Son güncellenme : 19.03.2019 - 11:38
IMF yetkilileri, (Uluslararası Para Fonu) kripto paranın son zamanlardaki popülerliğine rağmen, geleneksel paranın yerini alamayacağını söyledi.
IMF’nin ekonomistlerinden Antoine Bouveret ve IMF’nin ekonomist yardımcısı Vikram Haksar “Hype’a rağmen, kripto paraların hala temel değer deposuna sahip olmadığını ve hesap birimi olarak kullanılmadığını söyledi. “
“Kripto paraların değerleri çok değişken olduğu için, kullanımları çok az”
Dünyanın en popüler kripto para birimi olan Bitcoin, Aralık 2017’de tüm zamanların en yüksek seviyesi 20.000$’dan 3.000$ seviyelerine kadar geriledi ve değerinin %80’ini kaybetti.
Kripto para birimi, bu hafta Abd dolarına karşı %3’lük bir yükselme ile 4.000$’a yükseldi.
CoinMarketCap.com verilerine göre tüm kripto paraların piyasa değeri, 2017 Aralık’taki 600 milyar dolarlık yüksek bir rakamdan bu hafta itibariyle 139 milyar dolara geriledi.
Kripto paraların fiziksel para birimine göre hem avantajları hemde dezavantajları var.
Avantajlarından biri elektronik para biriminin işlemleri daha hızlı yapması ve sınırsız mülkiyet devri yapmasını kolaylaştırmasıdır. Dezavantajlarından biri olarakta siber saldırı sebebiyle çalınan kripto paraların takip edilmesinin zor olmasını söyleyebiliriz.
Bouveret ve Bay Haksar, “Birçok kripto para biriminin anonim olması ve bunları yapan insanların kimliksiz şekilde olması para aklama ve terör finansmanında kullanılmaya karşı savunmasız bırakıyor “ dedi.
IMF başkanı Fintech konferansında blockchain için yaptığı açıklamaları tekrarlayarak “para transferleride dahil olmak üzere uluslararası transferlerin maliyetini azaltıp finansal katılım açısından teşvik edebileceğini” kabul etti.
IMF’nin anketininde belirttiği üzere, dijital para birimleri finansal katılım, mahremiyet ve güvenlik konularında kamu politikası hedeflerine ulaşmak için yardımcı olabilir.
“Bu tarz ödeme şekillerinin kullanılmasının yanında, az sayıda büyük çaplı özel ödeme sağlayıcısının çok fazla güce sahip olabileceği durumundan da kaçınılmalıdır.
Kaynak: Thenational.ae