Nisan 8, 2021

Türkiye’nin Dijital Parası Ne Zaman Başlatılacak?

Kripto paralar tüm dünyayı etkisi altına alan bir piyasa haline geldi. Sadece bireysel yatırımcılar değil, kurumlar da sektöre dahil olmak için harekete geçti. Beraberinde birçok ülke de kendi dijital para birimlerini piyasaya sürmek için çalışmalara başladı. Bunun en bilinen örneği Çin. Çin’de merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmaları COVID-19 salgınına rağmen aksamadı ve şu an dijital yuan projesi test aşmasında.

Türkiye’de de benzer adımların atıldığını görüyoruz. En güncel gelişme olarak Ekonomi Reform Paketi’ne ilişkin takvim kapsamında, Türkiye Cumhuriyet Merkez Banka’sının (TCMB), dijital paranın ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısını yıl sonuna kadar hayata geçireceği duyuruldu. Çalışmalar TCMB ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin de bulunduğu sorumlu kurumlarca yapılacak.

Şu an zaten yapılan açıklamalar çerçevesinde yetkililerin, kripto para piyasasını yakından takip ettiği biliniyor. Ayrıca, dijital varlıkların yerel yatırımcılar tarafından benimsenmesindeki artış, bu konuyla ilgili düzenlemelerin ihtiyaç haline dönüşebileceğini gösteriyor.

Bu kapsamda açıkla yapan İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayben Köy şunları söyledi:

“Geçmişte kripto paralara yönelik kısıtlamalar ön plandayken, günümüzde aynı teknolojiyi kullanan CBDC’lerin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerce hızlıca projelendirildiği görülüyor.”

Doç. Dr. Ayben Koy, tüm dünyada CBDC’ler üzerine projelerin devam ettiğini aktararak Türkiye merkez bankası tarafından başlatılan mevcut önlemlerin gerekli ve doğru olduğunu sözlerine ekledi.

Bahçeşehir Üniversitesi Blockchain Araştırma Merkezi Direktörü Dr.Bora Erdamar, stratejik bir planla dijital parayı araştırmanın Türkiye için önemli olduğunu söyledi. Çin’in dijital Yuan örneğinin yanı sıra Avrupa Merkez Bankası’nın Dijital Euro için başlattığı girişimleri de örnek gösterdi:

“Ülkemiz adına kripto paralar ile dijital para ekosistemlerine entegrasyonun stratejik bir yol haritası ile sağlanmasının ve bu alanda kendi projelerimizin hayata geçirilmesinin ne kadar önemli olduğunu önümüzdeki yıllarda daha da iyi anlayacağız. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından koordine edilen, İstanbul’un bir teknoloji ve finans üssü olmasına yönelik çalışmalar, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve TCMB ile sürdürülen dijital para projesi, ülkemizin finansal istikrarı ve finansal hürriyeti açısından son derece kritik. Öte yandan, dijital euro için en az 4 yıl sonrası hedeflenmişken, dijital TL için de konunun aceleye getirilmeden dünyadaki örneklerinin iyi analiz edilerek ele alınmasını bu alandaki potansiyelin tümüyle hayata geçirilmesi açısından çok önemli buluyorum.”

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?