Aralık 2, 2021

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’ndan Kripto Para Açıklaması

Türkiye Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün gerçekleşen yatırımcı toplantısında kripto para birimlerine yönelik dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün videokonferans yöntemiyle yatırımcı ve ekonomistlerle bir araya geldi. Söz konusu toplantıda konuşan TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ilk olarak mevcut para politikası hakkında açıklamalarda bulundu ve “Mevcut para politikası duruşumuzun birikimli etkilerini 2022’nin ilk yarısında göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası rezervleriyle ilgili konuşan Kavcıoğlu, “Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz” diye ekledi.

Bunların yanında kripto para topluluğunun dikkatini çeken kısımda ise Kavcıoğlu, kripto paralara giden parayla alakalı huzursuzluk duyduklarını belirtti:

“Döviz tevdiat hesaplarının (DTH) büyük kısmı TL mevduata gidiyor. Kripto paraya giden belli bir kısımdan rahatsızız. Ama bunun DTH ile ilgisi yok. Faiz indirimlerinden dolayı böyle bir kayış olacağına dair değerlendirme yok.”

Söz konusu açıklama kripto para topluluğundan çeşitli tepkiler aldı.

Son olarak Kavcıoğlu’nun açıklamasında öne çıkan diğer ifadeleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • “Kurlarda aşırı oynaklık da istenen bir durum değildir. Merkez Bankası belirli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir.”
  • “TCMB’nin enflasyonu düşürmeye odaklı para politikasında herhangi bir değişiklik bulunmadığını tekrar belirtmek isterim.”
  • “Rezervlerimiz son dönemde istikrarlı bir artış eğilimine girdi. Kararlı bir şekilde rezervlerimizi artırmaya devam edeceğiz.”
  • “Ekim ayında yıllık enflasyon gıda ve temel mal dışındaki gruplarda yükseliş kaydederken, bu artışa en belirgin katkı enerji ve tütün ürünlerinden geldi. Üretici enflasyonu ise, emtia fiyat artışları ve tedarik zincirindeki aksaklıkların etkisiyle yükseliş kaydetti. Bu arızi unsurlar ortadan kalktıkça enflasyon düşüş eğilimine girecektir.”
  • “Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki fark, son zamanlarda birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide uzun vadeli eğilimlerin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Bununla birlikte, birçok merkez bankası enflasyondaki artışın arızi unsurlardan kaynaklandığı değerlendirmesine bağlı olarak enflasyondaki yükselişin geçici olduğu kanaatindedir.”
  • “Firmalarımızın yatırım iştahı ve istihdam beklentileri geçmiş yıllara göre oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda.”
  • “Cari işlemler dengesi Ağustos ve Eylül aylarında fazla verdi ve yıllıklandırılmış cari işlemler dengesindeki iyileşme belirginleşerek devam etti.”
  • “Cari işlemler dengesinde kalıcı bir iyileşme için yatırımları destekleyecek, ihracatı artıracak ve ithalatı sınırlayacak uygulamaları ve politikaları önemli görüyoruz. Reeskont kredilerinin sağladığı imkanlar da bu alanlara destek verecektir.”

Kaynak : Sözcü
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?