Nisan 17, 2021

Tether (USDT) Nedir? Tether Hakkında Detaylı Rehber


Tether (USDT) Nedir? Tether Hakkında Detaylı Rehber

Son güncellenme : 29.10.2022 - 16:29

Tether, kökleri ABD’de bulunan blockchain tabanlı bir kripto para birimidir. Kendisini doğrudan bir itibari para birimine bağlayan ilk kripto para birimlerinden biri olarak bilinir. Resmi olarak “Realcoin” olarak bilinen bu tokenler, şu anda USDT hisse senedi kodu altında işlem görmektedir.

Tether, açık kaynaklı, peer-to-peer (eşten eşe) bir blockchain dijital para birimidir. Blockchain, verilerin kronolojik sırayla birden fazla konumda depolanmasına izin verir. Bu, sistemi tek bir varlık tarafından ele geçirilmekten korumak için kullanılır. Tether’in dışında birçok kripto para birimi de blockchain kullanır.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Tether, teoride, itibari para birimine bağlıdır, bu da ABD dolarıdır. Sonuç olarak, Tether bir “stabilcoin” olarak anılır. Bu, fiyatları önemli ölçüde dalgalanan ve değeri daha spekülatif bir temelde belirlenen Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinden farklı olduğu anlamına gelir. Bunlardan farkı, Tether’in değerinin sabit olmasıdır, esasen kripto para birimlerinin volatilite faktörünü ele alır ve ortadan kaldırır. Bununla birlikte, CryptoCompare’den bir rapor, Bitcoin ticaretinin yaklaşık %80’inin Tether’de yapıldığını ve bunun da onu büyük bir kripto likidite kaynağı haline getirdiğini gösteriyor.

Bu kripto türü, temsil ettiği itibari para biriminin değerine tam anlamıyla bağlı olacak şekilde tasarlanmıştır. Başlangıçta, her bir Tether token’ının her zaman 1 dolar değerinde olması gerekmekteydi. Ancak bu, bazı tartışmalara konu oldu ve destek o zamandan beri değişime uğradı. 2019’da Tether, itibari para birimi tarafından %100 desteklenmediğini, her bir ABD Tether token’ının 0.75 dolara yakın desteklendiğini açıkladı.

Tether’de bulunan stablecoin para birimleri: USDT (ABD dolarına bağlı), EURT (Euro’ya bağlı), CNHT (Çin yuanına bağlı) ve XAUT (token başına bir ons altına bağlı).

Tether’in Kuruluşu ve Tarihi

Tether’in kökenleri, teknoloji uzmanlarının Bitcoin’lerin yeni varlık türlerini temsil edebilecek şekilde değiştirilebileceğini ilk kez teorileştirmeye başladıkları 2010 yılının başlarına dayanıyor.

Durum böyle olunca iki grup, Bitcoin blockchaininin fiat para birimlerini ihraç etmek için kullanılan bir platform olabileceği fikri üzerinde çalışmaya başladı, bunlar: Realcoin adında bir start-up ve kripto para borsası Bitfinex’tir. Sonunda, iki proje güçlerini birleştirdi ve bu da Tether Limited’in kurulmasıyla sonuçlandı.

Tether, 2014 yılında Realcoin olarak başladı ve ilk tokenlar 2015 yılında Bitcoin ağında dağıtıldı. En eski kripto para birimlerinden ve ilk başarılı stabilcoinlerinden biriydi. Sadece teknolojik olarak devrim niteliğinde değildi, aynı zamanda Bitcoin Vakfı yöneticisi Brock Pierce de dahil olmak üzere saygın kuruculardan oluşan bir kadroya da sahipti.

Bununla birlikte, başarıya ulaşmasını, şüphecilik ve tartışmalar izledi. Bu, coin’in ilk popüler stabilcoin olarak gördüğü ilgi miktarı göz önüne alındığında şaşırtıcı bir durum değil. Tether, en üstteki konumunu korumak için birkaç tartışmayı aşmak zorunda kaldı:

Bitfinex: Tether, Bitfinex borsasında listelenerek erken bir başarı gördü, ancak araştırmacılar tarafından yapılan incelemeler, iki şirketin aynı yönetime (her iki şirketin de aynı CEO ve CFO’ya sahip olduğunu) ve aynı yönetici yapısına sahip olduğunu ortaya çıkardı.

Bitcoin Pump: Tether’in likidite yaratmak için yapay olarak kripto para piyasasına pump’landığı ve Bitcoin’in 20.000 dolara varan boğa koşusunun arkasındaki itici güç olduğu anlaşıldı.

2017 Hack: 2017 hackinde yaklaşık 31 milyon dolarlık Tether çalındı ve bu durum Tether’i hard fork oluşturmaya zorladı.

USD Desteği Tartışması: 2017’de gerçekleşmesi beklenen dolar rezervlerinin denetimi hiçbir zaman gerçekleşmedi. Denetimin rezervlerinin korunduğundan emin olması gerekiyordu, ancak Tether bunun yerine denetçilerle yollarını ayırdı.

Kayıpları Gizlemek: 2019’da New York Başsavcısı Letitia James, Tether’in ana şirketini, Tether para rezervlerine dipping yaparak 850 milyon dolarlık zararı gizlemekle suçladı. Tether, 2021 itibariyle James ile anlaşarak 85 milyon dolar ödemeyi ve New Yorkers ile ticaret işlemlerini durdurmayı kabul etti. Buna rağmen, Tether hatayı kabul etmiyor ve sadece meseleden uzaklaşmak istediğini iddia ediyor.

Tether Neden Kullanılmalı, Tether’ın Avantajları

Tether stablecoin, Bitcoin veya Litecoin gibi tipik kripto para birimlerinin sunmadığı birkaç avantaj sunuyor. Bitcoin veya diğer altcoin’lerden farklı olarak Tether volatil değildir. Bu, coin’in değerinin talebe göre dalgalanmadığı anlamına gelir. Çoğu durumda, her bir Tether stabilcoin’in fiyatı 1 dolara eşit olacaktır.

Tether, birden fazla blockchain ağında kullanılabilir. Yani, traderlar Tether gönderirken veya alırken kullandıkları ağı seçebilirler.

Tether, bir kripto para biriminin neredeyse tüm avantajlarını sunar. Örneğin, rekabetçi işlem ücretlerinin ve gelişmiş güvenliğin keyfini çıkarabilirsiniz.

Bunun dışında da USDT çok çeşitli kullanım durumları için uygundur; birçok trader, genellikle Bitcoin ve diğer altcoin’ler ile ilişkilendirilen fiyat dalgalanmaları konusunda endişelenmeden Tether’i kurtarıcı seçenek olarak kullanır. Varlıkları nakde çevirmek yerine traderlar, fiyatı dengelemek için varlıkları kolaylıkla USDT’ye dönüştürebilir.

USDT kullanarak, nakit ödeme kabul etmeyen kripto para birimi borsalarına da erişilebilir. Nakit paraya güvenmek yerine, kullanıcılar gerekli miktarda USDT token satın alabilir ve kripto alım satım işlemini yapabilirler. Ayrıca Tether itibari paraya çevrilmesi halinde düşük işlem ücretleri talep etmektedir.

Bu avantajları sayesinde Tether (USDT), arbitraj (ara kazanç) ticareti için daha uygun bir seçimdir. Özetle, Tether, kripto para birimleri ve itibari para birimleri arasındaki boşluğu kapatıyor diyebiliriz.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Tether (USDT) Nedir? Tether Hakkında Detaylı Rehber haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?