Ocak 10, 2024

Mehmet Şimşek: Kripto Varlıklarla İlgili Yasal Düzenleme Kapıda! İşte Düzenlemenin Detayları


Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kripto varlıklara yönelik yapılacak yasal düzenlemelerle ilgili son gelişmeleri değerlendirdi. Şimşek, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada bu dijital varlıkların hukuki çerçevesini belirleyecek olan düzenlemenin teknik çalışmalarında son aşamaya gelindiğini ifade etti.

İlk olarak salgın süreci ve sonrasında kripto varlık alım-satım platformlarına gösterilen artan ilgiyi ele alan Şimşek, bu ilginin beraberinde getirdiği kötüye kullanımlar ve aşırı fiyat hareketleri nedeniyle çeşitli risklere işaret etti. Bu bağlamda, ülkede uluslararası uygulamalara benzer bir düzenleme yapılması gerektiğini belirten Şimşek, dijital varlık işlemleri yapan tarafların risklerini azaltmak amacıyla adımlar atılacağını açıkladı.

Şimşek, yaptığı açıklamada, “Dolayısıyla ülkemizde uluslararası uygulamalara benzer şekilde kripto varlıklarla işlem yapan tarafların risklerinin azaltılması adına adım atıyoruz. Bu aynı zamanda gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atmamız gereken adımlardan birini de oluşturuyor.” dedi.

Bunların yanında Şimşek, Merkez Bankası ve MASAK’ın halihazırda bu konuda yaptığı düzenlemeleri olduğunu da açıkladı:

“Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanını edindik ama tabii bundan daha fazlasını yapmamız gerekiyor.”

Dünya genelindeki kripto varlıkların hukuki ve finansal statüsü konusunda çeşitlilik gösterdiği bir dönemde, ülkelerin kendi içinde bu konuda nasıl bir yaklaşım benimsedikleri büyük önem taşımaktadır. Şimşek, uluslararası alandaki gelişmeleri yakından ve temkinli bir şekilde takip ettiklerini ifade ederek, “Gelinen aşamada yurt dışı uygulamalara baktığımızda kripto varlıklarla ilgili olarak ülkelerin kendi finansal ve hukuk sistemlerine uygun yaklaşımları benimseyerek ilerlediklerini görüyoruz. Bu anlamda ülkemizde de düzenlemeyle ilgili adımlar atılması gerektiği ortaya çıkıyor.” şeklinde bir değerlendirmede bulundu.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere kripto varlıkların hukuki çerçevesinin belirlenmesi, finansal sistemin güvenliği ve şeffaflığı açısından büyük önem taşımaktadır. Türkiye’nin de bu konuda adımlar atması, küresel düzeyde uyumlu bir yaklaşımın benimsenmesine katkı sağlayabilir. Öte yandan Türkiye’deki yatırımcıların kripto ticaretiyle ilgili endişeleri arasında en önemli konulardan biri, vergi düzenlemeleridir.

Bakan Şimşek düzenleme sürecinde vergi politikalarının merkeze alınmayacağını belirtti ve konunun ayrıntılı bir şekilde ele alınacağını vurguladı. Ayrıca, mevcut durumda birçok kripto varlığının platformlar üzerinde işlem gördüğüne dikkat çekti ve platformlarda listelenecek kripto varlıklara müdahale edilmemesine dair bir politika benimsediklerini açıkladı:

“Bu konuda gerektiğinde müdahale de edilebilmesi bakımından ilave ilke ve esasları düzenleme yetkisi SPK’ye verildi. Taslakta yatırımcıların varlıklarının suistimal edilmesi riskine karşı saklama konusu da dikkate alındı. Saklama esasları ve saklama yapabilecek kuruluşların belirlenmesi konusunda SPK tarafından düzenleme yapılacak. Ayrıca, tedbir ve yaptırımlarla ilgili genel çerçeveyi belirliyoruz.” 

Şimşek, yasal çalışmanın temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirtti. Ayrıca Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) kripto borsalarına dair yetki tanınacağını ekledi:

“Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek. Bunlar kurucu ve yöneticilere ilişkin şartlar, organizasyonel yükümlülükler, sermaye şartı, bilgi işlem altyapısı yükümlülükleri şeklinde olacak. Faaliyet şartlarının detayları ikincil düzenlemeyle belirlenecek. Tabi bu düzenlemeleri yaparken bazı tanımları da yapmak gerekiyor. Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarına yer verildi. Taslağımızda kripto varlıklar geniş anlamda tanımlandı. Buna göre, kripto varlık, ‘Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımlandı. Belirli sınırlar dahilinde yapılacak tanımların ileride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamayabileceği değerlendirilerek, tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulması amaçlandı.”

Son olarak Bakan Şimşek yeni düzenleme taslağının temel hatlarını da açıkladı. Bu taslak, kripto varlıkların Merkezi Kayıt Kuruluşu’ndaki kayıtlı sistem yerine kripto varlık olarak ihracını mümkün kılacak önemli düzenlemeler içeriyor. Şimşek’in belirttiğine göre, Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) konuyla ilgili yetki verilecek. Bu adım, geleneksel finansal sistemden bağımsız olarak kripto varlıkların sermaye piyasalarına dahil edilmesine olanak tanıyacak. Aynı zamanda, blokzincir ve benzeri teknolojilerin geliştiricileri için de önemli bir adım atılıyor. Blokzincir teknolojisi altyapısını oluşturan kripto varlıklarını, değeri bu teknolojilerden ayrıştırılamayan nitelikte, kitle fonlaması yöntemiyle satma yetkisi tanınacak.

“Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşundaki (MKK) kaydi sistem yerine kripto varlık olarak ihracına imkan verecek şekilde düzenleme yapma konusunda SPK’ye yetki tanınacak. Blokzincir ve benzeri teknolojileri geliştiren kişilerin, değeri bu teknolojilerden ayrıştırılamayan nitelikteki blokzincir teknolojisi altyapısını oluşturan kripto varlıklarının satışının kitle fonlaması yöntemiyle yapabilmesine yönelik düzenleme yetkisine yer verilecek.”

Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.

Kaynak : KoinFinans
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?