Borsalar ve Balinalar Sizi Nasıl Tuzağa Düşürür?


Borsalar ve Balinalar Sizi Nasıl Tuzağa Düşürür?

Son güncellenme : 18.03.2021 - 15:44

Piyasanın hareketli olduğu şu günlerde birçok yeni ve tecrübesiz yatırımcı zengin olmak ümidiyle giriş yapıyor. Özellikle sosyal mecralarda artan ilgi önemli bir yatırımcı rüzgarını kendine çekti ve çekmeye de devam ediyor. İyi ama piyasada herkese yetecek kadar para var mı? Evet piyasada çok para var ve artmaya da devam ediyor ancak bu para nereden geliyor?

Piyasa Nasıl İşler

Düşünün ki piyasada sadece iki kişi var. Bunlardan biri benim birisi de Ahmet olsun. İkimiz de ilk başta 10 TL ile giriş yaptık. Eğer ki ben 5 TL kazanıyorsam bu, Ahmet’in 5 TL kaybettiği anlamına gelir. Piyasaya giren para her zaman bellidir. Eğer ki birileri kazanıyorsa başka birileri de kaybediyor demektir. Bu durumda sizin uzun soluklu bir piyasa tecrübenizin olmadığını farz edersek, ne yazık ki kaybeden tarafta olma olasılığınız oldukça fazla. Bu sebeple piyasa mekanizmasını iyi anlamanız ve buna göre de strateji kurmanız çok önemlidir.

Piyasada ne kadar sermayeniz (ana para) varsa aslında o kadar çok kazanabilirsiniz. Bunu şu şekilde de düşünebilirsiniz. Eğer çok kazanıyorsanız çok kaybeden başkaları da var demektir. Herkesin aynı miktarla yatırım yapmadığını ve bazılarının piyasaya devasa paralar yatırdığını düşünün. İşte biz bu insanlara ya da kurumlara balina diyoruz. Ellerindeki devasa miktarlarla piyasayı yönlendirirler ve yatırımcıyı manipüle ederek onların kaybetmesine sebep olurlar. Bazen balinalar piyasanın yönünü belirlerler ve bu durumda siz onlarla aynı istikamette değilseniz işiniz oldukça zor olacaktır.

Balinalar Yatırımcıyı Nasıl Tuzağa Düşürür?

Şöyle bir senaryo hayal edin. Sizin elinizde büyük bir sermaye var ve çok kazanmak istiyorsunuz. Ancak karşınızda sizin kadar büyük sermayesi olanlar yok. Bu durumda onların çoğunluğunu zarar ettirebilirseniz kazanacağınız miktarı arttırabilirsiniz. Bu sualtı belgesellerindeki balinaların, küçük balıkların grup halinde yüzdüğü yere gidip devasa ağzını açarak onları yemesi gibi bir durum. Peki nasıl önlem alınmalı?

Bunun net bir cevabı yok. Piyasayı yönlendirebilecek kadar büyük bir sermayeyi tek başınıza durduramazsınız. Bunun yerine Balinanın karşısında olmaya değil de yanında olmaya çalışın. Onunla aynı yönde olun ki terste kalmayın. Hadi bunu biraz detaylandıralım.

Dipten Topla

Bir balina önce bir varlığı düşük fiyattan alır. Mesela biz buna “X” varlığı diyelim ve alım yaptığı fiyat da 3 Dolar olsun. Daha sonra fiyatı alımlar yaparak yükseltir ve yatırımcıya “bak bu varlık çok iyi, fiyatı artıyor hadi sen de gel” işareti yapar. Siz de 4 Dolar seviyesinden alım yaptınız. Daha sonra gelen diğer yatırımcıların alımlarıyla ve balinanın alımlarıyla fiyat 5 Dolar seviyesine kadar geldi. Balina bu yaptığı ekstra alımlar ile birlikte maliyetini yükseltmiş oldu. Başta 3 Dolar’dı ama 4 Dolar ve 5 Dolar seviyesinden de bir miktar alım yaptı. Bu sayede balinanın maliyet ortalamasının 4 Dolar olduğunu farz edin.

Balina şu an karda ama o karı cebine alabilmesi için elindeki varlığı satabilmesi gerekiyor. Ancak, burada küçük bir miktardan bahsetmiyoruz. Şakkadanak satmak kolay değil. Çünkü 5 Dolar’dan satmak istese bile yeterli alıcı yoksa elindekilerin hepsini o fiyattan satamaz. Yeterli alıcıyı bulmak için 3 Dolar seviyesine kadar inmesi gerekecektir. Balinanın satabilmesi için o fiyattan almak isteyen insanlar olmalı ve bu insanların almak istediği miktarın balinanın elindekileri satabileceği miktardan büyük olması gerekir. Bu durumda balina yeterince yatırımcı gelmeden satış yapmayacaktır ve fiyatı yükselterek o varlığı daha cazip hale getirecektir. Böylece talebi arttırıp elindekileri satacaktır.

Yatırımcıyı Tasfiye Et!

Balina varlığın fiyatını 6 Dolar seviyesine kadar getirdi. Ancak hala yeterli alıcı bulamadı. Bu durumda daha da yükseltecektir. Ancak, burada başka bir sorun daha ortaya çıkıyor. Siz ve sizinle aynı dönemde alan yatırımcılar 4 Dolar seviyesinden alım yaptınız ve güncel fiyatta 6 Dolar. Pozisyonunuz karda ve artık siz satma eğilimindesiniz. Bu durumda balina varlığın fiyatını yükselttikçe karda olanların sayısı ve kar oranları daha da artacaktır. Bu da fiyat arttıkça satış baskısının artacağı ve balinanın fiyatı yükseltmek için daha çok şarjör harcaması gerektiği anlamına gelir.

Balina bunun yerine güçlü alış ve satış emirleri koyarak fiyatı belirli bir bantta tutar. Bu sayede karda olan yatırımcı fiyatın artık yükselmeyeceğini düşünür. Satma eğiliminde olduğu içinde elindekileri satar. Yani siz elinizdekini 6 dolar seviyesinden “A” kişisine sattınız ve karınızı cebinize aldınız. Bu durumda “A” kişisinin maliyeti 6 Dolar olacaktır ve satmak için fiyatın yükselmesini bekleyecektir. Böylece balina karda olanları piyasadan tasfiye ederek satış baskısını azaltmış oldu.

2222222
Yaklaşık olarak 200 bin Dolar değerinde alış emri

Fiyatı yeterince yatayda tuttuktan ve yatırımcıyı tasfiye ettikten sonra tekrar yükseltecektir. Varlığın fiyatı 9 Dolar seviyesine geldiğinde artık bir sürü yatırımcı onun tuzağına düşmüş demektir. Yatırımcılar zengin olmak hayaliyle yanıp tutuşurken fiyatı balinanın suni bir şekilde yükselttiğinden habersizlerdir. Balina yeterli yatırımcıyı bulunca satmaya başlar ve fiyatı 9 Dolar’dan 6 Dolar’a kadar indirir. Tepeden alan yatırımcılar büyük zarar içindedir ancak henüz kötü senaryo bitmiş değil. Önceden balina fiyatı aşağıdan baskıladığı için fiyat yükseliyordu. Şimdi öyle bir güç yok ve diğer yatırımcılar da satmaya başladığında fiyat hızlı bir şekilde düşecektir.

Son Oyun

Fiyat tekrardan 4 Dolar seviyesine kadar düştüğünde geride sadece zararda bekleyenler kalacaktır. Ancak, Balina ikinci ziyaretini gerçekleştirecekse fiyatı daha da aşağılara çekmek isteyecektir. Yani zararda olan o son yatırımcıları da satmaya ikna edecek ve dipten onların elindekileri satın alacak. Fakat, zaten satmak isteyen yatırımcı bu zamana kadar satardı. Şimdi onu nasıl satmaya ikna edecek?  Aslında çok basit. Sosyal medya aracılığıyla o varlık için kötü haberler çıkartacak ve son yatırımcıyı da ürkütüp kaçıracaktır. Kripto aleminde en çok karşımıza çıkanlardan biri bot hesaplardır. Bunlar sayesinde hedefindeki coinler hakkında “SCAM” yani “ÜÇKAGIT” etiketi yayıp itibarını düşürecektir. Son kalan yatırımcı da korkup kaçacaktır.

Şimdi, balina aynı oyunu tekrar oynayacak ve her defasında ceplerini böyle dolduracaktır. Bir balinanın sermayesi para değil “ACEMİ YATIRIMCILAR” dır. Ancak bunu, uzun yeşil mumların en tepesinden alım yapan insanlara anlatamazsınız.

Eğer paylaştığım bu bilgiler hoşunuza gittiyse yorum yazıp alttaki siyah kuş simgesine tıklayarak Twitter hesabımdan beni takip edebilirsiniz.

Furkan Bozkurt avatarı

Yazar Furkan Bozkurt hakkında :

İstanbul Bilgi üniversitesi öğrencisiyim. Önceleri merak ederek başladığım kripto para ve finans konularını hala severek takip ediyorum. Bu alanda elde ettiğim bilgileri ve yaptığım çalışmaları paylaşmaktan keyif duyuyorum. Yaptığım detaylı piyasa analizlerini twitter hesabımdan paylaşıyorum. Beni takip ederek piyasayı daha yakından izleyebilirsiniz.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


Sizde yorumunuzu ekleyin, görüş bildirin.

  • Orhan

    Verdiğiniz bilgi için teşekkürler ama şunu atlamamak lazım.Arzin tam kapasite dolaşımda olduğunu varsayarak demişsiniz sanki.

    Cevap Yazın