DeFi Nedir? DeFi Token’larına Dair Bilmeniz Gerekenler!

Bugün sizlerle defi terimini ve projelerini konuşacağız. Bu yazıda defi hakkında herşeyi bulabileceksiniz. Defi nedir, defi ne zaman hayatımıza girdi, defi hangi sahalarda işimize yarar, defi projeleri nelerdir gibi defi hakkındaki birçok soruya cevap bulabileceksiniz.

Kripto para birimi sektöründe büyük ilgi çeken bir alan olarak DeFi veya merkezi olmayan finans, son dönemin çok konuşulan konularının başında yer alıyor. Bu terim esasında, bir banka veya avukat gibi aracılara ihtiyaç duymayan ve bunun yerine online blockchain teknolojisini, otomatik olarak uygulanabilir anlaşmalar olan akıllı sözleşmeleri kullanan finansal hizmetleri ifade ediyor.

DeFi adeta bir “çılgınlık” olarak patlama yarattı, DeFi akıllı sözleşmeler için kullanılan tüm takas edilebilir token’ların değerinde (piyasa değeri) büyük bir artışa neden oldu. Şu an çok sayıda token, bir yılda üç veya dört kattan daha fazla değer kazandı. Bunlara geçmeden önce ilk olarak DeFi’ın ne olduğunu anlamakta yarar var.

DeFi Nedir?

Merkezi olmayan (Decentralized) ve finans (Finance) kelimelerinin kısaltmasından meydana gelen DeFi, başta da söylediğimiz gibi herhangi bir merkeze ya da otoriteye ihtiyaç duymayan finansal yapıya denir. Temelde blockchain ağları üzerine inşa edilmiş olan DeFi, paranın dijitalleşmesi adına önemli bir zemin oluşturmaktadır.

Çoğu kişinin yakından takip ettiği Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralar, bilindiği üzere kendi ağları üzerine inşa edilmiştir. Bu ağlar da, merkezden ya da herhangi bir kurum tarafından kontrol edilmez, dolayısıyla DeFi yapılarına örnek olarak gösterilebilir.

Akıllı sözleşmeler, konsensüs protokolleri ve merkezi bulunmayan uygulamalar (Decentralized Application – DApp), merkeziyetsiz finans yapılarının önemli yapı taşlarıdır.

Peki DeFi ile hedeflenen ne? Çoğunluğu Ethereum blockchain ağına dayanan DeFi, aslında 11 yıl önce bitcoin ile başlayan yıkıcı finansal teknolojideki devrimin bir sonraki adımıdır. Şu an geleneksel finans yapılarında, sistem merkez bankaları tarafından kontrol edilen para birimleri üzerine inşa ediliyor. Bizlerin, paramızı kullanmak adına bankalara ve finansal aracı kurumlara ihtiyacımız var. Kontrolün bizde olmamasının yanı sıra bir de hizmet için ekstra para ödemek durumunda kalıyoruz.

İşte, geleneksel finans yapısının bu negatif yönlerinin hiçbiri DeFi dünyasında yer almıyor. Blockchain teknolojisi sayesinde tüm işlemler şeffaf, güvenli ve takip edilebilir hale geliyor. Paramızın, tabidolayısıyla ekonominin kontrolü de bizim elimizde oluyor.

Bunların yanında DeFi’ın kullanılabileceği pek çok alan var. Sınır ötesi para transferi, kredi çözümleri ya da tokenlaştırma gibi. DeFi tam anlamıyla geleneksel piyasanın değiştirilmesi için kurulmuş bir sistem. Yani siz DeFi protokolleri aracılığıyla aynı bankalarda olduğu gibi mevduat getirisi elde edebilir veya kredi çekebilirsiniz. Çektiğiniz kredi ile başka bir yere para yatırabilir ve hatta bu paradan faiz bile elde edebilirsiniz.

DeFi Token’ları

Şu an hâlâ piyasaya sürülmeye devam eden pekçok DeFi projesi var. Tabi bu projelerinin sahip olduğu ağ için oluşturduğu coin’leri var. Esasında pekçok kişinin ilgisini çeken kısım da bu. Şöyle örnek vermek gerekirse Yearn.finance‘ın yönetim token’ı YFI’ı eminiz ki çoğunuz duymuştur. Yearn Finance’ın kendi yaratıcısının, finansal değeri olmaması amaçlanarak oluşturulan YFI token’ı şu anda 20.000 dolar civarında işlem görüyor. İşte esas “çılğınlık” olarak bahsedilen kısım burası. Sıfır değer biçilen coin’in ulaştığı devasa değer.

Bu çılgınlığın ortasında borsalar da kenarda beklemedi ve pekçok coin’i listelemeye başladı. Bunlarda fiyatta katalizör etkisi yarattı. Son olarak CoinMarketCap verilerine göre piyasa değeri açısından en iyi DeFi token’larının listesini aşağıda görebilirsiniz.

  • Chainlink
  • Wrapped Bitcoin
  • DAI
  • Aave
  • Yearn.finance
  • Maker
  • Synthetix Network Token
  • Uma
  • Uniswap
  • Compound

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?