Eylül 10, 2019

Kripto “Exit” Dolandırcılığı Nedir? Dolandırıcılar Nasıl Bir Yol İzliyor?

“Çıkış Dolandırcılığı” Nasıl Gerçekleşiyor?

Birkaç yıl önce, “çıkış dolandırıcılığı” terimi kripto sektöründe gündem haline geldi. Aynı zamanda o dönem, piyasanın (büyük ölçüde) kâğıt üzerinde harika görünen, ancak onları destekleyecek önemli bir değeri olmayan çok sayıda para tuzağı girişimi ile dolu olduğu bir zamandı.

Orijinal ismi İngilizce “exit scam” olan ve Türkçe’ye aktarılan çıkış dolandırıcılığı, en basit anlamıyla düzenleyicilerin ilk dijital para arzı (ICO) veya benzer bir fon toplama yoluyla, kayda değer miktarda para kazandıktan sonra yatırımcıların fonlarıyla ortadan kaybolduğu bir dolandırıcılık olarak görülebilir.

ICO döneminde 375.000 dolar (1,5 milyon TL) yatırım toplayan Confido’nun web sitesindeki tüm bilgiler bir anda kaybolmuştu. Aynı zamanda Confido’ya ait Twitter, Linkedin, Facebook, Reddit hesapları da silinmişti. Kripto piyasasının zirvede olduğu o dönemde Confido isimli kuruluş destekçilerinden 175.000 dolarlık büyük bir miktar edindikten sonra bir gecede ortadan kayboldu. Sonuç olarak, Confido’nun ilgili kripto arzının (fark kontratları altında) piyasa değeri, yalnızca yedi gün içinde 6 milyon dolardan 70.000 dolar gibi küçük bir değere düştü.

Buna benzer birçok örnekle karşılaşabilirsiniz. Bir diğer kayda değer vakalar arasında, muhtemelen tüm zamanların en ünlü altcoin aldatmacası olan Bitconnect ve OneCoin bulunuyor. Adı geçen dolandırıcılıkların her biri, saf yatırımcılarına 3 milyar dolardan fazla zarar yaşattı; Bitconnect’in kendi token arzı BCC, piyasa değerinde en iyi 10 kriptodan biri olmayı bile başarmıştı. Durumun ne kadar önemli hale geldiğini bu örnekle görebilirsiniz.

Çıkış dolandırıcılıkları ve bunlardan kaçınmanın bir yolunu İsrail dijital platformu CryptoJungle’ın kurucu ve CEO’su Ben Samocha şöyle açıklıyor:

“Ne zaman olacağını gerçekten asla bilemezsiniz. Mesela BitConnect hakkında tahmin yürütecek olsaydım, çıkış dolandırıcılığını yaptıkları zamandan çok önce yapacaklarını söylerdim.”

Samocha, ilk uyarısında tüm hissedarların proje ile ilgili bilgileri aktif olarak takip etmelerinin (lisanslar, ortaklıkların doğrulanması vb.) son derece yararlı olabileceğini belirtti. Ayrıca çalıştığınız şirketin blockchain cüzdanlarının ve medyayla etkileşim seviyelerinin de takip edilmesi gerektiğini ekledi.

Bir çıkış dolandırıcılığının izlediği yol oldukça basittir. İlk olarak, şirket sizlere kazanç vaat eden yeni bir kripto platformu başlatır veya önerir. Daha sonra organizatörler bir ICO aracılığıyla iyi bir miktar para toplayıp, ardından da ortadan kaybolur ve geriye büyük kayıplar vermiş yatırımcılar kalır.

Son olarak haberimizde bir kripto portföyü izleyici ve vergi hesaplama platformu olan Koinly’nin kurucusu Robin Singh’e tavsiyelerine yer vereceğiz:

“Tüm yatırımlarda olduğu gibi, bir kripto ürününe veya şirketine yatırım yaparken gerekli özeni göstermeniz gerekiyor. Ürünü anlıyor musunuz? Tanıtımcılar tarafından gösterilen sayıları bağımsız kaynaklarla doğrulayabiliyor musunuz? Ürüne yönelik talep olduğuna dair herhangi bir kanıt var mı? Ürünün arkasındaki ekip ‘gerçek’ mi? Dolandırıcılık şirketlerinin çoğu, mesuliyetten kaçınmak için sahte LinkedIn hesapları kullanıyor, bu yüzden gerçek olduklarını doğrulamak her zaman iyi bir fikirdir.”

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?