Aralık 9, 2020

Bitcoin Rezerv Para Birimi Olarak Doların Yerini Mi Alacak?

Dünyanın rezerv varlığı Dolar olduğu kadar aynı zamanda Bitcoin’in de hikayesidir diyebiliriz.

1948 Dünya Ekonomik Raporu, ABD’deki ekonomik faaliyet hakkında ayrı bir bölüm ve geri kalanı için de diğer bölümlere sahipti. Bu dönemdeki çeşitli faktörler sonucu ABD Doları dünyanın rezerv para birimi olarak ortaya çıktı.

Dolar altın rezervleriyle desteklenirken, dünyanın geri kalan para birimleri de dolara dönüştürülerek desteklendi. Dolar, ulus devletleri ticaret ve değişim sonucu birbirine bağlayan yapıştırıcıydı diyebiliriz. En popüler döviz kuru, dolar cinsinden döviz rezervi olarak kaldı.

Altın standardı veya altınla para arzını destekleme uygulaması 1971’de düştü. Bu değişikliğin geçici olması amaçlanıyordu ama Altın Standardından daha uzun sürdü. Buna rağmen dolar rezerv statüsünü kaybetmedi. İkinci sırayı da Euro aldı.

Bitcoin’in ABD Doları’nı rezerv para birimi olarak tahttan indirmesi spekülasyonu başlamadan önce de 2008 Mali krizi bunun temelini atmış oldu.

Ard arda yaşanan bu olaylar, ABD Doları’nın dünyanın rezervi olarak etkinliği konusunda soruları gündeme getirdi. Hızla artan para arzı, mali ve ticaret açıkları ve git gide yavaşlayan ekonomiyle, doların dünyanın rezerv para birimi olduğunu düşünmek biraz zorluyor.

Bitcoin, Dolar’ın Yerini Almak İçin Ne Yapmalı?

Bitcoin’in küresel bir rezerv para birimi olması için, kaçınılmaz olarak Doları tahttan indirmesi gerekiyor. Federal Borç’u artırma ve M2 hızını düşürme eğilimine dayanarak, Doların ilk etapta Altın veya Bitcoin ile rekabet etmeye hazır olmadığını görüyoruz. Sıfıra yakın faiz oranları ve enflasyon dünyanın rezerv para birimini rahatsız etti.

Rezerv para birimi olmanın yolu, küresel ticarette kullanılan para birimi olmaktır. Küresel ticaret, ikinci dünya savaşından bu yana neredeyse 360 derece değişti. Artık çevrimiçi ödeme transferleri yoluyla her zamankinden çok daha fazla sınır ötesi takas yapılıyor. Buradaki çok ilginç ve temel fikirlerden biri de, Yerel Ödeme Yöntemlerinin Küresel Piyasalarda Ödeme ağlarına olan hakimliğidir.

Bitcoin’i Nasıl Bir Süreç Bekliyor?

Bu durumda, Bitcoin yerel bir ödeme yöntemi olarak kullanılsaydı, rezerv para birimi olarak kabul edilmesi pek zaman almazdı. Baktığımız zaman, Bitcoin arzı tükenirken, kilit oyuncular sınırlı arzın en yüksek %lerini toplamak için harekete geçiyor. 21 Milyon Bitcoin tükendiği zaman, para arzı artmayı durduracak mı? Hayır. Yükselen enflasyonu yenmeye devam etmek için yükselecek ve faiz oranları mevcut durumda kalırsa, merkez bankası dijital para birimleri geriye kalan tek seçenek olarak gözüküyor.

Bu da Bitcoin’in bir “değer deposu”, değiştirilemeyen bir “yedek varlık” olduğunu ortaya koyacağı zamandır. Bitcoin, Amerikan imparatorluğu’ndan veya doların kendisinden daha uzun süre dayanabilir, çünkü başlayan fiyat rallisi daha yeni kendini göstermeye başlıyor. Arz 21 Milyona ulaştığında piyasa değeri, tıpkı Bitcoin’in şu anda 7.sırada olması gibi, geleneksel varlık sınıflarını ve tüm ülke ekonomilerini tersine çevirecek kadar yükselebilir.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?