Blockchain Nedir?

Blockchain: Ekim 2008’de tanıtılan bir eşler arası ağdır. Bir sanal para sistemi olarak tanınan Bitcoin uygulaması tamamen Blockchain teknolojisinin ürünüdür. Teknolojisi, kısaca, güvenmediğiniz kişilerle veri paylaşmanın güvenli bir yolu diyebiliriz.

Bir blockchain üzerinde dağıtılan veriler, aynı anda bir yerde veya birden fazla yerde saklanmaz; bu da, saklanan verinin halka açık olduğu ve bu sayede internetteki herkes tarafından erişilebilir durumda olduğu anlamına gelir. Veriler milyonlarca cihaz tarafından eş zamanlı olarak barındırıldığı için saldırıya uğramaya eğilimli bu verilerin merkezi bir sürümü yoktur.

Blockchain’i Güvenli Kılan Nedir?

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere bir düğüm, dizüstü bilgisayar, bilgisayar veya telefon gibi herhangi bir cihaz üzerinde kurulabilir. Düğümler aktif olmalı ve IP adreslerine sahip olmalıdırlar. Düğümler, blok zinciri ağına katılarak otomatik olarak indirilen blok kopyasının bir kopyasını tutarak ağı destekledikleri için önemli bir role sahiptirler. Kripto grafik bir parmak izi, her bir bloka özgü olduğu için, cihaz kaydedildiğinden emin olan bir mühür şeklinde çalışır. Düğümler aynı zamanda ortak bir şekilde tarih paylaşımı da yapar. Bu, blokajların kurcalanmaya karşı korunmasını sağlar.

Merkezileşme ve Merkeziyetsizlik

Merkezileşme, düğüm şeklinde adlandırılan blockchain ağının, milyonlarca dizüstü bilgisayar, tablet veya telefonda barındırılması’dır.

Merkeziyetsizlik, (Merkezi olmayan ağ), merkezileştirilmiş olanın aksine nispeten daha güvenlidir. Merkezi bir kontrol noktasına dayanmadığı anlamına gelir. Tek bir otoritenin olmaması sistemi daha adil ve daha güvenli hale getirir.

Blockchain Ne Kadar Güvenli?

Blockchain protokolü ne kadar güvenli olursa olsun, bilgisayar korsanları en korumalı sistemleri bile aşabiliyor. Geliştiriciler teknolojinin güvenli kalması için denenmiş ve test edilmiş yöntemler kullansa bile, verilerin güvenli olmayan şekilde bulunduğu durumlar olur. Blockchain ağındaki düğümler, verilerin karşılaştırılmasını yapmak için sürekli iletişim halinde kalmalıdır. Bir hacker, bir düğümün iletişimini ele geçirirse, sahte işlemleri kabul etmek için onu kandırabilir. Kripto para korsanları ve onların denedikleri yöntemler, ağının gerçekten ne kadar güvenli olduğunu açık bir şekilde gösteriyor.

Blockchain Teknolojisini Kimler Kullanıyor?

Sağlık, Nakliye, Enerji trend olmak üzere Blockchainler, çeşitli endüstrilerde kullanıma koyulmuş durumda. Şu anda Blockchain ağları, Finansal Hizmetler Teknolojisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Dünya Bankası’nın raporuna göre 2015’te ABD’de 430 milyar ABD Doları’nın üzerinde para transferleri yapıldı. Raporlara göre Blockchain geliştiricileri de yüksek talep görüyor. Blokchain için tasarlanan en yaygın uygulamalardan biri olan GUI, kullanıcıların Bitcoin ile bir şeyler satın almak için kullandıkları ve diğer kripto para birimlerinide içinde sakladıkları cüzdan uygulamalarıdır.

Halka Açık Blockchain ve Özel Blokchain

Halka açık blockchainler, herkesin fikir birliği sürecinin bir parçası olduğu sürece işlemleri göndermesine veya görmesine izin verir. Halka açık blokchainler, işlemleri onaylamak için bilgisayar işlem gücü gerektirenlerdir. Bu süreç Madencilik olarak bilinir. Öte yandan, özel blockchainler belirli bir sayıdaki organizasyona veya bir grup çalışanları için olan, düzenleme olanağı kısıtlı blockchainler’dir. Hiç kimse, ağdaki diğer cihazlardan mutabakata varmadan düzenleme yapamaz veya herhangi bir bloku silemez.

Kaynak : Hackernoon
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 2 )

Sizde yorumunuzu ekleyin, görüş bildirin.