Ocak 22, 2022

Ethereum Kurucusu SHIB Yakma Sürecini Açıkladı: Hem Ürkütücü Hem Eğlenceliydi!

Vitalik Buterin, Up Only podcast’inin yakın tarihli bir bölümünde Mayıs ayında gerçekleştirdiği 6.7 milyar dolarlık Shiba Inu yakım sürecini detaylandırdı.

İstemediğiniz yaklaşık 7 milyar dolarlık bir kripto para biriminden kurtulmak ne kadar kolay? Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin’in anlattığına göre bu süreç muhtemelen düşündüğünüzden çok daha zor.

Dün UpOnly Podcast’i ziyareti sırasında Buterin, programın sunucuları Cobie ve Ledger ile gerçekleştirdiği yaklaşık iki saatlik bir röportaj boyunca, Mayıs ayında 6.7 milyar dolar değerinde Shiba Inu’yu (SHIB) piyasaya boşalttığı zaman da dahil olmak üzere çeşitli konuları tartıştı.

Shiba Inu (SHIB), geçen yıl değeri artan, Dogecoin‘den ilham alan, Ethereum tabanlı bir meme token’dir.  CoinGecko verilerine göre, SHIB geçen yıl bir noktada yüzde 40.000.000’den fazla arttı ve kripto para birimine erken yatırım yapanları çok kısa bir sürede son derece zengin hale getirdi.

Elindeki SHIB Tokenlerin %90’ını Yaktı!

Geçen Mayıs ayında, platformun anonim geliştiricileri, Buterin’e toplam SHIB token arzının yüzde 50’sini hediye ederek Buterin’in elindeki toplam varlığı yaklaşık 505 trilyon SHIB’e, yani o sırada yaklaşık 8 milyar dolara çıkardı. Geliştiriciler bu hamleyi, tokenleri Buterin’e göndermenin tokenleri etkili bir şekilde yakacağını (yani onları dolaşımdan çıkaracağını), arzı azaltacağını ve talebi artıracağını düşündükleri için yaptılar.

O ayın ilerleyen günlerinde ise Buterin, SHIB’i ve yine başka kripto projelerinden hediye olarak gelen tokenleri çeşitli hayır kurumlarına gönderdi. ETH yaratıcısı o zaman yaklaşık 1.2 milyar dolar değerinde olan 50 trilyon SHIB’i ise Hindistan Covid Kripto Yardım Fonu’na gönderdi. Buterin daha sonra ise kalan SHIB tokenlerinin yaklaşık yüzde 90’ını yaktı. Bunu neden gerçekleştirdiğini ise o zamanki işlemlerden birine eklediği bir notta, “Bu tür bir güç odağı olmak istemiyorum. Coin’leri doğrudan faydalı bir hayır kurumuna göndermek daha mantıklı (yine de önce onlarla bir konuşun)” diyerek açıklamıştı.

Ancak görünen o ki Buterin’in bu tokenlerden kurtulma yöntemi, muhtemelen kim ve neden sorusu kadar ilgi çekici.

“Bugüne kadar sahip olduğum en büyük paraydı”

Buterin, programın sunucularına, SHIB tokenlerine erişmek ve daha sonra onları göndermek için geçmek zorunda kaldığı uzun süreci açıkladı; bu süreç işlemi tamamlamak için yeni bir dizüstü bilgisayar satın almayı da içeriyordu. Buterin, “Bütün süreç hem ürkütücü hem de eğlenceliydi” yorumunda bulundu ve sözlerine şöyle devam etti: “En korkunç kısım, bunun şimdiye kadar sahip olduğumdan çok daha büyük miktarda bir para olmasıydı.”

Fonların başlangıçta ayrı kağıt parçalarına yazılmış iki sayı şeklinde soğuk bir cüzdanda olduğunu söyleyen Buterin, özel anahtarı almak için iki sayıyı birleştirmek zorunda olduğunu söyledi ve ekledi:

“Bu numaralardan biri benimleydi, diğeri ise Kanada’da yaşayan ailemin yanındaydı. Bu yüzden Kanada’daki ailemi arayıp numaralarını bana okumalarını istemek zorunda kaldım.”

Buterin, iki sayıyı bir araya getirdikten sonra bu sayıları Target’tan satın aldığı bir bilgisayara girdiğini söyledi. Target’tan sadece bu amaç için yaklaşık 300 dolara satın aldığım bir bilgisayarda ETH’mi göndererek bir işlem oluşturdum.

Buterin, geçici dizüstü bilgisayarının internet bağlantısını tamamen kesmeden önce QR kodları oluşturmak için bir program indirdiğini söyledi. Ethereum işlemini oluşturduktan sonra QR kodunu telefonuyla taradı, dizüstü bilgisayara kopyaladı ve ardından etherscan.io/push Tx’e koydu. Sonunda Buterin, tokenleri göndermeye başladığını söyledi ve SHIB yakımı konusundaki sözlerini şu şekilde bitirdi:

“Yani, korkutucuydu ve belli bir noktada bir James Bond filmi için bile muhtemelen iyi bir komplı planı oluşturabilecek bir prosedür içeriyordu, emin değilim.” 

Kaynak : decrypto
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?