Aralık 3, 2021

Token Nedir? Token ile Coin Arasındaki Fark Nedir?

Kripto dünyasında sık sık kullanılan “token” ve “coin” kavramları, sıklıkla birbirileri ile karıştırılmaktadır. Token terimi özellikle merkeziyetsiz finansın (DeFi) büyümesi ile ilgi gören konular arasına girdi. Token ile coin arasındaki farkı daha iyi anlamanız için öncelikle gelin token nedir sorunun cevabını arayalım.

Token Nedir?

Kripto para birimlerinden birisi olarak kabul edilen token, bağımsız blok zinciri üzerine inşa edilmemiş ve hali hazırda çalışan bir blok zincirine entegre edilerek piyasaya sürülmüş bir değer olarak tanımlanabilir.

Tokenler ya da tokenlar (Türkçe’de tam olarak doğrudan İngilizce telafuzu ya da Türkçe okunması olduğu gibi zaman zaman ‘jeton’ terimi de kullanılabiliyor), farklı bir kripto paranın blok zincirini kullanarak oluşturulur ve belirli bir birim değere sahiptir, bu birim değeri üzerinden alınıp-satılabilir.

Blok zinciri sisteminde kullanılan token, herhangi bir kripto para türünü temsil edebilir.

Token ve kripto para birimleri

Token Çeşitleri Nelerdir?

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere blok zinciri üzerinde üç ana token çeşidi vardır. Bunlar; hizmet token’ı, menkul kıymet token’ı ve hisse senedi token’ı olarak tanımlanabilir.

Hizmet tokenları; yazılım, dijital içerik vb. gibi hizmetlere ya da ürünlere erişim imkanı sunar. Menkul kıymet tokenları ise gerçek hayattaki fiziksel varlıkları temsil eder. Hisse senedi tokenı ise bir şirkette kısmi sahipliğe karşılık gelmektedir.

Token Nasıl Alınır?

Başka bir blok zinciri üzerinde varlığını sürdüren tokenları satın almak için sanal bir cüzdana sahip olmanız gerekmektedir. Sanal cüzdanları ise çeşitli borsalardan veya cüzdan sağlayıcılardan temin edebilirsiniz.

Örneğin Binance’te listelenen tokenları satın almak istiyorsanız ve bir Binance cüzdanınız yoksa Binance Rehberi: Binance Nedir, Nasıl Kullanılır? Binance Borsası Güvenli mi? başlıklı rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Eğer MetaMask kullanarak bir cüzdan oluşturmak için MetaMask Nedir? Nasıl Kullanılır? MetaMask Cüzdanı Nasıl Açılır? başlıklı rehberimizi inceleyebilirsiniz.

Token Standartları Nelerdir?

  • ERC-20: En yaygın kullanılan standarttır. Ethereum blok zincirine ait bir token standartıdır. Büyük tokenların neredeyse tamamı ERC-20 standartını destekler. Şu an 259.000’in üzerinde ERC-20 tokenı bulunuyor.
  • ERC-233: ERC-20’deki kusurların ardından geliştirilen bu standart. Örneğin ERC-20’de yanlış akıllı sözleşmeye gönderilen tokenlar kaybolurken, ERC-233’te bu tür sorunlar yaşanmıyor. ERC-20’ye kıyasla %50 daha ucuz olması da önemli bir avantaj.
  • ERC-721: NFT’lerin oluşmasını sağlayan bu standart, blok zincirindeki benzersiz varlıkları temsil eder. Bu blok zincirinde doğrulanabilirlik ve sahiplik kanıtı olarak işlev görürler. Kripto dünyasındaki oyunlar genelde bu standartı kullanır.
  • Farklı token standartları, farklı blok zincirlerinde de bulunuyor. Örneğin TRON ağında TRC-10 ve TRC-20 gibi token standartları da yer alır.

Coin ile Token Arasındaki Fark Nedir?

Aralarındaki en temel fark; coin, kriptoloji bilimi kullanır ve şifrelemeyi bu teknikle gerçekleştirir. Token ise hali hazırda oluşturulmuş olan bir blok zinciri kullanılarak elde edilir.

Coin zaman içerinde değerini arttırabilir ve bir dijital para çeşidi olarak kabul edilebilir. Token ise sözleşmeyi temsil eden bir sembol olarak kabul edilir.

Coinler için farklı blok zinciri oluşturmak ve kullanmak gerekirken, tokenlar farklı projeler aracılığıyla üretilir ve ödeme yöntemi olarak da kullanılabilir.

Token oluşturmak oldukça kolaydır ancak coin oluşturmak oldukça karmaşık bir süreçtir. Coin, dijital bir paradır; token ise dijital bir varlıktır. Coin ile kripto para satın alırken token ile bir hizmet veya ürün satın alınabilir.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?