Ekim 11, 2020

Rapor: DeFi 2020 3. Çeyreğinde Patladı!

DeFi sektörünün bu yıl popülerliğini önemli derecede arttırdığını söyleyebiliriz. Analiz şirketi Dapp Radar tarafından yayınlanan yeni bir rapor da bu anlatıyı destekler nitelikte.

Söz konusu rapora göre, 2020’nin 3. çeyreği DeFi’ın şimdiye kadar ki en etkileyici çeyreğiydi. Bunun yanında Ethereum ağı, DeFi alanına hakim oldu ve TRON ile EOS pazar payında artış yaşandı. Detaylar haberimizde.

Kripto para sektöründe zaman zaman ortaya çıkan bazı “çılgınlıklarla” karşılaşıyoruz. Bu yılın çılgınlığıda DeFi oldu diyebiliriz. Sektörün içinde olan herkesin kafasında soru işaretleri yaratan bu sektör, pekçok insan için çeşitli fırsatlar yarattı. Hala DeFi’ı patlaması yakın bir “balon” olarak nitelendirenler olsa da, popülerliği inkar edilemez.

Merkezi olmayan finans (DeFi) ekosistemindeki 2020 yılı gelişmelerini araştıran yeni bir rapor, 3. çeyreğin, tüm alan için en iyi çeyrek olduğunu ortaya koydu.

Dapp Radar, söz konusu raporunda DeFi ilerlemesine ilişkin üç aylık araştırmasını ortaya koydu ve 2020 yılı 3. çeyreği “DeFi ekosistemi için en iyi çeyrek” olarak nitelendirdi. Veriler, bariz bir şekilde bu sonucu doğrular nitelikte.

DeFi bir 2020 yılında ortaya çımış olmasa da, bu yılın ortasında dikkat çekmeye başladı. En önemli büyümeyi katalize eden şey, yield farming eğilimi oldu.

Aşağıdaki grafiğin gösterdiği gibi DeFi’ın, 2019’un ortasından 2020’nin ortasına kadar işlem hacmi çeyrek bazda istikrarlı bir şekilde artıyordu. Bununla birlikte, 2020’nin 3. çeyreğinde işlem hacmi yaklaşık 10 milyar dolardan 123 milyar dolara çıktı. Bunun devasa bir büyüme olduğunu söyleyebiliriz.

Benzer şekilde, farklı DeFi protokollerinde kilitlenen toplam değer (TVL) de büyük bir büyüme yaşadı. 2020’nin 2. çeyreğinin sonundan itibaren %380 arttı ve Eylül 2020’de 10 milyar doları aştı.

Dapp Radar’a göre, Uniswap, MakerDAO ve Curve, TVL’nin çoğunu elinde tutuyor. Ek olarak, Uniswap’in yönetim token’ı UNI’nin yayınlanmasının ardından daha da fazla dikkat çektiği düşünülüyor.

Ethereum (Hala) Hakim Olsa da Rekabet Geliyor

Rapor beklendiği gibi, Ethereum’u çeşitli DeFi özellikleri için en yaygın kullanılan ağ olarak vurguladı. Ethereum, işlem hacminin %96’sından sorumlu olmanın yanı sıra, günlük aktif cüzdanların %57’sinden fazlasını da oluşturuyordu.

Bununla birlikte, Ethereum ağı önemli bir ölçüde kullanım yaşadığı için bazı sorunlar ortaya çıktı: ücretler artarken işlem hızı düştü. Raporda, en yoğun anlarda, “işlem maliyetleri 400 Gwei’den fazlaydı” ifadeleri yer aldı.

Bu sebeple, EOS ve TRON gibi ağlar avantaj elde etti ve Ethereum’un pazar payının bir kısmını kaydırdı. EOS, günlük aktif cüzdanların yalnızca %5’inden sorumlu olmasına rağmen, TRON’unun rolü, 2020’nin 3. çeyreğinde artış yaşadı ve yaklaşık %35’ini oluşturdu.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?