Temmuz 15, 2022

Celsius Yalan mı Söylüyor? Yatırımcılar Paralarını Alamayabilir!

Kripto borç verme platformu Celsius geçtiğimiz Çarşamba günü şirketin yeniden yapılanmaya devam edeceğini açıklayarak, müşterilerin çıkarını koruyacağını iddia ederek “Bölüm 11 iflas” başvurusunda bulunmuştu. Şirketin sunduğu belgeleri detaylı inceleyen uzmanlar, belgelerde bazı “karanlık” alanlar olduğunu belirterek endişelerini paylaştı.

Paylaşılan belgeye göre şirketin toplamda 5,5 milyar dolar değerinde “varlık ve yükümlülüğü” yani borcu var ancak şirketin 4,3 milyar dolar değerinde varlığı olduğu tespit edildi. Aradaki farkın 1,2 milyar olduğu dikkat çekiyor. Kullanıcı mevduatlarının ise 4,72 milyar dolarlık ile borçların büyük bir kısmını oluşturduğu belirtiliyor.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere, şirketin varlıkları detaylı bir şekilde incelendiğinde, Celsius’un 0,175 milyar dolarlık kripto varlığı, 720 milyon dolarlık varlığı ve 600 milyon dolarlık yerel CEL token‘ları olduğu görülebiliyor. Yaşanan olaylar sonrasında CEL token değeri 320 milyon dolara kadar gerilemesine rağmen verilerde bir açık bulunuyor gibi.

Celsius Yalan mı Söylüyor?

Kripto varlıklara karşı “şüpheci” tavrıyla tanınan ekonomist Frances Coppola, 14 Temmuz Perşembe günü Celsius’un operasyonlarına ilişkin endişelerini içeren bir blog yazısı paylaştı. Coppola’nın blog yazısında, Celsius’un mevduat sigortası olmayan, düzenlemeye tabi olmayan bir finansal aracıdan hiçbir farkı olmayan “gölge banka” işlettiğini iddia ediliyor.

Ekonomist ayrıca Celsius’taki mevduat sahiplerinin paralarını geri almayacaklarını savunarak, detayları şu sözlerle devam ettirdi:

“Bankalardaki mevduat, “yönetim altındaki varlıklar” bir kenarda dursun, “müşteri varlığı” bile sayılmazlar. Bunlar bankaya verilen teminatsız kredilerdir. Dolayısıyla bunlar bankanın yükümlülükleridir ve tamamen iflas riski altındadırlar. Bir bankadaki mevduat sahiplerinin fonlarını iade etme konusunda yasal hakları yoktur.

Hesabın şartları, müşterinin istediği zaman para çekebileceğini belirtse bile, banka, onlara ödeyecek nakit parası yoksa, müşterilerin paralarını çekmelerine izin vermeyi reddedebilir”.

Birçok piyasa uzmanı, Celsius’un Bölüm 11 iflasına gitmemesi gerektiğine inanıyor. Bunun yerine, Menkul Kıymetler Yatırımcı Koruma Yasası‘na (SIPA) gitmesi gerekiyordu.

Swan Bitcoin kurucusu Cory Klippstein, SIPA kapsamında dosyalamanın firmanın varlıklarının sahipliğini müşterilerine kaydıracağını açıkladı. Bu, en azından bir kısmını yatırımcılarına geri dönmesine yardımcı olurdu. Bölüm 11 iflası uyarınca, Celsius, varlıklar üzerinde kontrolü elinde tutmaya devam ediyor.

Tüm yaşanan bu gelişmelere ek olarak firmanın yaklaşık 410.421 Lido Staked ETH (sETH) sahibi olduğu belirtiliyor. Bu token’ların Ethereum Birleştirme’si gerçekleşene kadar kullanılamacağını da belirtmemiz gerekiyor. Öte yandan 35.000 ETH barındıran cüzdanın şifrelerinin kaybedildiği iddiaları da medyada yer buldu.

Güncel fiyat hareketini buradan takip edebilirsiniz.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Coingape
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?