Mayıs 22, 2022

Avrupa Merkez Bankası Başkanı’ndan Sert Kripto Uyarısı!

  • Avrupa Merkez Bankası’ndan Christine Lagarde, kripto para birimi yatırımcılarının yaşayabilecekleri zararlar konusunda uyardı ve özel dijital varlıkların hiçbir değeri olmadığına inandığını söyledi.

Yakın tarihli bir röportajda konuşan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, kripto para birimlerinin “hiçbir değeri olmadığını” iddia ederek kriptoya bir darbe daha vurdu.

Büyük bir çöküşün ardından toparlanmaya çalışan piyasaya itafen konuşan Lagarde, dijital kripto para birimlerinin spekülasyon ve risklerle dolu olduğuna dikkat çekti.

“Benim mütevazı görüşüm, kripto para birimlerinin zaman kaybı olduğu yönünde. Hiçbir şeye dayanmıyor ve bir güvenlik çapası olarak hizmet edecek herhangi bir temel özellik yok. Bu mülklerin çoğunun aşırı derecede spekülatif ve son derece tehlikeli olduğunu her zaman belirttim.”

ECB başkanı, sektöre düzenleme gelmesi gerektiğine dikkat çekti ve düzenlemelerin bireylerin hayatlarındaki finansal birikimlerini kripto para birimlerinde oynamasını engelleyeceğine inandığını söyledi.

Lagarde, Hollanda televizyonunda yaptığı konuşmada tehlikeleri anlamayan, “çok şey kaybedecek” ve dijital mülkiyet yüzünden ciddi şekilde üzülebilecek olan yatırımcılar konusunda da endişeli olduğunu belirtti.

ECB Başkanı’nın kripto karşıtlığı geçtimiz seneden beri devam ediyor

Geçtiğimiz yıl “The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations” programına katılan ECB Başkanına kripto para birimlerinin küresel ekonomide bir amaca hizmet edip etmediğini konusunda sorular yöneltilmişti. Kripto konusunda yorum yapması istenen Lagarde, adem-i merkeziyetçi alanın, para birimi tanımına bile yaklaşmayan oldukça spekülatif bir varlık sınıfı tarafından desteklendiğini iddia etmişti.

“Kriptolar para birimi değildir, nokta. Kripto para birimleri, para birimi olduğunu iddia eden oldukça spekülatif varlıklardır, ancak ancak para birimi değiller. Değiller… Son derece spekülatif, zaman zaman şüpheli olan kriptolar ile yüksek yoğunluklu enerji tüketen varlıklar arasında bazı ayrımlar yapmamız gerektiğine inanıyorum, ancak [ne olursa olsun] bunlar para birimi değil.

Bunun yanı sıra Lagarde, Bitcoin‘in “kınanması gereken” kara para aklama faaliyeti yürütmek için kullanıldığını da söyledi. Fransız bankacı ve politikacı, AB içinde daha sert kripto para birimi düzenlemeleri için defalarca baskı yaptı ve Bitcoin’in enerji tüketimini eleştirdi.

Merkez bankaları, sektör oldukça yaygınlaşmasına rağmen kripto konusuna şüpheci bir şekilde yaklaşmaya devam ediyor. Önerğin İsveçli Riksbank kısa bir süre önce Bitcoin ve kripto para birimlerinin para olmadığı sonucuna varmıştı. Geçen yıl, Lagarde de aynı sonuca varmıştı.

CBDC’ler özel kriptolardan çok farklı olacak

Röportaj sırasında Lagarde, bankanın dijital euro projesini de savundu ve bunun özel kripto para birimlerinden “çok farklı” olacağını iddia etti.

Bu ayın başlarında, ECB’nin yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, önümüzdeki dört yıl içinde dijital bir euro’nun piyasaya sürülebileceğini söyledi. Panetta ayrıca bankalarının artan nakit dışı ödeme talebini karşılaması gerektiğini kaydetti.

Şimdiye kadar dokuz ülke merkez bankası dijital para birimlerini piyasaya sürdü (çoğu Karayipler’de bulunuyor). Geri kalan ülkelerin yüzde doksanı ise kendi CBDC’leri üzerinde çalışıyor.

Lagarde’ın oğlu kriptoya yatırım yapıyor

Lagarde, hiçbir zaman dijital bir para birimine yatırım yapmadığını belirtti; bu, diğer bankacılık ve finans profesyonellerinin onun bakış açısını paylaştığı düşünüldüğünde şaşırtıcı bir gelişme değil.

Bununla birlikte, para gurusu, oğlunun kripto para birimlerine yatırım yaptığını ve oldukça kötü bir şekilde başarısız olduğunu belirtti.

Kripto para birimleri bu Mayıs ayında ciddi bir baskı altında kaldı ve Bitcoin, Fed’in faiz kararı ve Terra ekosisteminin çöküşü nedeniyle Aralık 2020’den bu yana ilk kez 25.000 dolar seviyesine düştü. Amiral gemisi kripto para birimi şu anda 30.000 dolar seviyesinin biraz altında işlem görüyor.

Genel kripto piyasası ise Kasım ayında 2.9 trilyon dolarlık bir değerlemeye ulaşmasının ardından şu anda 1.26 trilyon dolar seviyesine kadar gerilemiş durumda.

Fiyat hareketlerini buradan kontrol edebilirsiniz.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak KoinFinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz

Kaynak : Utoday
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?