Ocak 7, 2022

Kripto Paraları Yasaklayan Ülkelerin Sayısı Artıyor! İşte Bitcoin’in Yasak Olduğu Ülkeler


Kripto Paraları Yasaklayan Ülkelerin Sayısı Artıyor! İşte Bitcoin'in Yasak Olduğu Ülkeler

Hızla büyüyen kripto pazarı göz önüne alındığında, dünya çapındaki birçok politika yapıcı, Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerini benimsemek veya kullanımlarını kısıtlamak arasında kalmış görünüyor.

Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi (Library of Congress) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, Bitcoin’i tamamen veya kısmen yasaklayan ülke sayısı son üç yılda iki kattan fazla artış gösterdi.

Adsiz 1

Çalışma, ülkelerin listesini, kullanımlarına izin veren düzenleyici önlemleri yürürlüğe koyanlar ve kullanımlarını yasaklayanlar arasında bölüyor. Yasaklar ise mutlak ve zımni olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Kasım 2021’e kadar, dokuz hükümet, araştırmaya göre kripto para birimi kullanımını içeren tüm ticari faaliyetleri veto etti veya yasakladı. Bitcoin’i tamamen yasaklayan ülkeler arasında Çin, Cezayir, Fas, Tunus, Mısır, Irak, Nepal, Katar ve Umman yer alıyor. 2018 yılında sadece 8 ülke mutlak yasak uyguluyordu.

ABD’nin Kongre Kütüphanesi ilk kez 2018 yılında yayınlanan ve düzenli olarak güncellenen “Dünyada Kripto Para Regülasyonları” raporu, zımni yasak uygulayan 42 ülkenin bulunduğunu ortaya koydu. Bu sayı 2018’de sadece 15 ülkeyi kapsıyordu. Bu, zımni (örtülü) yasak uygulayanların sayısının 2018 toplam yasaklarına kıyasla iki katından fazla artırdığı anlamına gelir.

Türkiye’nin de listede örtülü yasak uygulayan ülke olarak yer aldığını belirtmekte fayda var.

Mutlak düzenlemeler nelerdir?

Mutlak düzenlemeler, herhangi bir biçimde kripto para birimlerinin kullanımı üzerinde tam ve bütün bir vetoya sahip olarak tanımlanmaktadır. Devletlerin kullanımını ceza gerektiren bir suç olarak tanımlayan kurallar olduğunda ortaya çıkar.

Bununla birlikte, örtük kurallar, şirketlerin ve finansal kurumların kripto para kullanmasını yasaklayan ancak insanların bunlara sahip olmasını yasaklamayan kurallardır.

Bunların yanında aynı zaman diliminde, El Salvador’da olduğu gibi, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin kabulü lehine planların da benimsendiği ülkeler olduğu vurgulanmalıdır.

Ayrıca, kripto para birimlerinin kullanımını teşvik etmek için yasalar oluşturan Paraguay gibi Latin Amerika ülkelerindeki düzenleyici önlemler bu konuda ilerleme kaydediyor. Bu, bazı analistlere göre Bitcoin’in benimsenmesi için en iyi düzenleyici ortama sahip bir ülke olan Kosta Rika için de geçerlidir.

Ek olarak rapor, kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamasa da vergilendirme ve kara para aklamayı önleme (AML) önlemleri kapsamında kurallar çıkaran ülkelerin bir listesini de sundu. Araştırmaya göre, 103 ülke şu anda kara para aklamayı önleme tedbirlerine sahip.

Şerife Pekdoğru avatarı

Yazar Şerife Pekdoğru hakkında :

2019 yılında yaptığım yatırımla kripto sektörüne girdim. Aynı yıl blockchain teknolojisi hakkında yazmaya başladım ve şu anda KoinFinans’ta yazar olarak görev alıyorum. Kripto paralara ilişkin yasal düzenlemer takip ettiğim konuların başında geliyor.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Kripto Paraları Yasaklayan Ülkelerin Sayısı Artıyor! İşte Bitcoin’in Yasak Olduğu Ülkeler haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?