Mayıs 30, 2021

Monero Nedir? XMR Coin Nedir? Monero Hakkında Detaylı Rehber!


Monero Nedir? XMR Coin Nedir? Monero Hakkında Detaylı Rehber!

Son güncellenme : 29.08.2021 - 21:16

Monero (XMR), dünyadaki ilk gizlilik paralarından biridir. Bu benzersiz kripto para birimi, bu kritik görevi yerine getirmek için birden fazla teknolojiye öncülük etmiştir. Bugün, gizlilik her zamankinden daha önemli. Bunun sonucunda da, Monero kripto dünyasındaki en popüler kripto para birimlerinden biri haline geldi. Yatırımcılar, son zamanlarda adını sıklıkça duymaya başladığımız XMR’nin gelecekte büyüme potansiyeli olup olmadığını merak ediyor olabilir. Biz de bu nedenle bu gizlilik odaklı kripto para biriminin ne olduğuna göz atmaya karar verdik.

Monero Nedir?

Monero, kripto piyasasının Bitcoin’in mahremiyet eksikliğine verdiği yanıttır. Uzun bir süre insanlar Bitcoin işlemlerinin anonim olduğuna inanıyorlardı. Günümüzde çoğu insan bunun böyle olmadığını anlıyor. Gerçekte, belirli Bitcoin işlemlerinin arkasındaki kişinin maskesini düşürmek için kullanılabilecek çok sayıda araç ve hizmet vardır.

Monero piyasaya farklı bir yaklaşım getiriyor. XMR, takip edilemez ve anonim olacak şekilde tasarlanmış, eşler arası bir dijital para birimidir. Bu coin, gizliliği ana bileşeni haline getiriyor. Bu strateji, Monero’yu sektör içinde mahremiyetini korumak isteyen herkes için en iyi para haline getirmeye devam ediyor.

Monero blockchainindeki bir işlem, kripto para birimi takas edilebilir olduğundan belirli bir kullanıcı veya gerçek dünya kimliğiyle ilişkilendirilemez. Bu terim, her birimin aynı olduğu ve o para biriminin diğer her birimiyle karşılıklı olarak değiştirilebildiği bir para birimini tanımlar. Yani Darknet’ten satın alınan bir Bitcoin, blockchain işlem analizi yoluyla Coinbase’den satın alınan bir Bitcoin’den ayırt edilebilirken, iki ayrı Monero parası tamamen aynı görünür ve birbirinden ayırt edilemez.

Monero Nasıl Çalışır?

Monero, izin gerektirmeyen açık kaynaklı bir blockchaindir. Platform, teknolojisini sürekli olarak güncelleme yeteneği nedeniyle özel kalabilir. Monero’yu bu kadar harika yapan teknolojilerden bazıları şunlardır:

Ring Signature

Rign Signature, kriptografik anonimlikte devrim niteliğinde bir gelişmedir. Bu protokol, gönderenin dijital imzasını diğer kullanıcıların imzalarıyla birleştirir. Bu sistem, her işlem grubuna 10 imza ekler. Ardından tüm imzalar, blockchaine resmi girişlerinden önce karışır.

Stealth Addresses

Monero’nun arkasındaki bir diğer temel teknoloji Stealth Addresses’dir (Gizli Adresler). Tek seferlik kullanım için rastgele oluşturulmuş bu adresler, alıcı adına her işlem için oluşturulduğundan ek gizlilik ekler. Ardından, kullanıcının cüzdanı, varlığıyla ilgili herhangi bir işlemi tanımlamak için blockchaini taramak için View Key (Görünüm Anahtarı) olarak bilinen bir şifreye başvurur. Bu gizli adreslerin kullanılması, bir işlemin gerçek hedef adresinin gizlenmesini sağlar ve alıcının kimliğini gizler.

RingCT

2017’de Monero’nun geliştirme ekibi, RingCT adlı oyunun kurallarını değiştiren başka bir teknolojiyi tanıttı. Bu kodlama, işlemlerdekullanıcılarının takas ettiği XMR blockchainde incelemeye hazır hale gelmeden önce, tam miktarını gizler. Bunu başarmak için protokol, bir işleme birden çok girdi ve çıktı sunar. Stealth Addresses ve Ring Signatures ile birleştirildiğinde, bu üç teknoloji Monero’nun izlenmesini neredeyse imkansız hale getiriyor.

Dinamik Ölçeklenebilirlik

Monero’nun piyasaya getirdiği bir diğer büyük avantaj da sınırsız ölçeklenebilirliktir. Ölçeklenebilirlik, bir para biriminin gelecekte daha fazla kullanıcıyı idare edebilme yeteneğidir. Yalnızca 1 MB’a kadar olan işlem bloklarını işleyebilen Bitcoin’in tersine, Monero’nun önceden ayarlanmış blok boyutu yoktur. Madenciler, ne kadar büyük bir işlem bloğunu onaylamak istediklerini belirleyebilirler.

CryptoNite

CryptoNite, madencilerin piyasaya katılma biçiminde devrim yaratıyor. Bitcoin’den farklı olarak, ASIC (Uygulamaya Özel Entegre Devreler) XMR için çok kullanışlı değildir. Dikkat çekici bir şekilde, Monero hem CPU’lar hem de GPU’lar kullanılarak kârlı bir şekilde çıkarılabilir. CryptoNight konsensüs mekanizması, madencilik sektöründe merkezileşmeyi önler. Bu şekilde Monero, gelecekte Bitcoin’den daha fazla ademi merkeziyetçi olma potansiyeline sahiptir.

Çoklu Anahtarlar

Monero, ağının anonim olarak çalışmasını sağlamak için bir anahtar kombinasyonu kullanır. Monero özellikle; bir genel görünüm anahtarı, bir özel görünüm anahtarı ve hem genel hem de özel harcama anahtarları sunar. Özel harcama anahtarları, giden işlemler oluşturmak için kullanılır. İmzanızı ve gizli genel anahtarınızı doğrulamak için bir genel harcama anahtarına da ihtiyacınız vardır.

Monero’nun Tarihi, Kurucuları Kimdir?

Monero’nun kökenleri, gerçek kimliği bilinmeyen geliştirici Nicolas van Saberhagen tarafından bir kripto para birimi araştırma makalesi olan CryptoNote White Paper’ının 2012’de yayınlanmasıyla başlar.

Temmuz 2012’de Bytecoin, CryptoNote protokolüne dayalı olarak piyasaya sürülen ilk kripto para birimi oldu. CryptoNote teknolojisi, piyasadaki gizlilik odaklı kripto para birimlerinin çoğunun belkemiğidir. ardından 2014’te Bytecoin’in kod tabanı, bugün Monero olarak bildiğimiz Bitmonero adlı yeni bir para birimi oluşturmak için fork’landı.

Monero’nun tek bir kurucusu veya CEO’su yoktur. Üzerinde çalışan ve çoğu anonim kalmayı seçen çekirdek bir geliştirici ekibi var. Projenin arkasındaki ana geliştirici Riccardo Spagni’dir (FluffyPony). Yeni platformu başlattıktan kısa bir süre sonra geliştiriciler, başlıktan “Bit”i çıkarmaya ve projenin adı olarak sadece “Monero” ile devam etmeye karar verdiler. Monero Esperanto’da coin anlamına gelir.

Gizlilik Coinleri

Monero, gizlilik para birimlerinin önemini dünyanın geri kalanına gösterdi. Gizlilik coin’lerinin patlamasına katkıda bulundu.

Gizlilik Coin’lerine Karşı Tepkiler

Tahmin edilebileceği gibi, herkes özel işlemler fikri üzerinde hemfikir değildir. Geçtiğimiz aylarda IRS, bu bireylerin tanımlanmasına yardımcı olmak için sistemleri geliştirmeye milyonlarca dolar yatırdı. Hükümetin resmi sözleşme web sitesinde yakın zamanda yapılan bir gönderiye göre, IRS’nin Suç Soruşturma Birimi’nin (CID) gizlilik madeni para işlemlerinde daha fazla şeffaflık elde etmek için çeşitli özel yüklenicileri işe almak istiyor.

Monero, dünyanın diğer bölgelerinde de ateş altında. Yine geçtiğimiz aylarda Rus düzenleyiciler, hem Monero’nun hem de DASH’ın protokollerini deşifre edebilen bir prototip blockchain izleme sisteminin başarılı bir şekilde piyasaya sürüldüğünü bildirdi. Düzenleyiciler, yazılımın uyuşturucu kaçakçılığı ve diğer yasa dışı faaliyetlerle mücadele için gerekli olduğunu iddia etti.

Monero Neden Değerlidir?

Çoğu kullanıcı için Monero’nun değeri gizliliğinden ve anonimliğinden gelir. İnsanlara; hükümet, bilgisayar korsanları veya başka herhangi bir üçüncü taraf tarafından izlenme endişesi duymadan, herhangi bir nedenle istedikleri zaman kripto işlemi yapma şansı sunar. XMR coin’leri, onları gerçekten izlemenin bir yolu olmadığı için, şüpheli suç bağlantıları nedeniyle şirketler tarafından kara listeye alınamaz.

Bir değişim aracı olarak kullanılmasına ek olarak, Monero, mahremiyet talebinin gelecekte artacağına ve XMR’nin fiyatını ve genel piyasa değerini artıracağına inanan yatırımcılar için de değerli olabilir.

Monero Yasa Dışı Mı?

Monero yasa dışı bir kripto para birimi değildir. Diğerlerinden farklı olarak, kullanıcılara anonimlik sağlayan gizlilik odaklı kripto para birimidir. Bu, izlenebilir olmadığı anlamına gelir. Ancak bu özellik, onu darknet’te ve kumar ve uyuşturucu satışı gibi belirli faaliyetlerde kullanım için çok popüler kılıyor.

Monero Hakkında

Hükümetlerin anonim işlemlerin büyük hayranları olmamasına rağmen, bu kripto para biriminin hala büyük bir çekiciliği var. Her sektörde, kullanıcının ihtiyaçlarını diğer tüm hususların üzerinde tutan bir platform vardır. Kripto endüstrisinde bu platform XMR’dir. Dünyanın güçleri aksini iddia etse bile, Monero gizliliği savunmak için güvenli ve anonim bir alternatif sunmaya devam ediyor. Bu anlamda Monero, kullanıcılarına daha fazla özgürlük sağlamak için gerçek riskler alıyor ve bunun için onlara teşekkür edilmesi gerekiyor.

Monero İyi Bir Yatırım mı?

Gizlilik odaklı kripto para birimleriyle ilgileniyorsanız, Monero iyi bir yatırım olabilir. Para biriminin fiyatı 30 Mayıs 2020 ve 30 Mayıs 2021 arasında yaklaşık %300 arttı. Tahmin yapan çoğu site, Monero fiyatının toparlanacağını ve önümüzdeki yıllarda yeni zirvelere ulaşacağını tahmin ediyor.

Wallet Investor ve Digitalcoin, kripto para biriminin 2025 yılına kadar 700-800 dolar civarında işlem göreceğini tahmin ederken; Ekonomi Tahmin Ajansı, 2024’te düşüş yaşadıktan sonra 2025’te bugünkü seviyesiyle neredeyse aynı olacağını tahmin ediyor. Bunun dışında, Coin Price Forecast, XMR’nin 2027 yılına kadar 2.000 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Monero gerçek finansal anonimlik yolunda önemli ilerlemeler kaydetti. Gelişmiş kriptografisi, Gizli adresler ve Ring signature gibi özellikleri ile birleştiğinde Monero, piyasa değerine göre en büyük gizlilik odaklı coin olarak yerini sağlamlaştırdı.

Ayrıca Monero, kârdan çok idealler tarafından yönlendirilen ve mahremiyetin temel bir hak olduğuna inanan bir topluluk tarafından yönetilmektedir. Modern dünyada gizlilik hakları her zamankinden fazla kötüleştikçe, Monero gibi kripto para birimlerinin değeri daha belirgin hale geliyor. Kararlı bir topluluk ve gelecek için planlanan düzenli güncellemeler ile birlikte Monero, daha büyük kripto pazarlarında kendine bir yer edindi ve gidecek gibi görünmüyor.

Bununla birlikte, bu kripto para biriminin izlemeye ve ticarete değer olduğuna inanıyor olsanız bile, XMR coin’leri veya başka bir kripto para birimini yatırım portföyünüze dahil etmeye karar vermeden önce ilgili kripto haberlerini takip etmeli, kendi teknik ve temel analizinizi yapmalısınız.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Monero Nedir? XMR Coin Nedir? Monero Hakkında Detaylı Rehber! haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?