Nisan 1, 2021

Son Dakika: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kripto Para Borsalarından Kullanıcı Bilgilerini İstedi

Finans piyasalarını sallayan kripto paralar neredeyse her gün yeni bir rekora imza atıyor. Kripto piyasasını ya da daha spesifik bir örnek olarak Bitcoin’i bilmeyen insan sayısı her geçen gün daha da azalıyor. Yasal düzenleyicilerin de bu gelişmelere sessiz kalması beklenemezdi. Kripto paraların popülerliği arttıkça, yetkililerde piyasaya dahil olmaya çalışıyor. Bu doğrultuda güncel bir gelişme olarak Webtekno haber kaynağına göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’de faaliyet gösteren kripto para borsalarına bir tebligat göndererek kullanıcı bilgilerini talep etti.

Söz konusu talep doğrultusunda istenen bilgiler ise şu şekilde sıralandı:

  • Kullanıcı ID (Sanal Para Cüzdan Numarası): Sistemde tanımlı tekil kullanıcı hesap numarası
  • Kullanıcı Türü: Bireysel/Tüzel/SVHS’nin kendi kullanıcı hesabı
  • Kullanıcı kimlik türü
  • Kullanıcı kimlik no: İşlemi gerçekleştiren kullanıcının kullanıcı türü belgesine göre kimlik numarasıdır.
  • Kullanıcı Unvan: Gerçek kişiler için ad soyad bilgisi, tüzel kişiler için unvan bilgisidir.
  • Kullanıcı kayıt zamanı: SVHS kullanıcısının sisteme eklendiği zamanını gösterir.
  • Stok tarihi: YYYY-AA-GG biçiminde stok gününü belirtir.
  • Stok varlık miktarı: Varlık biriminin miktarını belirtir.
  • Stok varlık kuru: Varlık biriminin TL cinsinden kur değeri

Bu gelişmeyle birlikte akıllara gelen ilk ihtimal “vergilendirme” oldu. Yatırımcıların bir diğer endişesi ise geçmişe dönük vergilendirme yapılıp yapılmayacağı.

Güncelleme: Söz konusu haberin büyük yankı uyandırmasının ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin Twitter üzerinden bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada bilginin MASAK için istendiği doğrulandı ve şu ifadeler kullanıldı:

“MASAK’ın görev ve yetkileri çerçevesinde ve söz konusu suçlarla mücadele kapsamında kripto varlık alım-satım platformları gibi bu alanda faaliyet gösteren piyasa aktörlerinden konuya ilişkin olarak bilgi talep edilebilmektedir. Yapılan çalışma da MASAK’ın bahsedilen görev ve sorumlulukları içerisinde bulunmaktadır.”

Kaynak : Webtekno
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 2 )

Sizde yorumunuzu ekleyin, görüş bildirin.

  • Ahmet

    İşin içinde Webtekno olunca bunun 1 Nisan şakası falan olabileceği ihtimali geliyor insana, direkt bir kaynaktan bu haberi öğrenmeden keşke yayınlamasaydınız.

    Cevap Yazın
    • Ramazan BOZKURT

      Öncelikle geri bildiriminiz için teşekkür ederiz. Sizin de belirttiğiniz üzere henüz resmi bir açıklama yok. Haber kaynağı her ne kadar güvenilir olsa da, bunun bir iddia olduğunu tekrar belirtmekte fayda var. Bununla birlikte halihazırda Türkiye'de dijital paralara ilişkin çalışmaların olduğu, resmi makamlarca bildirildi. Gelişmeleri takip etmeye ve sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.