Şubat 6, 2022

ABD Hazine Bakanlığı Bu Kripto Sektörü Konusunda Uyardı!

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, yatırımcıları, non-fungible token’ların (NFT’ler) kara para aklamak için kullanılabileceği konusunda uyardı.

Düzenleyici tarafından gerçekleştirilen yeni bir çalışmaya göre, interneti kullanarak NFT’leri dünya çapında anında transfer etme yeteneği, gelişmekte olan kripto sektörünü yasa dışı faaliyetler için bir numaralı aday haline getiriyor.

“Gelişmekte olan çevrim içi sanat piyasası, piyasanın bu sektöründeki belirli faaliyetlerin (yani, non-fungible token’ların satın alınması) yapısına ve teşviklerine bağlı olarak yeni riskler ortaya çıkarabilir.

Değerin hareketi; fiziksel sevkiyatın olası finansal, düzenleyici veya araştırma maliyetlerine maruz kalmadan gerçekleştirilebildiğinden, NFT’lerin coğrafi mesafe ve sınırlar arasında endişe duymadan internet üzerinden neredeyse anında transfer edilebilme yeteneği; dijital sanatı yasadışı suç gelirlerini aklamak için kullanmak isteyenler tarafından sömürüye açık hale getirir.”

Departmana göre, NFT‘leri kullanarak kara para aklamanın en popüler yolları arasında, bir varlığın blok zincirinde bir satış kaydı oluşturmak için gerçekleştirdiği işlem sırasında bir kurumun/kişinin işlemdeki hem alıcı hem de satıcı olarak hareket etmesi bulunuyor.

Yine Hazine Bakanlığı’na göre, bu yöntemde suçlular daha sonra temiz fonları elde edebilmek için dijital varlığı hiçbir şeyden şüphelenmeyen bir alıcıya satıyorlar:

“NFT’ler, suçluların yasa dışı fonlarla bir NFT satın aldığı ve ardından blok zincirinde satış kayıtları oluşturmak için kendileriyle işlem yaptığı; kendi kendine aklama [adı verilen işlemi] gerçekleştirmek için kullanılabilir. NFT daha sonra, suçluyu daha önce bir suçla bağlantılı olmayan temiz fonlarla tazmin edecek, farkında olmayan bir kişiye satılabilir.”

Hazine Bakanlığı ayrıca, NFT’lerle birlikte gelen bir diğer riskin, işlemlerin belirli bir derecede anonimlik sunması olduğunu söylüyor.

Hazine ayrıca, NFT piyasasının şu anda standartlardan ve durum tespitinin yanı sıra merkezi bir organdan yoksun olduğu konusunda da uyardı. Otomatikleştirilmiş ve hızlı NFT satışlarının kara para aklamayı teşvik edebileceği için bunun “sapkın teşvikler yaratabileceğini” savundu. Buna karşılık, geleneksel sanat ve müzayede endüstrilerindeki uzmanların, çeşitli kurumsal önlemlerle işlerini çok daha dikkatli yürütme eğiliminde olduklarını kaydetti.

Hazine, giderek büyüyen bir sorun olan intihal medyaya dayalı NFT’ler konusunu doğrudan ele almadı. Ayrıca, NFT sahipleri için yaygın bir sorun olan kimlik avı dolandırıcılıklarına da değinmedi.

NFT’ler VASP Düzenlemelerine Tabi Olabilir

NFT’lerin son zamanlarda önemli miktarda değer taşıdığını gözlemleyen Hazine, NFT’lerin 2021 yılının ilk çeyreğinde 1.5 milyar dolarlık ticaret hacmi gördüğünü söyledi, bu son çeyreğe göre yüzde 2627 artışı temsil ediyor.

Devlet kurumu ayrıca, ödemeler ve yatırımlar için kullanılan NFT’lerin sanal varlıklar olarak tanımlanabileceğini de kaydetti. Bu nedenle, NFT’leri oluşturan veya işleyen şirketler, Sanal Varlık Hizmet Sağlayıcısı (VASP) olarak kabul edilebilir ve Mali Eylem Görev Gücü (FATF) kuralları kapsamında düzenlemeye tabi olabilir.

Dapper Labs, SuperRare, OpenSea ve sanat evleri gibi NFT platformlarının “sunulan NFT’lerin doğasına ve özelliklerine bağlı olarak” bu kurallara tabi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Hazine ayrıca, öncelikle koleksiyon olarak hizmet veren NFT’lerin “genellikle sanal varlıklar olarak kabul edilmediğini” de itiraf etti.

FATF tarafından geçen Ekim ayında yayınlanan kılavuz, benzer şekilde, NFT’lerin ödemeler için kullanılmaları durumunda sanal varlıklar olarak kabul edilebileceğini, ancak aksi takdirde bu tanımın dışında kalacağını açıklamıştı.

Çalışmanın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Kaynak : cryptobriefing
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?