O isimden Bitcoin için sözler: “Ortadan kaldırılması gerekiyor!”
ECB Üst Yönetim Danışmanı Jürgen Schaaf, Bitcoin'in ortadan kaldırılması gerektiğini savundu. Schaaf, Bitcoin'in kazançlarının geç yatırım yapanlar aleyhine olduğunu ve servet eşitsizliğini derinleştirdiğini belirtti. Bu durumun toplumsal istikrarı tehdit edebileceğine dikkat çekti.
Son güncellenme : 29.11.2024 - 10:38
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Piyasa Altyapısı ve Ödemeler İş Alanı Üst Yönetim Danışmanı Jürgen Schaaf, Bitcoin hakkında yaptığı açıklamalarla dikkat çekti. Schaaf, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, piyasa değerine göre lider olan kripto para biriminin ortadan kaldırılması gerektiğini öne sürdü. Bitcoin’in büyümesinin engellenmesi ve hatta tamamen ortadan kaldırılması için “zorlayıcı nedenler” olduğunu belirtti.
12/ Non-holders should recognize that Bitcoin’s rise is fuelled by wealth redistribution at their expense. There are compelling reasons to advocate for policies that curb Bitcoin’s growth or even eliminate it.
REKLAM
— Jürgen Schaaf (@schaaf_jurgen) October 20, 2024
Schaaf, BTC‘nin kazançlarının çoğunlukla “geç gelenler” yani kriptoya sonradan dahil olanlar veya hiç yatırım yapmayanların aleyhine gerçekleştiğini vurguladı. Bu durumu, “Birçok kovadan su boşaltarak büyük bir fıçıyı doldurmaya benzetebiliriz. Geç kalanlar, erken yatırımcıların kazançlarına katkıda bulunmak zorunda kalıyor,” sözleriyle özetledi. Ona göre, Bitcoin’in mevcut ekonomik yapıyı daha da bozarak servet dağılımındaki dengesizlikleri derinleştirme riski bulunuyor.
Bitcoin’in toplumsal etkileri
Schaaf, Bitcoin’e karşı geliştirdiği bu görüşleri, kripto para‘lara yönelik politikaların toplumsal sonuçlarını göz önünde bulundurarak savunuyor. Özellikle, BTC’ye erken yatırım yapanların servetinin artmaya devam etmesi ve bu durumun daha geniş kitleler için bir servet kaybı yaratma potansiyeli üzerinde duruyor. Ona göre, Bitcoin’in fiyatı yükseldikçe, kriptoyu kaçıranlar tüketimlerinde azalma yaşayacak ve “gerçek bir yoksullaşma” ile karşı karşıya kalacaklar.
Daha önce de ECB Başkanı Christine Lagarde, kripto para’ların çoğunu “değersiz” olarak tanımlamış ve bu alana yönelik ciddi düzenlemeler yapılması gerektiğini vurgulamıştı. Schaaf’ın açıklamaları, Lagarde’ın bu açıklamalarına paralel olarak, Bitcoin’in toplumsal ve ekonomik dengeleri bozma potansiyeline dikkat çekiyor.
Servet eşitsizliği
Schaaf’ın uyarıları, Bitcoin’e yatırım yapanların servetini artırmaya devam ederken, yatırım yapmayanların satın alma gücünün erozyona uğrayabileceğini öne sürüyor. Bu süreç, yalnızca servet dağılımını bozmakla kalmayıp, aynı zamanda toplumsal istikrarı da tehdit edebilir. BTC yanlısı politikaların bu eşitsizliği daha da derinleştirebileceğini belirten Schaaf, özellikle politikacılara yönelik önemli bir uyarıda bulunuyor: “Eğer bu eğilim devam ederse, toplumsal adaletsizlik daha da artacak ve toplumun belirli kesimlerinde ciddi hayal kırıklıkları oluşacak.” şeklinde belirtiyor.
ECB’nin kripto para‘lara yönelik bakış açısı, Schaaf’ın açıklamaları ile daha belirgin hale gelirken, gelecekte Bitcoin ve diğer kripto paralara yönelik düzenlemelerin daha sert olabileceği yönünde sinyaller veriliyor. Schaaf’ın Bitcoin’e yönelik eleştirileri, kripto para’ların ekonomik ve toplumsal etkilerine dair daha geniş bir tartışmayı da gündeme getiriyor.