Şubat 27, 2022

AB’nin SWIFT Kararı Belli Oldu: Bu Durum Rusya İçin Ne İfade Ediyor?

Avrupa Birliği, küresel finansal işlemlerin temelini oluşturan mesajlaşma ağı olan Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği’nden (SWIFT) bazı bankaları engellemek de dahil olmak üzere Rusya’yı uluslararası finansal sistemden izole etmeye “karar verdi”.

AB’den, Rus bankalarını Swift yaptırımı

Kararın sonucu olarak, Rusya merkez bankasının varlıkları da dondurulacak ve Rusya’nın denizaşırı rezervlerine erişme kabiliyeti sınırlanacak.

Ortak bir bildiride, AB ülkeleri, ABD ve müttefikleri niyetin “Rusya’yı uluslararası finansal sistemden daha fazla izole etmek” olduğu belirtti.

Rusya’nın, kilit petrol ve gaz ihracatı için büyük ölçüde Swift sistemine güvendiği ve uygulanması gereken bu ortak yaptırımların, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle bugüne kadar uygulanan en sert önlemler olduğuna da dikkat çekmekte fayda var.

Swift nedir ve Rusya’nın yasaklanması neden bu kadar önemli?

Swift, yani “Küresel Bankalararası Finansal İletişim Birliği”, hızlı, sınır ötesi ödemeleri ve uluslararası ticareti mümkün kılan güvenli bir mesajlaşma sistemidir. Ancak küresel ekonomiyi desteklemede çok önemli bir rol oynusa da Swift kendi başına yaptırım kararlarını alma yetkisine ise sahip değildir.

Merkezi Belçika’da olan birlik, dünya çapında 11.000’den fazla banka ve finans kurumu arasındaki işlemleri kolaylaştırır. Hemen hemen tüm bankalar bu sistemi kullandığından Swift’den çıkarma Rusya için ciddi bir engelleyici hamle olarak görülüyor. Önlemler ABD, İngiltere, Avrupa ve Kanada tarafından kabul edildi.

Bu karardan etkilenecek bankaların isimleri henüz tespit edilmedi, ancak Alman sözcü “uluslararası toplum tarafından halihazırda yaptırım uygulananların yanı sıra gerekirse diğer kurumları da” dahil edeceklerini söyledi.

Rusya ekonomisi ağır darbe alacak

Beyaz Saray’a göre, bazı Rus bankalarının trilyonlarca dolarlık işlemlerde kullanılan Swift sisteminden çıkarılması, ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak ve ülkeyi ödeme yapmak için “telefon veya faks makinesine” bağımlı hale gelmeye zorlayacak.

Beyaz Saray’ın açıklaması bir miktar abartılmış olsa da Swift haricinde geçici çözümler olmasına rağmen hiçbirinin onun kadar verimli olmadığı bilinen bir gerçek.

Geçmişte sadece bir ülke – İran – birlikten çıkarıldı ve bu hamle ülkenin dış ticaretinin %30’unu kaybetmesine neden oldu.

Belirli Rus bankalarının seçilmesi, yaptırımların Avrupa üzerindeki etkisini en aza indirirken, Rusya üzerinde en büyük etkiye sahip olmasını sağlamak için gerçekleştirilmiştir. Bu şekilde Avrupalı ​​işletmeler borç toplamaya ve Rus enerjisini satın almaya devam edebilecekler.

Rusya’nın merkez bankası üzerindeki kısıtlamalar, yaptırımların etkisini sınırlamak için para birimini kullanmasını engelleyecek. Rusya, bankalarını korumak için bir döviz tamponu oluşturuyor, ancak bu yeni önlemin, mevcut rezervleri önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

Bu önlemlerin etkisinin gösterilmesi biraz zaman alabilir – ancak bu hamle Batılı ulusların acil bir önlem alma niyetini ifade ediyor.

Savaş sandığının kullanılması engellenecek

Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, Rusya merkez bankasının varlıklarını dondurma kararının Kremlin’in “savaş sandığını kullanmasını” engelleyeceğini söyledi.

AB ve ortakları, bankanın işlemlerini dondurmayı ve varlıklarını tasfiye etmesini önlemeyi kabul etti. Leyen sözlerine şu şekilde devam etti:

“Rus hükümetine bağlı varlıklı Rusların ülkelerimizin vatandaşı olmasına ve finansal sistemlerimize erişmesine izin veren” sözde “altın pasaportlar” üzerinde de bir baskı olacak.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere’nin “kararlı adımlar attığını” söyledi ve tweet attı: “Putin’in saldırganlığının bedelini ödemesini sağlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

Duyuruya yanıt veren Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, yaptırımları takdir ettiğini tweetledi ve “bu karanlık zamanda gerçek bir yardım” olarak nitelendirdi.

Bugün saat 20:00’da AB dışişleri bakanları, üye devletlerin Ukrayna’ya askeri yardımını koordine etmek ve ülkeye ve çatışmadan kaçanlara insani yardımları görüşmek üzere bir araya gelecek.

Kaynak : bbc
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?