Aralık 30, 2020

Ripple’ın, SEC Davasında Hayatta Kalma Şansı Var Mı?


Ripple'ın, SEC Davasında Hayatta Kalma Şansı Var Mı?

Ripple, sınır ötesi ödeme altyapısıyla, verimli ve anlık transferler yapmak için bankalar ile finans kurumlarına yaklaşma ve blockchain teknolojisini kullanma hedefiyle varlığını sürdüren bir şirket. Ripple, yıllar boyunca yüzlerce banka ve finans kuruluşuyla ortaklık kurdu ve onları kendi ağına dahil etti. Hatta bölgedeki ürünlerini tanıtmak için Japonya’nın önde gelen finans şirketi SBI Holdings ile bir ortak girişim kurdu.

Diğer herhangi bir merkezi olmayan ekosisteme benzer şekilde, Ripple’ın ürünleri, “ödemeler için oluşturulmuş dijital bir varlık” olan yerel XRP token’ı ile besleniyor.

Bunun yanında XRP bir kripto para birimi olarak pazarlansa da, kripto topluluğunun büyük bir bölümü token’ın kripto para olamayacak kadar merkezi olduğuna inanıyor. Bilindiği üzere Ripple, XRP arzını bile kontrol ediyor.

Bir başka hararetli tartışma ise, XRP’nin bir para birimi değil, bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor. Bu iddia, ABD finans piyasası düzenleyicisini 23 Aralık’ta Ripple aleyhine kayıtsız menkul kıymetleri sattığı için resmen dava açmasıyla gündeme geldi. Şikayet ayrıca Ripple Labs CEO’su Brad Garlinghouse ve yönetici başkanı Chris Larsen’i de içeriyor. Özetle, “En az 2013’ten günümüze, Davalılar, Ripple’ın operasyonlarını finanse etmek ve Larsen ve Garlinghouse’u zenginleştirmek için nakit veya 1.38 milyar dolar’ı aşan başka bir bedel karşılığında ‘XRP’ adlı dijital varlık menkul kıymetinden 14.6 milyar birim sattı.” dava konusu oldu. Ripple düzenleyiciyi hedef alarak “Ripple ile bağlantısı olmayan sayısız masum XRP perakende sahibine” zarar verdiğini söyledi.

Ripple, SEC tarafından yapılan dava açıklamasının ardından birkaç saat içinde davanın etkisini yaşamaya başladı. Kripto borsaları, potansiyel menkul kıymet olan XRP’yi kaldırmaya başladı ve bu kripto para şirketlerinin listesi, çok hızlı bir şekilde büyüyor.

EXMO UK’in baş iş geliştirme sorumlusu Maria Stankevich, yaptığı açıklamada ABD’de bulunan borsaların karşılaşacağı en önemli zorluk için “Ripple ile ilişkili bir dijital para birimi olan XRP, bir menkul kıymet olarak görülmesi” dedi.

Coinbase, OKCoin, Bittrex ve Bitstamp dahil birçok kripto borsası XRP ticaretini askıya almaya karar verdi. Küçük bir kripto borsası olan CrossTower, Garlinghouse’un Ripple’a karşı olası bir dava hakkında yaptığı uyarıdan sonra token’ı listeden çıkardı. Bu listeden çıkarma maratonu, XRP fiyatını ciddi şekilde etkiledi: dava açıklanmadan önce yaklaşık 0.52 dolardan işlem görüyordu ve şu an yaklaşık 0.20 dolardan işlem görüyor, yani değerinin yüzde 60’ından fazlasını kaybetti.

Bununla birlikte, Binance ve Huobi gibi birçok küresel borsa hala XRP ticareti sunuyor. Arca’nın baş hukuk sorumlusu Phil Liu bu konuyla ilgili “ABD dışındaki borsalar yine de ticaret yapmayı seçebilir. Ancak Ripple bu borsalara listeleme ücreti ödemeleri yapmaya devam edemezse, coin’leri takas etmek için pek fazla teşvik olmaz” ifadelerini kullandı. SEC’in diğer uluslararası düzenleyiciler üzerindeki etkisine de işaret etti.

Davanın kendisi Ripple için moral bozucu bir faktör olsa da, şirketin işi ve para toplama için token’a olan bağımlılığı üzücü. Prometheum’un kurucu ortağı ve CEO’su Aaron Kaplan, “XRP, Ripple’ın gelirlerinin çoğunu esasen oluşturdu” dedi. “XRP hazinesi olmadan, Ripple, XRP ile ilgili olmayan ticari faaliyetlerle daha uyumlu olmak için işlemleri eşleştirmek zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı. Nitekim Ripple’in önemli hizmetlerinden biri olan isteğe bağlı likiditesi (ODL), sınır ötesi para havaleleri için bir ara para birimi olarak XRP’ye bağlıdır. Xu, “Yetersiz likidite, XRP’nin volatilitesini artıracak ve Ripple’ın ortaklarına büyük bir kayma gibi tatsız deneyimler getirecek” şeklinde uyarıda bulundu.

Ek olarak, Ripple, fonlar için büyük ölçüde XRP’ye bağımlı. SEC davası, şirketin yıllar içinde topladığı 1.38 milyar dolar’a özellikle işaret etti. Liu, “Şirket, XRP satarak para toplayamazsa ve diğer ürünleri kârlı olmazsa, şirket 2021’in sonunda iflas edebilir” dedi.

Sonuç olarak Ripple, XRP’ye çok bağımlı ve düşen token fiyatları hayatta kalma şansını daraltıyor.

Ramazan BOZKURT avatarı

Yazar Ramazan BOZKURT hakkında :

Merhabalar Ben Ramazan Bozkurt. Uzun süredir Finans alanında çalışmalar yürütüyorum. Bu süreçte uzmanlık alanımı kripto paralar ve blockchain teknolojisine yönelttim. Öğrenmeyi ve öğrenirken paylaşmayı seviyorum.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Ripple’ın, SEC Davasında Hayatta Kalma Şansı Var Mı? haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?