Bitcoin (BTC) Neden Yükselemiyor? İşte Sebepleri Bunlar!


Bitcoin (BTC) Neden Yükselemiyor? İşte Sebepleri Bunlar!

Son güncellenme : 18.09.2021 - 00:41

Son yaşanan sert düşüşten sonra Bitcoin tarafında bir ağırdan alma devam ediyor. Sert hareketlerden sonra yavaşlama beklesek de çok uzun sürmesi yükselişle ilgili şüpheleri beraberinde getiriyor. Şimdi beraber neden yükselişler gelmiyor bunu değerlendirelim.

İlk olarak, bu ivme kaybı sadece Bitcoin için geçerli değil piyasaların genelinde bir geri çekilme mevcut. Amerikan endeksleri bütün piyasalar için bir lokomotif oluşturuyor. Onlarda gelecek yavaşlama bütün piyasalarda etkisini gösteriyor. Eğer Amerikan endekslerine bakarsak son dönemde geri çekilme yaşandığını görebiliriz. 50 günlük ortalamalarına gelmiş durumdalar. Genelde yeni zirve geldikten sonra bir miktar (%3-%5) satış gelebiliyor. Ancak bu satışların genelde hafta başında geldiğini ve haftanın sonuna doğru toparlandığını biliyoruz. Bu açıdan baktığımızda bu satışlar biraz uzun sürmüş görünüyor. Dolayısıyla bir zayıflık göze çarpıyor.

sp 512343232232123

Bu sebeple Bitcon’de endekslerdeki bu durumdan etkileniyor. Ancak, Bitcoin için teknik olarak da birtakım zayıflıklar mevcut. İlk olarak teknik durumu size özetlemek istiyorum. Aşağıya eklediğim grafikten kırmızı seviyeye bakarsak Bitcoin’in güçlü bir tepki aldığı seviye olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Bu 53.000$ seviyesi Bitcoin’in sert satış (red) yediği seviyedir. Dolayısıyla, bizim için majör direnç seviyesi olarak çalışıyor. Bunun üzerine atması yeni hareketler için ilk adım olacaktır. Bu seviyeyi takip etmeliyiz.

teknik il gejgklfsdlkfmjgf

İkinci olarak, sarı seviye bizim ana desteğimizi oluşturuyor. Görüldüğü üzere 53.000$ seviyesinde gelen sert satışta biraz altına inse de genel olarak bu seviye uzun bir süredir bize destek oluyor. Bu sebeple bu seviyenin altına inmesi doğrudan yükseliş trendini zora sokacaktır. Destek olarak takip edeceğimiz seviye de bu.

Bitcoin, gelen sert satıştan sonra bir süre ağırdan alıp dengelenmeye çalıştığı için yeşil ile sarı seviye arasında bir süre gidip gelmesini bekliyordum. İlk olarak sarıya ardından şimdi de yeşile doğru bir hareket yaptı. Ancak, şimdilik bu yükseliş güçlü değil. Çünkü uzun zaman önce giden hacim hala gelmedi diyebiliriz.

Hacimsizlik

Hacimsizlik trendler için en büyük risktir. Eğer yükseliş esnasında hacimde güçlenme ve artış gözlemleyemiyorsak her zaman düşüşlere ve geri çekilmelere hazır olmalıyız. Aşağıdaki haftalık grafik Bitcoin’in durumunu bize gösteriyor. Eğer ki turuncu çizgileri takip edersek hacmin kademeli olarak düştüğünü ve fiyatın da bu süre zarfında yükseldiğini açıkça görebiliyoruz. Yani fiyat hacimsiz yükseliyor. Son zamanlarda Bitcoin’in yukarı yönlü hareketlerine devam edememesinin önemli bir sebebi budur. Çünkü fiyat yükseldikçe satıcılar satmaya daha meyilli olur. Yani, satışlar kuvvetlenir. Bu sebeple fiyatın yükselmeye devam edebilmesi için alıcıların kuvvetlenmesi ve fiyatı yukarıya itmeye devam etmesi gerekir. Ben bunu basit bir örnekle anlatıyorum.

ilkujythrgefwrty

Düşünün ki fiyat 50.000$’dan 60.000$ seviyesine tek bir mumda yükseldi. Bu 10.000$’lık (%20) sert yükselişteki hacim ise 50.000 BTC olsun. Bu oldukça güçlü bir yükseliştir. 50.000 BTC’lik güçlü bir alıcı kitlesi fiyatı sert bir şekilde yükselterek satıcılara baskın gelmiştir. Ancak şimdi tersini düşünün. Aynı yükselişte bu sefer hacim sadece 50 BTC olsun (örneği absürt veriyorum ki daha iyi anlaşılsın). Yani 10.000$’lık (%20) yükselişe sadece 50 BTC’lik bir alıcı sebep olsun. Siz bu yükselişe güvenir misiniz? Tabiki de güvenmemelisiniz. Çünkü fiyat yükselip önemli bir dirence geldiğinde yada bir takım negatif uyumsuzluklar söz konusu olduğunda güçlü bir satıcı kolaylıkla fiyatı aşağıya çekebilir. O güçlü satıcıyı 50BTC’lik zayıf alıcının durdurmasını beklemiyorsunuz değil mi? İşte hacim bize trendlerin ne kadar güçlü olduğunu gösterir. Bitcoin’de ise hacmin kademeli olarak düşmesi beni endişelendiriyor.

Haftalıkta negatif uyumsuzluk mevcut

Aşağıdaki haftalık grafite bulunan turuncu seviyelere bir göz atarsak fiyat yükselirken RSI’nin de düştüğünü görüyoruz. Yani, fiyat yükselen trend oluştururken RSI düşen trend içerisinde. Bu da bizim negatif uyumsuzluk dediğimiz bir durum. Bu uyumsuzluklar bir yükselişi değil içinde bulundukları trendi tehdit ederler. Fiyat yükselişinin RSI ile desteklenmemesi trendi bozabilir. Bu açıdan oldukça önemlidir.

haftalo neflabkfgkdf

Daha önce benzer bir uyumsuzluğun günlük grafikte olduğuna defalarca Twitter’da yaptığım analizlerimde değinmiştim. Özellikle dikkat edilmesi gereken kısım, RSI uyumsuzluğu sırasında fiyatın hemen düşmediğidir. Yani, uyumsuzluk sırasında fiyat yükselmeye devam edebilir. Eğer ki uyumsuzluk bozulmazsa bir süre sonra fiyat sert bir şekilde düşüp trendi bozar. Yani, uyumsuzluk ortadan kalkmazsa eninde sonunda trend hüsranla biter. Aşağıya da günlükteki o uyumsuzluğun grafiğini bırakıyorum. Net bir şekilde, gelen düşüşün sebebini görebilirsiniz.

hfgtdrfsrt

Golden-Cross

Eğer Bitcoin grafiğindeki 50 (yeşil) ve 200 (kırmızı) günlük ortalamalara bakarsak bir Golden-Cross oluştuğunu görebiliriz. Bu fiyat için pozitiftir. Ancak henüz çalıştığını söyleyemeyiz. BTC’nin son yediği sert satış, fiyatı ve ardından da ortalamaları aşağıya itti. Bu sebeple ortalamalar birbirlerini kesmiş ancak birbirlerine bir üstünlük kuramamıştır. Eğer ki sarı seviyenin altına fiyat inerse o zaman ortalamaları da beraberinde götürecek ve Golden-cross bozulacaktır. Dolayısıyla sarı seviyenin altına inmemek trend için hayati öneme sahip.

yuthygtfrdesrt

Özetle, Son satışla beraber trendde bir zayıflama göze çarpıyor. Bu zayıflamanın son bulması ve Bitcoin’in yükselişlerine devam etmesi için gereken şey hacim. Dediğim gibi uzun mumların gelmesinden çok hacimli uzun mumların gelmesi önemli. Güçlü bir alıcı kitlesinin iş başına gelmesi Bitcoin’i bu risklerden arındırır. Yoksa, hacimsiz olarak fiyat yükselse bile uzun bir yol alamaz. Ancak, şuana kadar bunları göremedik. Bu hacimsizlik beni derinden endişelendiriyor. Ayın 23’ünde olacak olan FED toplantısına kadar bir süre idare edebiliriz. Ancak, trendin devam etmesi için bu ay içinde bir şeyler olmalı.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Furkan Bozkurt avatarı

Yazar Furkan Bozkurt hakkında :

İstanbul Bilgi üniversitesi öğrencisiyim. Önceleri merak ederek başladığım kripto para ve finans konularını hala severek takip ediyorum. Bu alanda elde ettiğim bilgileri ve yaptığım çalışmaları paylaşmaktan keyif duyuyorum. Yaptığım detaylı piyasa analizlerini twitter hesabımdan paylaşıyorum. Beni takip ederek piyasayı daha yakından izleyebilirsiniz.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Bitcoin (BTC) Neden Yükselemiyor? İşte Sebepleri Bunlar! haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?