Nisan 3, 2022

Thodex Vurgunu İçin İstenen Ceza Belli Oldu: Dolandırıcılıkta Binance Detayı

Platformun ticareti durdurulduktan ve CEO’su bir exit dolandırıcılığı sonrası ortadan kaybolduktan bir yıl sonra, Thodex davasında önemli gelişmeler yaşandı. Hürriyet tarafından aktarılana göre, eğer mahkeme savcının davadaki savunmasını kabul ederse Thodex ekibinin kurucu ve yöneticileri binlerce yıl hapis cezasına çarptırılabilecek.

Thodex sanıklarına 40.000 yıla kadar hapis istiyor

Davada görevli olan savcının iddianamesine göre, kripto borsası Thodex’in kurucusu ve CEO’su Faruk Fatih Özer ve operasyonlarına katılan 20 kişi 40.564 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Platformun ticareti durdurmasından yaklaşık bir yıl sonra Demirören haber ajansı tarafından aktarılan iddianameye göre sanıklar; suç örgütü kurmak, dolandırıcılık ve yasa dışı faaliyetlerden elde edilen geliri aklamakla suçlanıyor.

28 yaşındaki Özer geçen yıldan beri kayıp ve Türk kolluk kuvvetlerinin onu birçok ülkede bulma çabalarının yanı sıra, hala Interpol tarafından da kırmızı bültenle aranıyor. Özer en son bir yıl önce ortaya çıkan İstanbul havalimanındaki kamera görüntülerinde görülmüştü.

thodex faruk

Thodex olayında neler yaşanmıştı?

Thodex, Türk Lirasını yüksek enflasyondan korumak isteyen birçok Türk’ü çeken son kripto patlaması sırasında popüler olmuştu. Yaklaşık 400.000 yatırımcısı olan borsa geçen bahar aniden çevrim dışı oldu.

O tarihte basında çıkan haberlere göre Özer, 2 milyar dolarlık parayla Arnavutluk’a kaçtı. Bloomberg bir raporda, Nisan 2021’de bilinmeyen bir yerden yaptığı açıklamada, Thodex kurucusunun ülkesine müşterilere geri ödeme yapmak ve adaletle yüzleşmek için dönme sözünü verdiği bildirilmişti.

Yine iddianameye göre, kayıplar 356 milyon lirayı (24 milyon dolar) bulmuş durumda. Bununla birlikte, Ocak ayında yayınlanan bir Chainalysis raporu, rakamın çok daha yüksek -2.6 milyar dolar civarı- olması gerektiğini tahmin ediyor.

Dolandırıcılıkta Binance Detayı

İddianameye göre, dolandırıcılıkla ilişkili yöneticilerin mallarına el koyma kararına istinaden savcılık Thodex adlı şirket ve tutuklu sanıkların bankalarda bulunan bakiyelerine el konulması için Türkiye Bankalar Birliği’ne yazı yazdı. Bu gelişmenin bir sonucu olarak bakiyelerin İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Adli Emanet Memurluğu’nca açılan hesaba aktarıldığı da iddianemede kritik bir detay olarak belirtildi.

Bu süreç sonucunda savcılık, Thodex şüphelilerinin önde gelen kripto para birimi borsası Binance’e para aktardığını belirledi ve şüphelilerin kripto para birimlerine el konması için Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü aracılığıyla borsayla temasa geçti.

Thodex’in kurucusu ve yöneticisi Faruk Fatih Özer’in de aralarında bulunduğu 10 şüphelinin borsada çeşitli kripto paraların bulunduğu cüzdanları olduğu tespit edildi. Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance, şüphelilerin kripto para hesaplarının askıya alındığını veya sonlandırıldığını duyurdu.

Thodex’in çökmesinin ardından 60’tan fazla kişi gözaltına alındı ve altı kişi hapse atıldı. Türk makamları, Thodex’e ve Türkiye merkez bankasının ödemeler için kripto para kullanımını yasaklamasının ardından faaliyetlerini durduran bir başka Türk ticaret platformu olan Vebitcoin’e karşı dolandırıcılık soruşturmaları başlatmıştı. Ekim ayında ise, yine bir başka büyük Türk borsası olan Coinzo da kripto alım satım hizmetlerini sonlandırdı.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak KoinFinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : sabah, news bitcoin
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?