Nisan 8, 2023

Türklerin Favori Altcoin’i Arbitrum için Şok İddialar: Terra, FTX, Wintermute ile mi Bağlantılı?

Son dönemin popüler DeFi ölçeklendirme projesi Arbitrum ekibiyle ilgili ortaya çıkan iddialar büyük bir tepki topladı. Bu tepkiler öncelikli olarak vakfın herhangi bir izin almadan ARB token satmasıyla ilgiliydi. Vakıf, işletme giderlerini karşılamak ve özel sübvansiyonlar sağlamak amacıyla 700 milyonunu satmak amacıyla 3,2 milyar USD değerinde 2,7 milyar ARB token sattı. LinkedIn şirket bilgileri doğruyla bu satıştan elde edilen 840 milyon dolarlık gelir ekip üyesi başına 65 milyon dolar anlamına geliyor.

Arbitrum ekosistemi Ethereum için bir DeFi ölçeklendirme çözümü olarak dikkat çekiyor ancak yöneticilerin herhangi bir izin almadan bu kadar büyük miktarda token satması da eleştirilerin odağı oluyor. Bir rakip olan Optimism’in dolaşımda yalnızca 315 milyon OP tokenı bulunuyor ki bu da Arbitrum’unkinin dokuzda biri.

Topluluk, vakfın ARB token‘larını sahiplerinden onay almadan sattığını fark ettiğinde sorun daha da derinleşti. Vakıf, ARB token sahiplerine Arbitrum’un yönetiminde söz hakkı vermek için merkezi olmayan özerk bir organizasyona (DAO) geçme sözü vermişti. Ancak vakıf, idari masraflar ve özel hibeler adına kendisine 1 milyar dolar değerinde ARB token tahsis etmeyi önerdiğinde, ARB sahipleri teklifi reddetti.

Vakıf daha sonra, teklif oylamaya sunulmadan önce ARB token’ların bir kısmını satmaya devam etti. Topluluk tarafından itiraz edildiğinde vakıf, ilk teklifin yalnızca vakfın zaten almış olduğu bir kararı onaylamak için olduğunu iddia ederek işleri daha da gergin hale getirdi. Bu olay, Arbitrum ekosistemindeki yönetişim sorunlarını gözler önüne sermiş ve topluluğun ağdaki etkisi hakkında soruları gündeme getirmiştir.

COINGEEK yazarı ve Auckland Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu Jordan Atkins, “Arbitrum’un merkeziyetsizleşme vaadinin sadece bir ‘reklamdan’ ibaret olduğunu” belirten yorum yaptı. Vakfın, token sahiplerine kabul etmedikleri sürece herhangi bir karar alma yetkisi vermeyeceğini ve bunun da merkezi olmayan özerk bir kuruluş olmadığını gösterdiğini belirtti.

Atkins ayrıca Arbitrum’un piyasa yapıcısı Wintermute ile olan ilişkisine dair endişelerini paylaştı. Wintermute, 1 milyar dolarlık temettü anlaşmasının bir parçası olarak 40 milyon ARB token aldı. Londra merkezli dijital varlık hedge fonu, 2021’de kârındaki hızlı artışla gündeme geldi ve 2020’nin sonunda yaklaşık 23 milyon dolar olan kârını Aralık 2021’e kadar 500 milyon doların üzerine çıkardı. İlginç olan şu ki, şirket geçtiğimiz yıl yaşanan Terra krizi sırasında daha da fazla kazanç elde etti.

Wintermute, Mayıs ayında Terra’nın çöküşü sırasında 250 milyon dolarlık UST-LUNA arbitraj işlemi gerçekleştirdi ve büyük kar etti. Forbes, Wintermute şirketinin UST’yi 0,80 dolarlık fiyattan aldığını ve 1 dolar değerinde LUNA ile takas ettiğini ve ardından kar elde etmek için tekrar LUNA sattığını bildirdi. Bu işlem UST 0,10 dolarlık fiyatlara düşene kadar devam etti.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere sektörün büyük problemler karşılaştığı o günlerde bu işlemler elbette dikkat çekti. Nitekim birçok isim bu başarılı işlemlerin ardında CEO Evgeny Gaevoy’un olduğunu belirtti. Forbes ise Gaevoy’u Sam Bankman-Fried ile karşılaştırarak farklı bir yaklaşım sergiledi. Gaevoy’a göre Wintermute’un geçen yıl Aralık ayı itibariyle 400 milyon dolar özsermayesi ve 720 milyon dolar varlığı bulunuyordu.

İddialara göre FTX‘in bıraktığı borsa boşluğunu Wintermute şirketi doldurmak istiyor. Nitekim şirket şu an herhangi bir borsaya sahip değil. Ancak uzmanlar Wintermute ile Arbitrum arasındaki ilişkiyi sorgulamaya ve ağın güvenilirliğini tartışmaya başladı bile.

Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.

Kaynak : AZCoin News
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?