Nisan 4, 2024

Yakın Zamanda Piyasaya Sürülen Wormhole %25 Düşüş Yaşadı, İşte Düşüşün Nedenleri!

Wormhole 3 Nisan 2024’te resmi olarak piyasaya sürüldü. Ek olarak yaklaşık 3 milyarlık bir toplam piyasa değerine sahip. Token Solana’ya dayalı OpenBook merkezi olmayan borsasında piyasaya sürüldü. Buna ek olarak 1,61 dolar fiyatla işlem görmeye başladı. Köprü protokolü, toplam arzın %6,75’ine tekabül eden 896 milyon dolar değerindeki 674 milyon tokenı bir airdrop aracılığıyla uygun kullanıcılara dağıttı. Bununla birlikte, Wormhole (W) fiyatı airdrop’un ardından %25’lik bir düşüş yaşadığında sonuç beklendiği gibi olmadı. Peki bunun nedeni ne, haberin devamında bunun nedenleri yer almaktadır.

Wormhole (W) Fiyatının Piyasa Performansı

Wormhole

Mart 3, 2024’te 1.61 dolar fiyatıyla başlayan Wormhole (W) fiyatı 1.3149 dolardan kapandı. Şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesinden %29,61’lik bir düşüşle 1,18 dolardan işlem görüyor. CoinMarketCap’e göre, fiyat düşüşü piyasa değerlemesini 3 milyar dolardan 2,23 milyar dolara düşürdü ve piyasada 207. sırada konumlandırdı.

W ayrıca son 24 saatte 1,71 milyar dolarlık bir işlem hacmi kaydetti. Toplam 10 milyar W’lık arzın 1,8 milyar W’lık kısmı dolaşımda.

Wormhole (W) Fiyatının Düşmesinin En Önemli Nedenleri

Wormhole’un fiyat düşüşüne çeşitli nedenler katkıda bulunmuştur.

1. Kimlik Avı Dolandırıcılığı

Kripto dolandırıcıları, bilgisayar hackerları ve meme-coiner’lar, yönetişim token’ını (W) piyasaya süren çapraz zincir köprüleme platformu Wormhole’un 850 milyon dolarlık airdrop etkinliğini hedef aldı. Airdrop duyurusu, blockchain dedektifi ZachXBT’nin belirttiği gibi “altın onay işaretli” dolandırıcılık hesaplarıyla karşı karşıya kaldı.

Kurucu Robinson Burkey’in hesabı da airdrop duyurusu sonrasında kötü niyetli bağlantılarla saldırıya uğramıştır. Bu da hesabın özelleştirilmesine yol açmıştır.

Dolandırıcılık ve hackleme girişimlerinin varlığı, kurucunun hesabının daha sonra özelleştirilmesiyle birlikte, proje ve tokenı etrafında olumsuz bir duyarlılık yaratmış olabilir. Yatırımcılar projenin meşruiyetinden şüphe duymuş ya da potansiyel güvenlik risklerine karşı temkinli davranarak ellerindeki varlıkları satmış olabilirler.

W token, OpenBook DEX’te 2,98 milyar dolarlık piyasa değeriyle 1,66 dolardan giriş yaptı. Ek olarak şu anda %20’den fazla düşüşün ardından 1,13 dolardan işlem görüyor. Airdrop için 674 milyon token tahsis edildi ve uygun kullanıcılar için 896 milyon dolar değer biçildi. Wormhole, W token’ını gelecekte Ethereum ağına ve diğer katman-2 ağlarına genişletmeyi planlıyor.

2. Sahte Token “warmhole”

Wormhole’un token airdrop’unun başlatılmasından hemen sonra “warmhole” adlı sahte bir token ortaya çıktı. Bu durum token fiyatının düşmesine katkıda bulunmuş olabilir. Bazı meme coin geliştiricileri parodi token yaratma fırsatını değerlendirdi. Sahte token, piyasaya sürüldükten sonraki altı saat içinde %83.000 gibi önemli bir oranda değer kazandı. Ek olarak 100.000 dolar piyasa değerinden 8,3 milyon dolar piyasa değerine yükseldi. Bu durum, trader’ların ve yatırımcıların dikkatini gerçek Wormhole (W) tokenından uzaklaştırmış ve talebin azalmasına yol açmış olabilir.

3. İlk Heyecanın Azalması

Wormhole (W) token’ın fiyatındaki düşüş, öncelikle lansmanına eşlik eden heyecanın azalmasının bir sonucudur. Bu düşüş birkaç ana faktörle anlaşılabilir. Talep ve fiyattaki artış, yatırımcıların yeni kripto para projelerini piyasaya sürüldüklerinde heyecan ve kâr beklentileriyle satın almalarından kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, coşku azaldığında, bazı yatırımcılar varlıklarını elden çıkarmayı seçerek “söylentiyi al, haberi sat” olarak adlandırılan bir fiyat düşüşüne neden olur. Dahası, kripto para piyasasının değişken yapısı, fiyatlar varlığın gerçek değerine tepki verdikçe piyasa düzeltmeleriyle sonuçlanır.

Fiyat düşüşleri, yatırımcıların kâr amacıyla satış yapmasından ve ilk heyecanın ardından momentumun zayıflamasından kaynaklanabilir. Sonunda, Wormhole (W) token fiyatındaki düşüş, spekülasyon yapan yatırımcıların lansmanın ilk heyecanından sonra yatırımlarını yeniden gözden geçirmeleri nedeniyle normal bir düzeltmedir.

4. Küresel Kripto Piyasası Çöküşü

Wormhole token’ın dünya çapındaki bir piyasa çöküşünün ortasında airdrop yoluyla piyasaya sürülmesi, değerinde %25’lik bir düşüşe katkıda bulundu. Bu düşüşün nedenleri arasında, yatırımcıların giderek daha fazla riskten kaçınması ve spekülatif girişimler yerine sermayenin korunmasını tercih etmesi nedeniyle hakim piyasa duyguları yer almaktadır. Yatırımcıların varlıklarını satmak için acele etmesiyle likidite endişeleri ortaya çıktı. Bu da token için alıcı sıkıntısına neden oldu. Yatırımcılar, piyasa türbülansının ortasında riskten kaçınmaları nedeniyle olası kayıpları en aza indirmek için tokenlarını hızla sattı.

Yatırımcılar mevcut portföylerini denetlemeye daha fazla odaklandıkları için lansman zamanlaması da token talebini azalttı.

Wormhole Nedir?

Wormhole, birden fazla zincirde çalışan bir protokoldür. Ancak ilk olarak Solana ağında bir SPL belirteci olarak W’yi tanıtmıştır. Protokol, varlıkların ve verilerin farklı blok zincirleri arasında aktarılmasına yardımcı olur.

Proje, blok zinciri tarafından sağlanan ölçeklenebilirliği, işlemlerin ekonomikliğini ve hızlı işlem sürelerini vurgulamıştır. Yakında Ethereum ve katman-2 çözümlerini de içerecek şekilde büyüyecek.

W, tipik olarak topluluk tokenleri için kullanılan Wormhole için bir yönetişim tokenı olarak işlev görecek şekilde tasarlanmıştır. Yaklaşan Wormhole DAO, Solana, Ethereum ve katman-2 ağlarında çok zincirli bir DAO olarak işlev görecektir.

Kaynak : CoinGape
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?