Temmuz 19, 2021

Kripto Yatırımcıları Tanışma Sitesi Dolandırıcılığı Sonucu 70 Milyon Dolar Kaybetti!

Yaklaşık 20 ülkeden 200’den fazla kripto trader’ı kripto para birimi OEN merkezli dolandırıcılıklardan tahmini 70 milyon dolar kaybetti. The Standard’a göre dolandırıcılık, çekici Çinli kadınlar gibi davranan dolandırıcılar tarafından gerçekleştirildi. Arkadaşlık sitelerinde hedeflerine yaklaşan dolandırıcılar WhatsApp’ta yazılı ve sesli mesajlar yoluyla onları kriptoya yatırım yapmaya ikna ettiler. Kriptoyu satın aldıktan sonra, alıcılar tercih ettikleri kriptoyu OEN ile takas edebilecekleri kripto borsalarına yönlendirildi. Kurbanlar, şu anda işlevsiz olan ve Hong Kong kaynaklı sunuculara bağlı olduğundan şüphelenilen Bitfex.pro ve Bitfex.vip borsalarının olaya dahil olduğundan bahsetti.

Kurbanlar, kârlarını çekmeye çalıştıklarında bunun yerine daha fazla kripto satın almaları söylendi. Tabii ki aralarında 100.900 dolar kaybedenle de olmak üzere bazıları tamamen soyuldu. Bundan sonra “kadınlar” yatırımcılarla bağlarını kopardı.

Sınır Ötesi Dolandırıcılıkların İzini Sürmenin Zorluğu

Hong Kong polisi, web sitelerinin gerçekten Hong Kong sunucularında barındırıldığını doğrulayamıyor ve dolandırıcılık dizisinden sorumlu grubun Hong Kong’da olup olmadığını belirleyemiyor. Bu ayın başlarında, bir ay boyunca devam ettikten sonra soruşturmayı bırakmak zorunda kalabileceklerini belirten bir açıklama yaptılar.

Polis, “Web sitelerinin IP konumları her an değişebiliyor olduğundan, davanın Hong Kong ile ilgisi bile olmayabileceğini size bildirdiğim için üzgünüm” açıklamasında bulundu.

Bu, kolluk kuvvetlerinin siber suç faliyetlerini takip etmesinin ne kadar zor olduğunun bir başka örneğidir. Investopedia’nın Haziran ayı raporuna göre, kripto para dolandırıcılığı tek başına günlük yaklaşık 9 milyon dolar kayıpla sonuçlanıyor.

Şubat ayında, dolandırıcılığın yaklaşık 15 kurbanı yaşadıklarını Hong Kong polisine bildirdi. Polis, Haziran ayında bir soruşturma başlattı, ancak henüz herhangi bir somut ipucu ortaya çıkarmadı.

Dolandırıcılık Kurbanlarının İfadeleri

Kurbanlardan biri, Christian adıyla bilinen Alman bir mühendis, Ocak ayında dolandırıcılık kurbanlarının deneyimlerini paylaşmaları için bir Telegram grubu kurdu.

Nasıl dahil olduğu konusunda ise; Aralık ayında “Li adında bir Çinli kadının” Ablo mesajlaşma uygulaması aracılığıyla kendisiyle iletişime geçtiğini iddia ediyor. Sonraki iki ay boyunca, “Li” her gün ona OEN ile ne kadar para kazandığını anlatan mesajlar attı. Christain, Bitfex.vip borsasında OEN karşılığında Bitcoin ticareti yaptı ve kârının iki katına çıktığını gördü ve yatırım yapmaya devam etti. Parasını çekmeye çalıştığında ise bunu başaramadı ve yaklaşık 25 bin dolar kaybetti

Diğer kurbanlar da, güzel bir kadın tarafından iletişime geçilme, kripto para birimi satın alma, OEN ile takas etme ve kârlarını geri çekemeyeceklerini fark etme gibi benzer bir döngüden geçtiler. Diğerleri arasında Ekim 2020’de Tinder’da tanıştığı “Bella adında bir kadına” yaklaşık 24.500 frank (26.500 dolar) kaybeden İsviçreli bir bankacı Raj ve  Tinder’dan tanıştığı İngiltere’den “Chen”e yaklaşık 2.500 £ (3.400 dolar) kaybeden İngiliz deniz mühendisi Vincent yer alıyor.

Kurbanların çoğu, OEN coinleri ile takas ettikleri kripto paranın büyük bir kısmının Binance e-cüzdanlarında toplandığını açıkladı.

Kurbanlardan Vincent, “Coin’lerin transferlerini takip ettikten sonra, e-cüzdanlarda en az 70 milyon ABD doları değerinde kripto paralar vardı, ancak Binance müdahale etmek için hiçbir şey yapmadı” yorumunda bulundu.

Kaynak : CryptoNewsFlash
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?