Bitcoin’in Yakın Zamanda Karşılaşabileceği Büyük Problemler

Bitcoin, kripto para dünyasının dominant ismi olmaya devam ederken bir yandan da dünyanın birçok bölgesinde resmi olarak tanınmama problemiyle karşı karşıya. İşte Bitcoin’in kullanılabilirliğinin önünde duran birtakım problemler.

Kripto para dünyasının devi geçtiğimiz ay sarsıntılı ve baskı dolu bir ay geçirdi. Bitcoin sık sık yükselme ve düşüş haberleriyle gündeme gelse de bu haberi yazdığımız anlarda BTC 41.454 dolar’dan işlem görmeye devam ediyor ve toplamda 480 milyar dolarlık piyasa değerine sahip.

Diğer yandan Bitcoin için 2021 yılı tam bir “kurumsal satın alım yılı” oldu. Dünyanın en büyük finansal ve riskten korunma fonları dahi birçok büyük kurumsal firma Bitcoin satın aldı. Tüm bu gelişmelere rağmen Bitcoin’in önünde birtakım engeller bulunuyor.

Düzenleyici Baskıları

Yeni atanan SEC Başkanı Gary Gensler ile SEC’in kripto paralara olan bakışı çok fazla değişmedi ve SEC kripto paralara hala temkinli yaklaşmaya devam ediyor. Elbette Bitcoin ve düzenleyici kurumlar arasındaki problemler ilk değil ve son da olmayacak. Yine de bu yıl büyük kurumların Bitcoin’e yatırım yapmaları ve/veya Bitcoin’i kullanmaya başlamalarını takiben SEC çok daha katı kurallar uygulayabilir.

Bitcoin’in Yaygınlaştırma Problemleri

Bitcoin kripto para dünyasının şüphesiz en önemli oyuncusu ve her geçen gün çok daha güçlü bir şekilde devam etmeye çalışıyor. Bitcoin’i benimseyen insan ve kurum sayısı her geçen gün artış gösteriyor ve hatta parakende sektörde yaygınlığı artıyor fakat bu artış yine de yeterli olmayabilir.

Fidelity Digital Assets, BTC’yi günlük kullanıma getirmek için iki yıldır çalışan firmalardan birisi. Perakende kullanıcıları için BTC harcamalarını kolaylaştırmak için Starbucks gibi şirketlerle ortaklık kurdu. Ancak bu test çok erken bir aşamada. Muhtemelen bunun nedeni, Bitcoin’in günlük kullanım için bir para biriminden çok bir “Değer Deposu (Store-of-Value)” olarak görülmesi olabilir.

Son zamanlarda, küresel yatırım firması SkyBridge Capital’in kurucusu Anthony Scaramucci, Bitcoin’in kurumsal olarak benimsenmesinin yeterli olmadığını söyledi ve şunları ekledi:

“Kurumlar Bitcoin’de değil! Bitcoin’in kurumsal düzeyde adapte olduğunu söyleyen her kimse dürüst olmayabilir ya da onlar benim göremediğim şeyleri görüyorlar.”

Volatilite (Oynaklık)

Bitcoin ortaya çıktığı ilk andan beri çok sert dalgalanmalara ev sahipliği yapan bir coin oldu. Bitcoin ile iyi yatırım gelirleri elde edenler olsa da oyuna yeni dahil olan yatırımcılar gafil avlanabiliyor. Tüm bunlara bir de manipülasyonlar eklendi mi ortalık karışıyor.

Sonuç olarak, perakendecilerin çoğu büyüklerin insafına kalmış durumda. Bitcoin uzun vadede her zaman karlı olmasına rağmen, hızlı fiyat oynaklığı yatırımcılar için caydırıcı oluyor.

Ölçeklenebilirlik

Gerçek şu ki, Bitcoin ağı piyasadaki diğer oyuncular kadar “ölçeklenebilir” değil ve bu, Bitcoin’in uzun vadeli faydası hakkında bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin bir “katman 2 (Layer-2)” kararlılık çözümü olan Bitcoin Lightning Network, son zamanlarda önemli bir ilerleme kaydetmiş durumda. Diğer yandan BTC blok zinciri, gelişmekte olan merkezi olmayan finans (DeFi) akıllı sözleşmelerini desteklemiyor.

Vergi Problemleri

Bitcoin, maddi olmayan mülkiyet tanımı kapsamında sermaye kazancı vergisine tabi tutulmakta. Dolayısıyla yatırımcılar Bitcoin’i daha yüksek fiyatlardan alıp, satarlarsa her seferinde vergi ödemek zorunda kalıyorlar. Bitcoin’in oldukça volatil olduğu düşünüldüğünde BTC’nin kullanılabilirliği de sınırlanmakta.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?