Bir Coinin Ucuz Olduğunu Nasıl Anlarız? Ucuz Coin Rehberi


Bir Coinin Ucuz Olduğunu Nasıl Anlarız? Ucuz Coin Rehberi

Son güncellenme : 23.08.2021 - 20:12

Piyasanın hareketli olduğu şu zamanlarda herkes “hangi coini alırsam daha çok kazanırım?” sorusunu soruyor. Daha önceki piyasa rallisine bazı coinler damga vurmuştu. İnanılmaz yükselişler ile yatırımcılarını büyük kazançlara boğmuştu. Peki, bu potansiyele sahip coinleri nerede bulabiliriz?

Aslında bunun için birkaç yöntem var ve oldukça da kolay yöntemler. Bazılarına burada değineceğim. Bunlar temel ve herkesin uygulayabileceği yöntemlerdir. Hemen başlayalım.

Fiyat

Öncelikle herkes, fiyatın bir coinin ucuz olup olmadığını gösterdiğine inanır. Aslında bu kabaca yanlış bir inanıştır. Dolayısıyla önce bu inanıştan sizleri kurtarmam gerek. Fiyat tek başına sadece bir ilizyondur. Eğer sadece fiyata bakarak karar verirseniz büyük olasılıkla yanılacaksınızdır. Basit bir örnek ile bu önermeyi test edelim.

Fiyatları sırasıyla 0.00023$ ve 350$ olan “A” ve “B” coinlerini düşünelim. Uzun zamandır piyasada bulunduğum için çoğu yatırımcının, “hangisi daha ucuz?” diye sorulunca “A” coinini göstereceğini biliyorum. Peki, “A” coini daha mı ucuzdur?

Cevap: Eldeki veriler ile bu karşılaştırmayı yapmak mümkün değil. Eğer fiyatı 0.00023$ olan coinin arzı (yani o coinin adeti) çok fazlaysa fiyatının düşük olması oldukça normal.

Mesela, fiyatı 0.00023$ olan coinin arzı 2 trilyon olsun ve fiyatı 350$ olan coinin arzı da 1 milyon olsun. Bu durumda bu iki coinin fiyatlarını ve arzlarını karşılaştırarak hangisinin daha ucuz ve potansiyele sahip olduğunu bulabiliriz. Bunun için bu iki coinin fiyat ve arzını kendi aralarında çarparız ve bulduğumuz değerleri karşılaştırırız.

A coini için=>  0.00023*2.000.000.000 = 460.000.000$

B coini için=>  350*1.000.000 = 350.000.000$

Son durumda B coininin piyasa değeri 350.000.000$ ve A coinin piyasa değeri ise 460.000.000$ ediyor. Yani B coini, A coinine göre fiyatı 350$ olmasına rağmen daha ucuzdur. (diğer etkenler göz ardı edildiğinde)

Piyasa Değeri

Fiyat tek başına bizim işimize pek yaramasa bile burada başka bir kavram öğrendik, “Piyasa değeri”. Piyasa değeri bir coinin arzını ve fiyatını birlikte bir değerlendirmeye tabi tutarak o coin hakkında daha iyi bir fikir edinmemize yarar.

Eğer “coinmarketcap.com” sitesine giderseniz, orada birçok coinin sıralandığını görebilirsiniz. Bu coinlerin sıralaması piyasa değeri büyüklüğüne göre yapılır. Piyasa değeri en büyük coin olduğu için Bitcoin en başta (1’inci sırada) yer alır. Ardından diğer coinler gelir.

ek 1 dkfjghfjdkl
Piyasa değeri en büyük coin en başta.
ek 2 dsflgkjhgkfld
Alttaki sayfa seçeneklerinden istediğiniz sayfayı seçebilirsiniz.

İlk sayfada piyasa değeri bakımından en büyük 100 coin sıralanır. Ancak, biz piyasa değeri bakımından daha düşük yani, kısmen daha ucuz coinlere bakmak istiyoruz. O zaman 2. sayfaya geçiyoruz ve sıralaması 100 ile 200 arasında olan coinlere ilk olarak bakıyoruz. Bu coinler genelde bizim düşük hacimli olarak nitelendirdiğimiz coinler olup, piyasa değerleri de ilk sayfadaki coinlere göre düşük olduğu için sert hareket yapma ihtimali yüksek coinlerdir. Bu gözler 2. Sayfadaki birçok coinin ilk sayfaya geçtiğini yani ilk 100 coin arasına girdiğini gördü. Bu sebeple bu coinler belirli aralıklarla taranmalı ve yakından incelenmelidir.

ek 3 fislkjnd
2. sayfadaki ilk coinler.

Tabi burada şunu söylemek lazım. İlk sayfadaki coinlerin bazılarının (bizim hacimli dediğimiz BTC, ETH, ADA gibi) piyasa değerleri her zaman büyük olduğu için onlar hakkında bunu söyleyemeyiz. Ancak ilk yüz sıralamasının sürekli değiştiğini ve oraya gelecek yeni adayların 2. sayfadan olma ihtimali yüksek.

Ayrıca, ilk 200 arasında değil mesele, sıralaması 500 ile 600 arasında olan coinlere de bakabilirsiniz. Özellikle bu coinlere olan para girişi çok az olduğu için sert hareket yapma olasılıkları çok fazla. Ancak, her şeyin bir bedeli var. Sıralaması çok geride olan coinlerin güvenirliği az ve riski de fazladır. Bu sebeple sıralama olarak ortada bir yerde olan, bazı bilindik hacimli borsalarda listelenmiş ve henüz hareket yapmamış coinler radarınızda olmalı.

Ben sürekli piyasa değeri düşük olan coinleri tarar ve analizlerini yaparım. Yaptığım bu analizleri de Twitter ve Telegram kanallarımdan paylaşırım. Daha önceden bu tarz coinleri çok alıp-sattım ve aşağıya örneklerini koyuyorum. Dikkatle inceleyiniz. Onların hepsi zamanında ucuzdu ve ucuz olduğu zamanda paylaşmıştım. Ardından hepsi sert hareketler yaptı.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Furkan Bozkurt avatarı

Yazar Furkan Bozkurt hakkında :

İstanbul Bilgi üniversitesi öğrencisiyim. Önceleri merak ederek başladığım kripto para ve finans konularını hala severek takip ediyorum. Bu alanda elde ettiğim bilgileri ve yaptığım çalışmaları paylaşmaktan keyif duyuyorum. Yaptığım detaylı piyasa analizlerini twitter hesabımdan paylaşıyorum. Beni takip ederek piyasayı daha yakından izleyebilirsiniz.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Bir Coinin Ucuz Olduğunu Nasıl Anlarız? Ucuz Coin Rehberi haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?