Ekim 11, 2021

Edward Snowden’den Beklenmeyen CBDC Tepkisi: “Kriptofaşist Para Birimi”

Popüler bir muhbir olan Edward Snowden, Merkez Bankası Dijital Para Birimlerinin (CBDC’ler) küresel olarak bireyler için ne anlama geldiği konusunda düşüncelerini açıkladı. Ona göre, CBDC’ler hükümet tarafından paranın özel mülkiyetini ortadan kaldırmak için samimiyetsizce tasarlanmış bir “kriptofaşist para birimi”.

Bu önermeyi uzun uzun tartıştığı makalesinde paranın tarihini ve ekonomilerin şu anda kullanımda olan finansal araçlara nasıl ulaştığını ele aldı. Snowden, politikaların, kıt varlıkları kullanmaktan fiat para birimi kullanmaya geçerek paranın gücünü sürekli olarak azalttığını savunuyor. Snowden için, önerilen CBDC’lere geçiş, hükümetlerin kendi yetki alanlarındaki her tür finansal işlem üzerinde sınırsız ve benzersiz bir kontrol sağlayarak şu anda karşı karşıya kaldıkları her türlü kısıtlamayı ortadan kaldıracaktır.

Snowden özellikle, eski Ulusal Güvenlik Ajansı çalışanı olarak popülerlik kazandı. 2013’te Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) çok gizli bilgilerini sızdırdı. Kendisinin CBDC’ler konusundaki endişeleri, büyük ölçüde finansal araçların giderek artan popülaritesinden kaynaklanıyor. Snowden konuyla ilgili yaptığı Twitter paylaşımında şunları söyledi:

“Bir CBDC, kripto para birimi sapkınlığıdır en azından onun kurucu ilkeleri ve protokolleri öyledir. Her işlemin merkezine devleti yerleştirerek paranızın temel sahipliğini elde etmek için açıkça tasarlanmış bir kripto-faşist para birimidir.”

Bunların yanında, IMF kısa süre önce 110 kadar ülkenin CBDC’leri ciddi olarak değerlendirdiğini ve dijital para birimlerini uygulamanın farklı aşamalarında olduğunu açıkladı. Yenilik, kripto para birimleri konusundaki çekincelerine rağmen, küresel yapının da onayına sahip gibi görünüyor. IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva, CBDC’leri insanlara “kesintisiz ve daha az maliyetli” işlemler yapmaları için araçlar sağlayan bir teknoloji olarak tanımladı.

Kripto para alanında da CBDC’ler bir miktar ivme kazandı. Ripple, ülkenin CBDC çözümünün piyasaya sürülmesini uygulamak için Bhutan ile işbirliği yapacağını duyurdu. Çin, CBDC’leri test etmede uzun bir geçmişe sahipken, Nijerya bir CBDC başlatmaya en yakın olan ülke oldu. Nijerya, e-Naira’yı 1 Ekim’de başlatmayı planlıyordu, ancak ertelemek zorunda kaldı. Son raporlarda, ülkenin merkez bankası lansmanın “birkaç gün uzakta” olduğunu açıkladı.

Bununla birlikte, CBDC’lere yönelik duygular karışık ve kripto savunucuları konuya büyük ölçüde olumsuz yaklaşıyor. Kripto savunucuları, Çin de dahil olmak üzere CBDC’yi ciddi olarak düşünen ülkelerin, rekabetten korktukları için kısıtlayıcı politikalarla kripto para birimlerini değiştirmeye istekli oldukları konusunda temkinli.

Kaynak : ZyCrypto
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?