Nisan 23, 2021

USD Coin Nedir? USDC Nedir? USDC Hakkında Rehber

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş bir stabilcoindir. İlk olarak 15 Mayıs 2018’de Circle tarafından duyurulmuş ve 2018 yılının Eylül ayında ise piyasaya sürülmüştür. Şu anda USDC, 11 milyar dolardan fazla piyasa değeri ile sektördeki en büyük ikinci stabilcoin’dir. USDC, Tether (USDT) veya TrueUSD (TUSD) gibi USD destekli diğer kripto para birimlerine bir alternatiftir.

USDC genel olarak, para bozdurmadan kripto para birimlerini satmak ve gelecekte kripto para birimleri satın almayı kolaylaştırmak; geleneksel finansal araçlarından ve kurumlardan kaçınmak; aşırı enflasyondan kaçınmak (Venezuela veya Türkiye gibi ülkelerde yaşayan insanlar için); anında, küresel olarak, güvenli ve düşük maliyetle para göndermek; Çeşitli kripto dApp’lerinde, borsalarda ve blockchain tabanlı oyunlarda ögeler satın almak gibi durumlar için kullanılır.

Blockchaine ABD doları kazandırmaya, onları dakikalar içinde dünyanın herhangi bir yerine taşımaya izin verir ve kripto para birimlerinde çok ihtiyaç duyulan istikrarı getirir. Ayrıca; ticaret, borç verme, riskten korunma ve daha fazlası için yeni fırsatlar sunar.

Özetle, USD Coin, ABD dolarını tokenize etmek, internet ve halka açık blockchainleri üzerinde kullanımlarını kolaylaştırmak için bir hizmettir. USDC token’larının ihracı ve kullanımı, ERC-20 akıllı sözleşmesi ile sağlanır. Ayrıca, USDC token’ları herhangi bir zamanda USD’ye geri çevrilebilir.

USD Coin (USDC), ABD dolarına sabitlenmiş ve Ethereum, Stellar, Algorand ve Solana blockchainlerinde çalışan dijital bir stabilcoindir. 29 Mart 2021’de Visa da, USDC’nin ödeme ağında işlem yapmasına izin vereceğini duyurmuştur.

Her USDC, rezervde tutulan bir dolar ile desteklenir ve USDC rezervleri, Grant Thornton LLP tarafından düzenli olarak denetlenir. USD Coin, Circle tarafından kurulan ve kripto para borsası Coinbase ve Circle’da bir yatırımcı olan Bitcoin madencilik şirketi Bitmain’den üyeler içeren Centre adlı bir konsorsiyum tarafından yönetilmektedir.

USD Coin Nasıl Çalışır?

USD Coin durduk yere havadan basılmamaktadır. Circle, USDC token’ların her birinin bir ABD doları ile desteklendiğini garanti etmektedir. ABD dolarını USDC token’ına dönüştürme sürecine tokenize etme denir.

USD’yi USDC’ye dönüştürmek üç aşamalı bir süreçtir:

1) Bir kullanıcı, token ihraççısının banka hesabına USD gönderir.
2) İhraççı, eşdeğer miktarda USDC oluşturmak için USDC akıllı sözleşmesini kullanır.
3) Yeni basılan USDC kullanıcıya teslim edilirken, ikame edilen ABD doları yedekte tutulur.

USDC’yi USD’ye çevirmek için ise işlemin tersine çevrilmesi gerekmektedir:

1) Bir kullanıcı, USDC ihraççısına, USDC token’larını eşdeğer miktarda USD’ye çevirmek üzere bir istek gönderir.

2) İhraççı, USDC akıllı sözleşmesine token’ları USD ile takas etmek ve eşdeğer miktarda token’ı dolaşımdan çıkarmak için bir talep gönderir.

3) İhraççı, istenen USD tutarını rezervlerinden kullanıcının banka hesabına geri gönderir. Kullanıcı, USDC token’larına eşdeğer net tutarı alır (tüm oluşan ücretler çıkarılmış olarak).

En popüler stabilcoin Tether’in (USDT) aksine, USD Coin’nin yaratıcıları tam şeffaflık sağlamak ve eşdeğer itibari para biriminin tam rezervlerini korumak için bir dizi finansal kurumla çalışmakla yükümlüdür.

Tüm USDC ihraççılarının USD varlıklarını düzenli olarak rapor etmeleri gerekir. Bu raporlar daha sonra Grant Thornton LLP tarafından yayınlanmaktadır. Tüm aylık tasdik raporları burada bulunabilir.

USD Coin’in Arkasındaki Takım

USD Coin, popüler kripto para borsası Coinbase ve Boston merkezli bir kripto finans şirketi olan Circle tarafından ortak bir hareketle oluşturulmuş, Circle ve Coinbase arasındaki bir ortaklık olan Centre konsorsiyumu tarafından da geliştirilmiştir. Teknoloji ve yönetim çerçevesi Centre tarafından geliştirilirken, Circle ve Coinbase USDC’nin ilk ticari ihraççılarıdır.

Girişimciler Jeremy Allaire ve Sean Neville tarafından 2013 yılında kurulan Circle, resmi bir Para Transferi Kuruluşu’dur, bu da şirketi açık bir finansal kitap haline getirmektedir. Para Transferi Kuruluşları, federal yasa ve yönetmeliklere uyması gereken ABD para hizmeti işletmeleridir.

USDC ihraç edilmeden önce, USD’nin eşdeğer miktarı Circle’ın akredite ortaklarından birindedir. Sonuç olarak, tüm USDC token’ları düzenlenir, şeffaftır ve doğrulanabilir. Circle, Goldman Sachs da dahil olmak üzere birçok yüksek profilli şirket tarafından desteklenmektedir.

USD Coin Nasıl Kullanılır

USD Coin (USDC), Ethereum blockchaininde bir ABD dolarının 1:1 temsilidir. Bir ERC-20 token’ıdır ve standardı destekleyen her uygulamayla kullanılabilir.

USDC’yi Circle’da tokenize etmek veya kullanmak için bir hesap kaydetmeniz, kimliğinizi doğrulamanız(KYC) ve yasal bir banka hesabı bağlamanız gerekir. Circle USD platformu, kullanıcıların dört temel eylemi gerçekleştirmesine izin verir, bunlar: USD’i tokenize etmek;
USDC’yi kullanmak(paraya çevirmek); USDC’yi ERC20 uyumlu Ethereum adreslerine aktarmak; Harici Ethereum cüzdan adreslerinden USDC yatırmak.

Circle USDC, yanlış ve reddedilen banka havaleleri için 50 dolar komisyon alması dışında, kullanıcılardan tokenize etme ve hizmetleri kullanmak için herhangi bir ücret almaz. Coinbase’in USDC işlemleri için ise tüm standart ücretler geçerlidir.

İkincil piyasalarda USDC satın almak, başka herhangi bir kripto para birimi satın almak kadar kolaydır. Banka havalelerini veya kredi kartlarını kabul eden herhangi bir düzenlenmiş kripto para borsası üzerinden satın alabilir veya merkezi olmayan borsalarda diğer kriptolarla ticaretini yapabilirsiniz.

Kullanıcılar ayrıca USDC bakiyelerinde doğrudan yüksek getirili faiz hesaplarında saklayarak pasif faiz kazanabilirler.

USDC’yi Bu Kadar Özel Kılan Nedir?

ABD Doları Madeni, ABD Doları destekli ilk veya en popüler madeni para değildir. Bu başlık Tether’e ait. Ancak Tether, geçmişte mali durumuyla ilgili yoğun bir inceleme altındaydı.

Bu, daha şeffaf finansman ve denetim süreçlerine sahip diğer ABD Doları destekli sabit paralarda bir artışa yol açtı. Bunlar Gemini doları, True USD, Paxos ve US Dollar Coin (USDC) gibi coin’lerdi.

USDC, bu rakiplerine kıyasla tamamen benzersiz olmasa da, işte bu nedenlerle diğer kripto para birimlerinden farklıdır:

Yönetmelik: USDC’nin ana şirketi, Amerika Birleşik Devletleri’nde kayıtlı bir Para Hizmeti İşletmesidir. Bu, hükümetin kara para aklamayla mücadele eden Mali Suçları Uygulama Ağı (FinCEN) tarafından düzenlendiği anlamına gelir.
Denetim: USDC, dünyanın en iyi 10 muhasebe firmasından biri olan Grant Thornton tarafından denetlenmektedir.
Hız: Bankalar söz konusu olduğunda kişi ve kurumlara ABD Doları göndermek uzun zaman alabilir. USDC, kripto para işlemlerinin hızı ile ABD Dolarının istikrarını ve cazibesini sunar.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?