boğa Sezonu Nedir?

Boğa sezonu, finansal piyasalarda fiyatların sürekli olarak yükseldiği ve yatırımcıların iyimser olduğu bir dönemi ifade eder. Bu dönem, genellikle ekonomik büyüme, düşük faiz oranları ve olumlu piyasa beklentileri ile desteklenir. Kripto para piyasalarında da boğa sezonu, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değerinin hızla arttığı zamanları tanımlar. Boğa sezonları, yatırımcıların büyük kazançlar elde ettiği dönemler olabilir, ancak aynı zamanda dikkatli olunması gereken ve risk yönetiminin önemli olduğu zamanlardır.

Ayı Sezonu Nedir?

Ayı sezonu, piyasalarda fiyatların sürekli düştüğü ve yatırımcıların kötümser olduğu bir dönemi ifade eder. Bu dönem, genellikle ekonomik durgunluk, yüksek faiz oranları veya olumsuz piyasa haberleri ile karakterize edilir. Kripto para piyasalarında ayı sezonu, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin değerinin düştüğü zamanları tanımlar. Ayı sezonları, yatırımcıların kayıplar yaşayabileceği ve piyasada belirsizliklerin arttığı dönemlerdir. Bu tür dönemlerde, yatırımcıların sabırlı ve stratejik olmaları önemlidir.

Bitcoin’in Yaratıcısı Kim?

Bitcoin, dünyanın ilk başarılı kripto para birimini yarattığını güvenle iddia edebilirken, teknolojisi, kriptografinin dijital para yaratmaya nasıl yardımcı olabileceğine dair onlarca yıllık fikirlere dayanmaktadır.

Bu fikirler, aşağıdaki gibi biçimlendirici projeleri içerir:

  • B-money – Önerilen bir anonim, dağıtılmış dijital nakit sistemi.
  • Bit Gold – Bir tür sınırlı çevrimiçi emtia yaratma girişimi.
  • eCash – Anonim çevrimiçi ödemeler oluşturmaya yönelik ilk büyük girişim.
  • HashCash – E-posta spam’ini önlemek için tasarlanmış bir iş kanıt sistemi.

2006 yılında, hala anonim olan, “Satoshi Nakamoto” takma adını kullanan bir kişi veya grup, “Bitcoin” adlı yeni bir dijital nakit sisteminin kodunu yazmaya başladı.

Bunun ardından, 2008 yılında önerilen bu sistemi açıklayan bir inceleme raporu yayınlandı ve yazılımın ilk sürümü olan Bitcoin 0.1, 9 Ocak 2009’de piyasaya sürüldü.

Nakamoto, 2011’de projeden ayrılmadan önce Bitcoin’in geleceği hakkındaki düşüncelerini sunan bir yığın e-posta ve forum yazısı yazmıştı. Bugün yüzlerce geliştirici Bitcoin’in koduna katkıda bulunuyor ve bu kodla rutin hata düzeltmelerinden, verimlilik iyileştirmelerine kadar her şeyi yapıyorlar.

değiştirilebilen çoğu dijital verinin aksine, bu durumun bitcoin için geçerli olmamasını sağlar.

Bitcoin Nasıl Çalışır?

Bitcoin, blockchain adı verilen dağıtılmış bir dijital kayıt üzerine inşa edilmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi blockchain; tarih ve saat, toplam değer, alıcı ve satıcı ve her bir değişim için benzersiz bir tanımlama kodu dahil olmak üzere her bir işlem hakkında bilgi içeren blok adı verilen birimlerden oluşan bağlantılı bir veri gövdesidir. Girişler kronolojik sırayla bir araya getirilerek dijital bir blockchain oluşturulur.

Stacey Harris bu işlemi “Blockchaine bir blok eklendiğinde, onu görüntülemek isteyen herkes tarafından erişilebilir hale gelir ve blockchain, kripto para birimi işlemlerinin halka açık bir defteri olarak hareket eder,” diyerek açıklıyor.

Bitcoinler bugün, tasarımına sadık kalarak, herhangi bir güvenilir aracıya ihtiyaç duymadan iki kullanıcı arasında gönderilebilir. Birine bir dolarlık banknot verirseniz, artık onun bir doları olur ve sizin yoktur. Karşınızdaki kişiye değerli bir şey verdiniz ve o da aldı. Bitcoin de aynı şekilde çalışır.

Ama soruyor olabilirsiniz, ağı çalıştıran tüm bu bilgisayarlar ne olacak? Yazılımın kurallarını çiğnemelerini ve paramı çalmalarını engelleyen nedir? Esasen bunu engelleyen şey, teşviklerdir.

Bitcoin’in defterinin manipüle edilebilmesi için, bir hacker’ın madencilik donanımının en az üçte birini kontrolü altına alması gerekir. Ancak bu madenci daha sonra yeni bitcoinlerin aslan payını kazanmış olacağından, ağa saldırmak onların çıkarına olmayacaktır.

Birincisi, Bitcoin’in yüksek değeri madenciliği çok maliyetli hale getiriyor. Yeni BTC için rekabet edebilmek için madencilerin, hash’leri çözmek ve yeni bloklar önermek için özel donanım ve ucuz elektrik kullanmaları gerekiyor.

Bu, kazanması kolay bir yarış değil, yeni BTC çıkarmak için rekabet eden hesaplama gücü artık Google’ın veri merkezlerinden bile daha büyük. Pratikte bu, Bitcoin blockchainini manipüle etmenin teknik olarak mümkün olmasına rağmen ekonomik olarak pratik olmadığı anlamına gelir.

BTC’nin Neden Bir Değeri Var?

Bitcoin, geleneksel emtialara ve devlet parasına değer veren birçok özelliği paylaşır; sınırlılık, dayanıklılık, taşınabilirlik, bölünebilirlik, değiştirilebilirlik ve kabul edilebilirlik.
Hatta bu kategorilerin çoğunda BTC’nin devlet paraları ve emtialarına göre birçok avantajı olduğu bile iddia edilebilir.

Sınırlılık: BTC arzı, gümüş ve altın arzından daha sınırlıdır, çünkü ağın ekonomisinde yalnızca 21 milyon BTC piyasaya sürülecektir. İlk blok 2009’da çıkarıldığında, 50 BTC serbest bırakılmıştı. Günümüz itibariyle ise dolaşımda 18 milyondan fazla BTC vardır. Her blokta salınan BTC sayısı, toplam arzı sınırlı tutmak için her dört yılda bir kabaca yarı yarıya azaltılır bu duruma halving denir.

Dayanıklılık: Her türlü nakit, tekrar tekrar kullanılacak kadar dayanıklı olmalıdır. BTC özel anahtarları, paslanmaz çeliğe damgalanabilen, yedeklenebilen veya parçalara bölünebilen ve dayanıklılıklarını artıran sayılar ve harflerdir.

Taşınabilirlik: BTC ile tüm servetinizi bir flash sürücüde taşıyabilir, ezberleyebilir veya internet üzerinden anında aktarabilirsiniz.

Bölünebilirlik: Tüm para birimleri değer birimleri taşır, böylece insanlar farklı değerler taşıyan mallar satın alabilir. Örneğin ABD doları, 100 dolarlık banknotlardan centlere bölünebilir. BTC de bölünebilir ve sekizinci ondalık basamağa kadar alt bölümlere ayrılabilir. En küçük para birimi, Bitcoin’in yaratıcısından adını alır ve Satoshi olarak adlandırılır. 1 BTC, 100.000.000 satoshiye(sats) eşittir.

Değiştirilebilirlik: Tüm para birimleri tekdüze ve değiş tokuş edilebilir olmalıdır. Kağıt para veya altın gibi, BTC’nizi nasıl aldığınıza bağlı olarak değişen derecelerde değiştirilebilirliğe sahip olacaktır. Örneğin bir suça karışmış olan BTC, borsalar veya tüccarlar tarafından kabul edilmeyebilir. (Bu, Bitcoin geliştiricileri için aktif bir araştırma alanı olmaya devam etmektedir.)

Kabul edilebilirlik: Bir şeyin değer depolayabilmesi için insanların bunun değerli bir şey olduğunu ve değerini kabul etmesi gerekir.

BTC’yi Adem-i Merkeziyetçi Yapan Nedir?

Pek çok teknoloji uzmanı, Bitcoin’in temel özelliğinin, yani onu diğer dijital para sistemlerinden farklı kılan şeyin, ağının adem-i merkeziyetçi olması olduğuna inanmaktadır.

Ademi merkeziyetçiliğin arkasındaki fikri ve bunun neden bu kadar önemli olduğunu tam olarak anlamak için, bugün bankacılığın nasıl çalıştığını düşünmek faydalı olacaktır.

Maaş çekinizi düzenli olarak bir banka hesabına yatırırsınız. Bu durumda banka, paranızı hırsızlıktan korurken (güvenlik görevlileri, kasalar ve alarmlarla) paranızı (ATM’ler, ödeme kartları ve çekler aracılığıyla) da kullanmanızı sağlar.

Örneğimizde, bankalar merkezi otorite olarak hareket ediyor. Bireyler ve işletmeler arasındaki işlemleri kolaylaştıran üçüncü taraflardır. Esasen, bankalar işlemlerinize aracılık eder. Daha sonra aynı hizmeti tüm müşteriler için sağlarlar ve bu da onlara başkalarının parasının devasa bir arzının kontrolünü vermiş olur.

Bu güç ile kuralları kolaylıkla değiştirebilirler. Bankanız, izniniz olmadan paranızı ödünç verebilir, sizin için bir işlem yapmamaya karar verebilir ve hatta paranıza erişiminizi engelleyebilir. Hükümetler ve suçlular da verilerinize ve paranıza bankalardan el koyabilir.

Bitcoin’in arkasındaki fikir, aracı veya merkezi otoritenin olmadığı bir sisteme sahip olmaktır. Paranızın kontrolü yalnızca sizdedir ve işlemleriniz reddedilemez.

Bitcoin “adem-i merkeziyetçidir” çünkü yazılımı; herkesin, aldıkları bitcoinlerin gerçekliğini ve sınırlılığını güvenilir bir şekilde doğrulamasına izin verir. Bu şekilde, Bitcoin’in ademi merkezileştirilmesi, merkezi para yöneticilerinin doğasında bulunan güven sorununu çözer. Herhangi bir bilgisayar işlevini yerine getirmeyi durdurursa, onun yerini kolaylıkla başka bir bilgisayar alabilir.

Bitcoin geliştiricileri, ortalama bir kullanıcının ağ ile bir node’ı senkronize etmenin maliyetine bağlı olarak ağı daha fazla ya da daha az merkeziyetsiz olarak görme eğilimindedir ve bu süreci nasıl etkileyebileceğine göre protokolde değişiklikler önerirler.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Hasan Hüseyin Lif avatarı

Yazar Hasan Hüseyin Lif hakkında :

Ekonomi, blockchain ve kripto para alanlarında uzmanlaşmış bir yazar olarak, dijital finans dünyasındaki yenilikleri yakından takip etmekteyim. Üç yılı aşkın bir süredir KoinFinans bünyesinde kripto para piyasasına ilişkin güncel haberler, analizler ve sektörel gelişmeler üzerine içerikler üretmekteyim. Blockchain teknolojisinin ekonomik yapılar üzerindeki etkilerini, DeFi, NFT'ler ve merkez bankası dijital paraları gibi yenilikçi alanları kapsayan derinlemesine analizler sunarak sektördeki dönüşümleri değerlendirmekteyim. Kripto ekonomisinin geleceğine yönelik öngörülerimle, okuyuculara bilgi aktarımını amaçlamakta ve sektöre katkı sağlamaktayım.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Sizde yorumunuzu ekleyin, görüş bildirin.

  • Sefa

    Nazil kazanacağım yardımcı olurmusunuz

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Bitcoin kazanmak istiyorsanız vericeğim linkten gerekli bilgileri alabilirsiniz link: Bitcoin Madenciliği ve Nasıl Kazanılır veya daha hızlı sahip olmak istiyorsanız satın alım işlemi yapabilirsiniz nasıl satın alınır konumuzda aradığınız cevabı bulabilirsiniz link: Bitcoin ve Kripto Paralar Nasıl Satın Alınır başka sorularınız varsa çekinmeden iletebilirsiniz saygılarımızla KoinFinans.

    • Ayda

      Ben bitcoini takip ediyorum yalniz biseyi merak ettim ben de katilmak istiyorum diyelimki benim param degerlendi ve yukseldi ben yukselen parami nerden tahsil edicem .cunki ev almak istiyorum iki cocuk annesiyim kira odemekten cook yoruldum bana yardimci olursaniz cok memnun olurum birde iletisim numarasi yok mu yada bir danisman sozeli takip etmek nereye kadar saygilarimla ayda

  • Şevket

    Bitcoin nasıl kullanılır

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, bitcoin ile alışverişler yapabilirsiniz. Video oyunları, kitaplar, teknolojik aletler ve daha bir çok eşya satın alabilirsiniz. Şuanlık ödemelerinde bitcoin kabül eden siteler veya işletmelerden yapabilmektesiniz. Bunun ile ilgili konumuz yakında gelicektir.

  • Murat yangın

    Merhaba bu gibi işlemler cep telefonuyla yapılırmı. ? Aydınlatır'sanız sevinirim....!

    Cevap Yazın
    • Birkan BİÇİCİ

      Evet, cep telefonunuz üzerinden kripto para borsaları aracılığıyla bitcoin alım-satımı yapabilirsiniz.

  • Murat yangın

    Merhaba bu gibi işlemler cep telefonuyla yapılırmı. ? Aydınlatır'sanız sevinirim....!

    Cevap Yazın
  • Erhan

    Türkiyede hangi bankada Bitcoin alabilirim

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhabalar, Türkiye'de bankalarda Bitcoin satışı olmamaktadır. Bunun için Bitcoin borsalarından bitcoin alabilirsiniz bu borsalardan bazıları; Btctürk, koineks, paribu'dur.

  • Gulten marangoz

    Peki alış verişi anladimda para olarak almak istersek alabiliyormuyuz birde mesela 150 dolarla bitcoine katılırsak nasıl para kazanıcam ben onu nasıl yapıcağını anlamadim

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, evet bitcoinlerinizi Türkiyedeki Bitcoin borsalarında bozdurup nakit olarak alabilirsiniz. Türk borsaları, Btctürk, koineks gibi borsalardan Bitcoin alabilir ve bozdurabilirsiniz. Bitcoin yatırımları oldukça riskli yatırımlardır ani yükselişlerde kar elde edebileceğiniz gibi ani düşüşlerde zararda edebilirsiniz, bu yüzden yorum yapmaktan kaçınıyoruz.

  • ziya akduman

    bitcoin üzerinden biri ile iddaa bültennde yer alan maç oynadı ve ikramiye kazandım bu ikramiyeyi hesabıma geçmesi için 790 tl vergi damga pulu adı altında para talep ediliyor benden yasl mıdır güvenilir mi? acil bilgi verirseniz sevinirim.

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, maalesef bu tür konular hakkında bilgimiz bulunmuyor.Bu yüzden açıklama yapmaktan kaçınıyorum. Bu tür konular hasas konulardır dikkat etmenizi tavsiye ederim.

  • Hüseyin Özdemir

    Bu yorumlar beni ikna etmeye yetmiyor arkadaşın birisi soru soruyor cevap biz ona karisamiyoruz bunu anlamak çok zor

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, maalesef yatırım tavsiyeleri ve cevabını bilmediğimiz konulara yanıt veremiyoruz.

  • Mehmet

    Bu bitcoin i aldıktan sonra kendiliğinden artacakmi yani nasıl bunun üzerinden para kazaniriz

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, Bitcoin'in fiyatı alıcılar tarafından belirlenmekte ve oynak olmaktadır, bu yüzden kesin bir şey söyleyemeyiz.

  • Eren

    Bagzi uygulamalar var adim atarak para kazandiran bunlar ne kadar saglikli veya guvenilir ? Birde bitcoin in boyle bir uygulamasi varmi

    Cevap Yazın
    • Ramazan BOZKURT

      Eren bey merhabalar, öncelikle ilginiz için teşekkür ederiz. Efendim, her hizmetin ardında yatan şey, size bir fayda sağlayıp karşılığında bir ücret talep etmesidir. Lakin bahsettiğiniz uygulamalar,size sağlıklı bir takım aktiviteler için ücret ödeyerek, genel geçer kurala karşı geliyor. Aslında bu çok pozitif gibi gözükse de, kimin, neden böyle birşey yaptığını irdelemek gerekir. Eğer uygulamayı yapan bir sağlık kurumu ve toplumsal bir amaç için yapıyorsa, kesinlikle bir zararı yoktur. Ama bir şirket, şahıs veya şahıslar ise muhakkak karşılığında sizden birşey alıyordur. Bu zamanınız, reklama maruz kalma durumunuz, özel dosyalarınızın erişime izin vermeniz veya bir reklam aracısı olarak kullanılmanız olabilir. O yüzden bu tip uygulamaların güvenilirliğini ölçmek için, hizmeti kimin verdigini ve neden verdiğini bilmek veya öngörebilmek gerekir. İkinci sorunuza gelecek olursak. Bu tip uygulamaların bitcoin dağıtan versiyonunu görmedik ama olabilir. İyi Günler Dileriz KOİNFİNANS

  • Savaş

    Tamamda hikayesi güzel olan bu kripto para bilgisayarda madencilik yapilip üretiliyor sa Elektrik harcadigimiz icin mi bitcoin üretiliyor? Internet harcadigimiz icin mi ? Reklam mi üretip satılıyor? Bir islem için araci kurum mu oluyoruz? Madenci denen kisinin pc yi server olarak mi kiralayip kullaniyoruz? Bir proğramın veri tabanina mi yardim ediyoruz?

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, Bitcoin madenciliğinde hem elektriğiniz hem bilgisayarınızın işlemcilerini kullandırtarak üretime destek oluyorsunuz ve bu sayede Bitcoin ile ödüllendiriliyorsunuz.

  • Muhammed kaya

    Merhabalar. Peki bitcoin hesabındaki işlemlerimizde her hangi bir zararımız söz konusu olabilirmi. Ve ayrıca işlemleri bilgisayar üzerinden değilde yalnızca telefon aracılığıyla yapabilirmiyiz.

    Cevap Yazın
    • Ramazan BOZKURT

      Merhabalar Muhammed Bey, bitcoin fiyatı piyasanın arz ve talebine göre belirlendiği için yapacağız her işlemde kar veya zarar etme ihtinaliniz bulunmaktadır. Bunun yanında bitcoin satın alabileceğiniz bütün borsaların, mobil uygulaması mevcuttur. Yani işlemlerinizi bir bilgisayara ihtiyaç duymadan, akıllı telefonunuz ile de rahatlıkla yapabilirsiniz.

  • Zlem

    Bitcoin nasıl kullanılır mesela 1 bitcoin aşağı yukarı kaç TL oluyor ?

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba, Bitcoin kullanım alanları konusunda bazı internet sitelerinde veya mağazalarda harcanabilmektedir. Bitcoin fiyatı ise oynaklık gösterdiğinden dolayı sizlere net bir tutar söyleyemiyorum.

  • Bahar

    Merhaba bitcoin deger kazanıp yükseliyor yaaa cıkar ne niye türk parasını az verip bitcoin alarak yükseliyor ve tl cevirince karlı cıkıyoruz da onların çıkarı ne.bende bulaşmak istiyorum ya böyle bi yatırıma riskten korkuyorum tam bilgiye sahip deilim diye

    Cevap Yazın
    • İsmet KAÇMAZ

      Merhaba borsalar üzerindeki kur farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Yatırımlarınızı kesinlikle araştırarak ve dikkatli şekilde yapın. Kripto piyasası çok oynaktır bu yüzden de yüksek risk içerir.