Eylül 23, 2021

Satoshi Spekülasyonu: 2012’den Beri Uykuda Olan Bitcoin Balinası Harekete Geçti!

Yaklaşık dokuz yıldır aktif olmayan bir Bitcoin cüzdanı, 29.47 milyon dolardan fazla BTC’yi harekete geçirdi. Blockchain.com’a göre, adres ilk olarak 10 Aralık 2012’de 616 BTC almıştı ve alımın yapıldığı tarihte cüzdandaki Bitcoin miktarı toplam sadece 6.667 dolar değerindeydi.

Dokuz yıl önce alınan bu BTC, geçtiğimiz Cumartesi gününe kadar o cüzdanda kaldı ve orijinal değerinin 4420 katından daha fazlasına bilinmeyen başka bir adrese transfer edildi. 29.47 milyon dolarlık işlem, yalnızca 0.00001000 BTC karşılığında -yani yazım sırasındaki değeriyle 0.44 dolara tamamlandı. 616 BTC’nin transfer edildiği ikinci bilinmeyen cüzdan, ertesi gün tüm tutarı üçüncü bir bilinmeyen cüzdana taşıdı.

Bir kripto para takipçisi olan Whale Alert, bu ilgi çekici hareketi ilk fark eden kaynak oldu:

“616 BTC (29.470.042 USD) içeren uyku halindeki bir adres 8.8 yıl sonra aktif hale getirildi. (2012’de 6.667 USD değerindeydi)!”

Uzun süredir uykuda olan cüzdanlardan yapılan işlemler, genellikle medyanın ilgisini çekiyor çünkü bu tür faaliyetler BTC’nin Bitcoin’in esrarengiz yaratıcısı Satoshi Nakamoto’ya ait olabileceği yönündeki spekülasyonları ateşliyor.

Blockchain analistleri, 3 Ocak 2009’da genesis bloğu için ilk 50 BTC ödülüyle başlayarak Nakamoto’nun bir milyon BTC çıkardığını tahmin ediyor. Nakamoto’nun Bitcoin projesine katılımı 2011 yılının ortalarında sona erdi.

Son dokuz yılda, uzun süredir uykuda olan gönderen cüzdanın, birçok kez eser miktarda Bitcoin aldığı gözlemleniyor, ancak bu işlemlerin dusting saldırılarının bir sonucu olduğu düşünülüyor.

Dusting saldırıları, cüzdan sahiplerinin gizliliğini tehlikeye atmak amacıyla çok sayıda kişisel cüzdana çok az miktarda kripto para (dust) gönderen bilgisayar korsanları ve dolandırıcılar tarafından gerçekleştirilen saldırılardır.

Dolandırıcılar daha sonra cüzdanların arkasındaki kişileri veya şirketleri belirlemek için hedeflenen cüzdanların işlem etkinliğini izlemeye çalışıyor.

Kripto topluluğunun uykuda olan balina cüzdanlarıyla ilgilenmesinin bir nedeni de; geçmişte, madenciler tarafından eski dönemlerde oluşturulan cüzdanlardan büyük miktarlarda Bitcoin transfer edildiğinde, bu durumun BTC döviz kurunda dalgalanmalar yaşanmasına neden olmasıydı.

Bu son işlemle birlikte, blockchain analitik firması Glassnode’un kurucu ortağı ve CTO’su Rafael Schultze-Kraft, genel olarak Bitcoin arzının son zamanlarda uzun vadeli sahiplerinin eline geçtiği konusunda bir tespitte bulundu.

“Bitcoin arzı eski ellerde istikrarlı bir şekilde olgunlaşıyor.

65 bin dolarlık zirveden beri, neredeyse 2 milyon dolarlık BTC, kısa vadeli yatırımcılardan uzun vadeli yatırımcılara geçti.

Arz, talebi karşılayamayacak.

Sabırlı ol, hodl(tut).”

Kaynak : TheDailyHodl
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?