Haziran 24, 2021

İki Kardeş 3.6 Milyar Dolarlık Bitcoin Çaldı! Bu Tarihteki En Büyük Kripto Dolandırıcılığı Mı?

Güney Afrikalı iki kardeş olan Ameer ve Raees Cajee’nin; 3.6 milyar dolara tekabül eden 69.000 BTC ilebirlikte ortadan kayboldukları söyleniyor. Olay, Güney Afrika tarihindeki kripto ile ilgili en büyük olaylardan biri olarak görülüyor.

Africrypt Kurucuları 3.6 Milyar Dolar Çaldı

Güney Afrika’da, yatırımcılar Bitcoin’in volatilitesiyle başa çıkmak için mücadele ederken, 3.6 milyar doların kaybolmasını içeren yeni bir Bitcoin dolandırıcılığı ortaya çıktı. Güney Afrika, Cape Town merkezli bir kripto para yatırım şirketi olan Africrypt’in kurucuları olan iki kardeş aniden ortadan kayboldu.

Gerçekler henüz mahkemede kanıtlanmasa da Bloomberg, bunun bir hack değil de çıkış dolandırıcılığı (oturmuş bir işletmenin yeni işlemler için ödeme alırken işlemleri tamamlamayı durdurduğu bir güven dolandırıcılığı) olduğunun belirlenmesi durumunda tarihin en büyüğü olacağı bildirildi. Her iki durumda da yatırımcılar için bazı tehlike sinyalleri vardı, mesela sistemin kullanıcılara %10’a varan günlük getiri vaat ettiği iddia edildi.

Konuyla ilgili yorum yapan kripto uzmanı Lark Davis, aynı anlatıyı tekrarlayarak şunları söyledi:

Bir sahtekarlık olan AfriCrypt, %10’a varan günlük getiri teklif etti! Bitconnect bile böyle saçma bir yalanı söyleme cesaretine sahip değildi, ancak trajik bir şekilde, birçok insan bu bariz sahtekarlıkla kandırıldı. Dolandırıcılar 69.000 BTC ile kaçtı.”

AfriCrypt, 2019 yılında Ameer ve Raees Cajee kardeşler tarafından kurulmuş ve onlar tarafından yönetilmiştir. 13 Nisan’da yatırımcılara platformun saldırıya uğradığını iddia eden bir mesaj ilettiği o zaman kurucular, o sırada kabaca 54 milyar rand değerinde (3.6 milyar dolar) olan BTC ile kaçmıştı.

Kardeşler, Africrypt’in havuzdaki fonlarını platformun Güney Afrika hesabından aktardı. Bu fonları blockchaindeki Bitcoin’leri kullanarak bir havuzda bir araya topladılar. Bütün bu yaşananlar Bitcoin’in (BTC) 60.000 doların üzerinde tüm zamanların en yüksek seviyesinde işlem gördüğü Nisan 2021’de başladı.

Firma, kullanıcılara gönderdikleri bir mesajda sitenin hacklendiğini; “çalınan fonları ve ele geçirilmiş bilgileri geri alma girişimi” sürecine başladıklarını ve operasyonlarını durduracaklarını bildirmişti.

Etkilenen kullanıcılar adına davayı üstlenen Güney Afrikalı hukuk firması Hanekom Avukatlar, firmanın yayınladığı bildirinin şu uyarıyı içermesi nedeniyle şüphe uyandırdığını söyledi: “Müşteriler yasal yoldan gidebilir, ancak müvekkillerimizden bunun yalnızca kurtarma sürecinde gecikmeye neden olacağını kabul etmelerini rica ediyoruz.”

Hanekom Avukatları, “Duyuru yatırımcılara yasal işlem yapmamalarını söylediği için hemen şüphelendik” dedi. Hukuk firması ayrıca, “Africrypt çalışanlarının iddia edilen saldırıdan yedi gün önce arka uç platformlara erişimini kaybettiğini” iddia etti.

Hanekom Avukatlarına göre, kardeşler AfriCrypt’in hesaplarından ve müşteri cüzdanlarından 69.000 BTC aktardı, ardından fonları “çeşitli dark web tumbler’ları ve karıştırıcıları aracılığıyla aktardı, bu da varlıkları izlenemez hale getirmek için aşırı parçalanmaya neden oldu”.

Güney Afrika’nın Gauteng Güney Yüksek Mahkemesi, Cajee kardeşler hakkında geçici tasfiye kararı verdi ve kendilerine yanıt vermeleri için 19 Temmuz 2021’e kadar süre verildi.

Kaynak : Bitcoinist
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?