Ocak 12, 2022

2022’nin En Yeni Kripto Trendi Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Coin’ler Hangileri?

Geleceğin interneti olarak anılan Web 3.0, merkezi olmayan bir blok zinciri teknolojisi kullanarak, kullanıcılara ve geliştiricilere/oluşturuculara (creators) güç vermeyi amaçlıyor.

Web 3.0, web sitelerinin ve web uygulamalarının, makine öğrenimi (ML), büyük veri (big data), merkezi olmayan defter teknolojisi (DLT) vb. teknolojileri kullanarak, bilgileri ‘akıllı bir insan’ benzeri şekilde işleyebileceği, internetin gelecek nesli olarak da biliniyor.

Web 3.0, hayatımıza yeni giren bir kavram gibi görünse de aslında uzun süredir erişilmesi beklenen bir aşama olarak görülüyordu. World Wide Web’in (www) mucidi Tim Berners-Lee tarafından Semantik Web olarak adlandırılan Web 3.0, akıllı ve açık internet (open internet) olmayan hedefliyordu.

Web 3.0 merkezi olmayan bir yapıyla, kullanıcıların ve oluşturucuların, hem birbirleriyle hem de makinelerle iletişime/etkileşime geçmesini öngörüyor. Elbette bu etkileşimin gerçekleşebilmesi için programların bilgiyi hem kavramsal olarak hem de bağlamsal olarak anlaması, algılaması gerekir. Bunun gerçekleşmesi için eş zamanlı olarak iki yardımcı ama aynı zamana temel taşı sayılan anlamsal web (semantic web) ve yapay zekanın (AI) da gelişmesi gerekmektedir.

Web 1.0 ve Web 2.0 Neleri Temsil Ediyor?

Web 1.0 aslında her şeyin temelinin atıldığı, oldukça geleneksel bir tarzda olan; web sitelerinin çoğunlukla statik olduğu, bilgi yayınlamak ve bilgi aramak için kullanıldığı ilk nesil internete verilen genel isimdir.

Web 1.0 döneminde kullanıcılar ile web siteleri arasındaki etkileşim yok denecek kadar azdı ve insanlar yalnızca HTML kodlama diliyle yazılmış web siteleri ‘salt okunur’ bir şekilde takip ediyorlardı. Ancak birçok insanın bildiğinin aksine Web 1.0 merkezileşmenin görülmediği bir aşamadan oluşmaktadır. Web 1.0 daha çok topluluk tarafından yönetilen protokoller üzerine inşa edilmişti.

Web 2.0’a geçişle birlikte artık günümüzde kullandığımız internetin de temelleri atıldı. Bu dönemde artık daha azla kullanıcı, daha fazla içerik üretiyor ve bu içeriklerle etkileşime giriyor. Tam da bu dönemde internet artık bilgi taramanın dışında bir sosyalleşme olarak ön plana çıkıyor ve Facebook, Twitter gibi sosyal medya devlerinin yanı sıra Amazon gibi platformlar da daha da güçlenmeye başlıyordu.

Web 2.0, önceki nesilden farklı olarak artık merkezi bir yapıya sahip ve internette yer alan veriler adeta tek bir havuzda, veri depolama gücüne sahip şirketler tarafından yönetilerek, sansüre açık bir hale gelmiştir.

Web 3.0, Kripto Paralar ve Blok Zinciri (Blockchain)

Web 3.0’ın kripto paralar ve blok zinciri teknolojileri ile arasındaki ilişki aslında göründüğünden çok daha güçlü ve önemli. Web 3.0 ağları, blok zinciri ve kripto para teknolojisinin ‘kurucu blokları’ olan merkezi olmayan protokoller aracılığıyla çalışacağından, bu üç bu üç teknoloji ve diğer alanlar arasında güçlü bir yakınsama (convergence) ve simbiyotik bir ilişki görmeyi bekleyebiliriz.

Birlikte çalışabilir, sorunsuz bir şekilde entegre olacaklar, akıllı sözleşmeler aracılığıyla otomatikleştirilecekler ve Afrika’daki mikro işlemlerden sansüre dayanıklı P2P veri dosyası depolama ve Filecoin gibi uygulamalarla paylaşımdan her şirketin davranışını tamamen değiştirmeye ve işletmeye kadar her şeye güç sağlamak için kullanılacaklar. Mevcut DeFi protokolleri, buzdağının aslında sadece görünen ufak bir kısmı.

Web 3.0 Coin’ler Hakkında Neleri Bilmelisiniz?

Öncelikle Web 3.0 teknolojisini iyi bir şekilde anlamak ve bundan sonra bu yolda ilerleyen ve öncü olan projeleri tespit etmeye çalışarak, yatırım yapmak oldukça önemlidir. Örneğin Katman-1 bir çözüm olarak karşımıza çıkan Ethereum, Web 3.0’ı nasıl destekleyek ve Web 3.0 kripto para birimlerinin ‘meta veri’ deposundaki rolü nedir gibi sorular oldukça kritik sorular arasındadır. Az önceki bölümlerde de belirttiğimiz gibi Web 3.0, merkezi olmayan blok zinciri ağlarını ve onunla ilişkili kripto para birimleri ortak çalışır ve birbirlerini kolaylaştırırlar.

KoinFinans‘ı takip ederek en güncel Web 3.0 coinlerini ve Web 3.0 uygulamalarını takip edebilir ve nasıl yatırım yapmanız gerektiğini görebilirsiniz.

Popüler Web 3.0 Coin’leri

Web 3.0 teknolojisine geçişte öncü olacağına inanan coin ve uygulama sayısı her geçen gün artıyor. Bu tür yenilikleri sizlere her daim aktarıyor olsak da şu an dünyada en popüler olan Web 3.0 coin’leri birçok farklı kaynakta şu şekilde belirtilmiştir (aşadağı listede herhangi bir sıralama yapılmamıştır):

  • Chainlink (LINK)
  • Filecoin (FIL)
  • THETA (THETA)
  • Helium (HNT)
  • Basic Attention Token (BAT)
  • The Graph (GRT)
  • BitTorrent (BTT)
  • Arweave (AR)
  • Siacoin (SC)
  • Livepeer (LPT)

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?