Nisan 11, 2021

Chainlink Nedir? LINK Nedir? Chainlink Rehberi!

Chainlink, blockchain’indeki akıllı sözleşmelere gerçek dünya verileri temin eden merkezi olmayan bir oracle (uzman) ağıdır. LINK token’ları da, ağdaki hizmetler için ödeme yapmakta kullanılan dijital varlık token’larıdır.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere akıllı sözleşmeler, belirli koşullar karşılandığında ve gerçekleştiğinde yürütülmek üzere programlanmış sözleşmelerdir. Bugüne kadar, yeni kripto-finansal ürünler oluşturmaktan, yeni kripto varlıkları geliştirmeye kadar her şey için akıllı sözleşmeler kullanılmıştır.

Bununla birlikte, devam eden sorun, çoğu akıllı sözleşmenin şartlarını düzgün bir şekilde yürütmek için bir tür harici veri kaynağına güvenmesi gerektiğidir. Örneğin, tahvilleri veya sigorta sözleşmelerini kopyalamak isteyen akıllı sözleşmelerin, piyasa fiyatları hakkında rapor veren API’lara veya Nesnelerin İnterneti verilerine erişmesi gerekebilir.

Chainlink, veri sağlayıcılarını (oracles), blockchain akıllı sözleşmeleri ve harici veri kaynakları arasında bir köprü görevi görmeye teşvik ederek, bu sorunu çözmek için oluşturulmuştur.

Chainlink ağındaki her oracle, her birine bir itibar puanı atandığından, doğru veriler sağlamak için teşvik edilmiş olur. Ayrıca node operatörleri, yazılımın kurallarına uyduklarında ve yararlı veriler sağladıklarında, Chainlink’in kripto para birimi LINK ile ödüllendirilirler. 2020 itibariyle tüm blockchain tabanlı akıllı sözleşme ağlarını desteklemeye çalışıyor.

Chainlink’in Yaratıcısı Kim?

Chainlink ağı, kar amacı gütmeyen SmartContract şirketi tarafından Haziran 2017’de başlatıldı ve ilk versiyonu aynı ay piyasaya sürüldü.

Şirketin kurucu ortakları Steve Ellis ve Sergey Nazarov, Eylül 2017’de Chainlink’in Beyaz Bültenini şirket danışmanı Ari Juels ile birlikte yayınladılar. Ekip bu gelişmeyle İlk para teklifini (ICO) gerçekleştirdi. LINK kripto para biriminin 1 milyar birim tedariğinin %35’ini satarak, 32 milyon dolara eşdeğer bir gelir elde ettiler.

Token’ların geri kalanına gelince, % 30’u Chainlink blockchain’inin geliştirilmesinde kullanılmak üzere SmartContract’e gitti ve %35’i ise node operatörlerini teşvik etmek için dağıtıldı.

Chainlink Nasıl Çalışır?

Chainlink, kullanıcıları ve harici veri kaynakları arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için yürütme sürecini üç farklı adıma ayırır.

1-Oracle Seçimi: İlk olarak, kullanıcıları bir dizi istenen veri gereksinimini belirten bir hizmet düzeyi anlaşması (SLA) hazırlar. Yazılım daha sonra kullanıcıyı verileri sağlayabilen oracle’larla eşleştirmek için bu SLA’yı kullanır. Parametreler ayarlandıktan sonra, kullanıcı SLA’yı gönderir ve LINK kripto para birimini, oracle’lardan teklifleri kabul eden bir Sipariş Eşleştirme sözleşmesine yatırır.

2-Veri Raporlama: Bu, oracle’ların harici kaynaklarla bağlantı kurduğu ve SLA’da istenen gerçek dünya verilerini elde ettiği adımdır. Veriler daha sonra oracle’lar tarafından işlenir ve blok zincirinde çalışan sözleşmelere geri gönderilir.

3- Sonuç Toplama (Kümeleme): Son adım, toplanan ve bir Toplama sözleşmesine geri dönen veri yetilerinin sonuçlarının açıklanmasını içerir. Toplama sözleşmesi yanıtları alır, her birinin geçerliliğini değerlendirir ve alınan tüm verilerin toplamını kullanarak ağırlıklı bir puan döndürür.

LINK’in Neden Bir Değeri Var?

LINK kripto para birimi değerini, Chainlink ağına bağlı olan akıllı sözleşmelerin başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlama yeteneğinden almaktadır.

En önemlisi LINK, ağın kendisine yerleşiktir ve anahtar ağ işlemleri için kullanılabilen tek para birimidir. Örneğin LINK, verileri sağlayan node operatörlerine ödeme yapmak için kullanılır. Bu şekilde, ağ kullanıcıları arasındaki etkileşimlerin yönetilmesinde de önemli bir rol oynar.

LINK, akıllı sözleşme oluşturucuların talep ettiği ve oracles tarafından ödenen bir depozito olarak da kullanılır. Hizmetleri kabul edilmezse veya görevi tamamlar tamamlamaz bu ücret iade edilir.

Akıllı sözleşme oluşturucular, bir oracle’ın sözleşmenin kendi tarafını tamamlayamaması durumunda bu ücreti tutar.Son olarak, bir oracle’ın sahip olduğu LINK miktarı, itibarını belirleyen faktörlerden biridir.

Diğer birçok kripto para birimi gibi, LINK token’larının arzı da sınırlıdır, yani yazılımın kurallarına göre her zaman yalnızca 1 milyar LINK olacaktır.

Neden LINK Kullanılmalı?

Chainlink, harici veri kaynaklarına erişmesi ve bunları incelemesi gereken blockchain tabanlı finansal ürünler yaratmak isteyen geliştiricilerin ilgisini çekebilir.

Ayrıca, yatırımcılar Blockchain tabanlı akıllı sözleşmeler için kullanıcı sayısının gelecekte artacağına inanmaları durumunda, portföylerine LINK eklemek isteyebilirler.

Akıllı sözleşme kullanıcıları için temel sorunları çözmesi durumunda, blockchain teknolojisini gerçek dünya uygulamalarıyla birleştirmede önemli bir araç haline gelebilir.

Traing Beasts Chainlink Fiyat Tahmini 2021 – 2023

Trading Beasts’in Chainlink fiyat tahminine göre, LINK’in gelecekteki fiyatının 2021 boyunca sabit kalacağı ve LINK’in 2021’de 24-36 dolar aralığında satılması bekleniyor. Önümüzdeki yıllarda, Chainlink’in genişlemeye devam edeceği ve 30 doların altına düşmeyeceği de düşünülüyor. Trading Beasts’e göre LINK, 2023’e kadar 50 dolar civarına ulaşabilir. Yükseliş tahminlerinin değişmeden kalması şartıyla, LINK ne kadar ilerlediğini görmek şaşırtıcı olacaktır.

Chainlink (LINK) Güvenli Bir Yatırım Mı?

Ripple Coin News’in makalesine göre; Birçok analist ve trader’a göre, Chainlik uzun süredir çok iyi ve sağlam bir yatırım olarak görülüyor. Değerinin şaşırtıcı bir şekilde yükselişte olduğu ve yatırımdan ciddi miktarda kar elde edilmesinin mümkün olduğu da konuşulan konular arasında.

Chainlink’in (LINK) Değeri Yukarı Çıkacak mı?

Yine Ripple Coin News’in makalesine göre; Chainlik’in şansı çok yüksek. Ekip çok şey başardı ve Chainlink’in popülaritesi yatırımcıları hırslandıracak kadar büyük. Makalede de anlatıldığı üzere; Kripto para biriminin gelecekte büyüyeceğine inanıyorlar.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : kraken, gemini, academy binance, ripple coin news
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?