Önümüzdeki on yıl, dijital para birimlerinin dünya çapında nasıl uygulandığı ve düzenlendiği konusunda kritik ve biçimlendirici olacak. Bu konuda devletler bazında atılan veya atılacak adımlara isterseniz bir göz atalım.
Rehber İçeriği
Avrupa Birliği
Avrupa Birliği, kripto para birimi alanı için bir merkez üssü olarak şekilleniyor. Bununla birlikte, üye ülkelerde faaliyet gösteren kripto tabanlı şirketler, Beşinci Kara Para Aklama ile Mücadele Direktifi (AMLD5) iki hafta içinde ortaya çıktığı için var olma mücadelesi veriyor.
10 Ocak 2020’de yürürlüğe girmesi beklenen AMLD5, kripto para birimi şirketlerine sıkı finansal veri raporlama sorumlulukları getiriyor.
Bazı AB merkezli kripto para birimi şirketleriyse, gelen düzenleyici önlemleri neden göstererek hizmetlerini zaten bitirdi. Bunlara İngiliz ödeme şirketi BottlePay ve Hollanda kripto para madenciliği platformu Simplecoin de dahil.
Fransa
Fransa, kripto para birimlerini finansal sistemine entegre etme konusunda ilerleme kaydeden birkaç Avrupa ülkesinden biri. Bu ayın başlarında, Fransa Merkez Bankası, 2020 yılının ilk çeyreğinde ülkedeki finansal kurumlar için bir Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) test edeceğini duyurdu.
Rusya
Rusya bu yıl gözler önünde olan bir başka Avrupa ülkesi. Kremlin’in yılın başında kripto para birimi düzenlemeleri yapacağına dair söylentiler vardı. Birkaç öneri ileri sürülmesine rağmen somut hiçbir şey gerçekleşmedi.
Amerika
Bir finans lideri olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri, kripto paraların düzenlenmesi konusunda pek etkili değil. Şirketlerin nasıl faaliyet göstereceğini yönetecek açık kurallar sağlama konusunda fazla ilerleme kaydetmedi.
Sadece Vergilendirme ve uyum konusunda şimdiye kadar bir ilerleme kaydedildi. Dahili Gelir Servisi (IRS), bazı vergilendirilebilir olayları kapsayan kripto vergi rehberliğini yayınladı.
Çin
Çin Bitcoin’i değil Blokchain’i istiyor. Ülkede kripto para ticareti yasaklandı, ancak bu, yatırımcıların, devletin en sevdikleri dijital varlıklarını alıp-satma yasağını atlatmasını engellemedi. Pekin sektöre zarar verdi, borsaları kapattı ve bazı kripto para kurucularının tutuklanmasına neden oldu.
Bunların Yanısıra, Başkan Xi Jinping, hem özel hem de devlet kurumlarını blockchain teknolojisini benimsemeye teşvik etti.