Mart 18, 2021

Merkezi Olmayan, Sürekli Takas Protokolleri: Nelerdir? Huobi’den Ciara Sun Cevapladı!

U.Today: Merhaba Ciara. Burada olman çok sevindirici ve heyecan verici. Sürekli takas protokollerinin tanımını anlamamıza yardımcı olur musun?

Ciara Sun: Sürekli takas, teslim tarihi olmayan bir vadeli işlem sözleşmesidir ve spot fiyata yakın işlem yapmak için bir fonlama oranına dayanır. Sürekli takas protokolleri, Ethereum gibi merkezi olmayan ağlarda çalışan sürekli takaslardır.

U.Today: Huobi’den alınan spot, türev alım-satım verileri ve merkezi olmayan en iyi ticaret protokolleri arasındaki farklar nedir?

Ciara Sun: Raporlara göre, spot ticaret hacmi şu anda Huobi’deki (merkezi borsalar) toplam işlem hacminin, yaklaşık %15.97’ini oluşturmakta. Merkezi olmayan borsalarda ise, spot işlem hacmi toplam işlem hacminin yaklaşık %76,80’ini oluşturuyor.

U.Today: Günlük işlem hacimleri ne durumda?

Ciara Sun: Raporun ikinci sayfasındaki günlük işlem hacmi grafiği, Huobi türevlerindeki işlem hacminin spot işlem hacmine paralel olarak arttığını ve düştüğünü gösteriyor. Bununla birlikte, merkezi olmayan ticaret sisteminde, dYdX’in (türevlerin) işlem hacmi, Uniswap’in (spot) ticaret hacmi ile korelasyon göstermez. Dolayısıyla günlük işlem hacmine göre, merkezi olmayan sürekli swapların geliştirilmesi için hala çok erken.

U.Today: Mevcut merkezi olmayan türev protokollerinin temel göstergeleri nelerdir? Aralarındaki farklar açısından örnekler verebilir misiniz?

Ciara Sun: Birincisi, kaldıraçtır. Daha fazla kaldıraç, daha fazla potansiyel kazanç ve kayıp anlamına gelir. İkincisi likiditedir. Merkezi borsaların tümü, siparişleri bir araya getirmek için sipariş defterleri kullanır. dYdX ve DerivaDEX, siparişleri toplamak ve yalnızca zincir üzerinde uzlaşmak için geleneksel sipariş defterini kullanırken, kalan üç protokol ise siparişleri toplamak için AMM kullanır. Sipariş defteri, iyi likidite elde etmek için yeterli piyasa yapıcısını gerektirirken, AMM likiditeyi en üst düzeye çıkarmak için bir likidite madenciliği ve proje geliştirme dengesi gerektirir. Özetle, mevcut merkezi olmayan sürekli protokollerin hiçbiri likidite açısından merkezi bir değişim ile karşılaştırılamaz. Bu mümkün değildir.

U.Today: Merkezi borsalarda mevcut zincir üzerindeki veriler ile merkezi olmayan, sürekli takas protokolleri arasında büyük bir fark var mıdır?

Ciara Sun: Evet, tabi ki vardır. Merkezi borsalar için, zincir üzerindeki kısım yalnızca kullanıcılar tarafından token yatırıldığında ve çekildiğinde gerçekleşir. Öte yandan, merkezi olmayan sürekli protokollerde bir işlemdeki her adım (açma, eşleştirme, kapatma) zincir üzerinde gerçekleşmektedir.

U.Today: Bu nedenle, az önce tartıştığımızda edindiğimiz bilgilerden yola çıkarak, merkezi olmayan sürekli swaplar şu anda likidite ve ağ verimliliği eksiklikleri nedeniyle sınırlı. Bu nedenle birçok tüccar için geçerli değildir. Tüm bunlar kullanıcılar için ne anlama gelmekte? Gelecekte bu alandan ne gibi beklentilerimiz olmalı ve şirketler bu durumları iyileştirmek için nasıl çözüm yollarına başvurabilir?

Ciara Sun:  Bu durum, DeFi meraklıları ve likidite madenciliği yapan bireylerin dışında hiç kimsenin merkezi olmayan kalıcı takası kullanamayacağı anlamına geliyor. Likidite ve ağ performansı sorunları çözüme kavuştuğunda, daha yüksek düzeyde finansal güvenliğe ihtiyaç duyanlar (veya merkezi borsalara güvenmeyenler), merkezi olmayan borsaları gönül rahatlığı ile kullanabilirler. Proje ekibi için likiditeyi artırmak ve Katman 2 ağına geçmek bir öncelik olmalıdır.

Kaynak : U.Today
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?