Temmuz 24, 2020

Paribu Araştırması: Ülkemizde Kripto Para Bilinirliği Ne Durumda?

Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kripto para bilinirliği artıyor. Zamanla daha çok kişinin sektöre adım attığını görüyoruz. Peki veriler bu düşünceyi destekler nitelikte mi?

Paribu bu konuyla ilgili, Türkiye’de bugüne kadar yapılan en kapsamlı kripto para bilinirlik ve algı araştırmasını gerçekleştirdi.

Ülkemizin en büyük kripto para borsalarından biri olan Paribu, yaptığı araştırma ile Türkiye pazarına ışık tuttu. Araştırma şirketi Akademetre ile birlikte, yapılan araştırmada, 12 ilde Bitcoin’i duyan 1000 kişiye ulaşıncaya kadar 6 in 253 kişiyle görüşüldü.

Online olarak yüz yüze görüşme tekniğiyle yapılan ve tüm Türkiye’yi temsil eden bir örneklem grubu üzerinde gerçekleştirilen araştırmaya göre, ülkemizde kripto para ile işlem yapanların oranı yüzde 0.7. Bu sonuç bize Türkiye kripto sektöründe kat edilmesi gereken önemli bir mesafe olduğunu gösteriyor.

Durum düşünülenin aksine pek iç açıcı değil. Türkiye’de kripto para veya Bitcoin kavramını duymayan çok büyük bir kitle var. Araştırmaya katılanların yüzde 84.1’i daha önce bu kavramları duymadığını belirtti. Ayrıca, kripto paralarda Blockchain teknolojisinin kullanıldığını bilmeyenlerin oranı da yüzde 96.8 olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırma da bir diğer dikkat çeken nokta kadın ve erkeklerin oranı. Söz konusu araştırmaya göre, kripto parayı duyanlar arasında erkek ve kadınların oranı birbirine çok yakın fakat işlem yapan her 5 kişiden 1’i kadın.

Bunların yanında araştırma; kripto parayla işlem yapanların yüzde 72.7’sinin işlem deneyimden memnun kaldığını ortaya koydu. Bu memnuniyette işlem kolaylığı etkili olurken, elde edilen kazanç da kullanıcı memnuniyetindeki diğer önemli etkenler arasında yer alıyor. Araştırma sonunda elde edilen diğer veriler şu şekilde:

  • Araştırmaya katılanların yüzde 34’ü kripto paraya güveniyor.
  • En çok işlem yapanlar Y Kuşağı’nın temsilcileri (yüzde 68,7).
  • Eğitim seviyesi arttıkça kripto para yatırımları da artıyor. Kripto para ile işlem yapanların yüzde 87,3’ünü lise ve üniversite mezunları oluşturuyor.
  • Kripto para ile işlem yapanların yüzde 75,3’ü ücretli çalışanlardan oluşuyor.
  • Kripto para bir yatırım aracı olarak görülüyor. Kripto paranın hangi amaçla kullanıldığı yönündeki soruya verilen çoklu yanıtlarda oranlar şöyle: Yatırım (yüzde 58,4) Al-sat işlemleri (yüzde 57,7) Para transferi (yüzde 29,9)
  • Kullanıcılar teknolojiye dayalı olduğu için kripto parayı tercih ederken (yüzde 48,3), bunu “merak” (yüzde 47) ve “yüksek getiri beklentisi” (yüzde 24) takip ediyor.
  • Kripto para bilgi kaynağı tercihinde internet araştırması (yüzde 33,3) ve sosyal medya (yüzde 17,7) ilk iki sırada yer alıyor.

Son olarak Paribu CEO’su Yasin Oral, araştırma sonuçlarıyla ilgili olarak, “Ekosistemle tanışmayı bekleyen ciddi bir kitle var. Türkiye’nin genç ve teknolojiye yatkın nüfusu kripto paranın avantajlarıyla tanıştıkça kullanıcı sayısı artacaktır. Kripto parayla işlem yapanların memnuniyet oranının yüksek olması da bunun göstergesi” ifadelerini kullandı.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?