Nisan 20, 2021

Bitcoin Cash Nedir? BCH Nedir? Bitcoin Cash Hakkında Rehber

Bitcoin Cash Nedir?

Bitcoin Cash (BCH), dünyanın en eski ve en çok işlem gören kripto para birimi Bitcoin’e (BTC) bir alternatif sunmayı amaçlayarak oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Bitcoin Cash, projenin ana geliştirici grubu Bitcoin Core tarafından önerilen yol haritasına katılmayan ve Bitcoin’i küresel bir kitleye ulaştırmak için farklı teknik kararların gerekli olduğuna inanan bir grup Bitcoin kullanıcısı ve geliştirici tarafından oluşturuldu.

Bitcoin Cash, Bitcoin blockchaininden çıkan bir “hard fork”tur. Bir “altcoin” olarak kabul edilir ve 2017’de oluşturulmuştur. Onu yaratan fork, kaydedildikten sonra değiştirilemeyen Bitcoin verisi parçaları olan bloklarının boyutunu artırdı. Bu değişiklik, Bitcoin Cash kullanılarak daha fazla işlemin tamamlanmasına izin verdi ve bu da ölçeklemeyi kolaylaştırdı.

Daha spesifik olarak, Bitcoin Cash, normal Bitcoin’den çok daha fazla ticareti işleyebilen peer-to-peer bir elektronik nakit sistemidir. Düşük ücretlere ve güvenilir ticaret sistemlerine sahiptir ve Bitcoin ağının bir parçası olmaya devam etmektedir. Bu özellikleri sayesinde de kripto para piyasasında bir değişim aracı olarak hızla çekici bir seçenek haline gelmiştir.

Bitcoin Cash, Bitcoin’in Visa ve PayPal gibi geleneksel ödeme sistemleriyle rekabet edebilmesi için bazı değişiklikler gerektirdiğini düşünmeye eğilimliydi. Ayrıca, kullanıcıların işlem göndermek için ödedikleri ücretlerin düşürülmesini ve bu maliyetlerin ağın diğer bölümlerine kaydırılması gerektiğini de savundular.

Bu hedef doğrultusunda Bitcoin Cash, Bitcoin’in kodunu değiştirdi ve artık Bitcoin ile uyumlu olmayan özelliklere sahip yeni bir yazılım sürümü yayınladı. Yazılım başlangıçta Bitcoin’i iki blockchaine (Bitcoin ve Bitcoin Cash) ve iki ayrı varlığa (BTC ve BCH) etkili bir şekilde böldü. Bu durum, BTC’ye sahip olan herhangi bir kullanıcının, iki blockchain ayrıldığında eşit bir BCH bakiyesi talep edebileceği anlamına geliyordu.

Bitcoin Nasıl Çalışır? Bitcoin’in Gelişimi

Bitcoin Cash’in piyasaya sürülmesi, bir ağ kuralı üzerindeki çatışmalardan bıkan ve onu değiştiren bir kod yazıp yayınlamaya karar veren bir grup işletme ve geliştiriciye geri götürülebilir.

Orijinal Bitcoin blockchainin; imza verileri, blok boyutu ve ayrılmış tanık(SegWit) olarak bilinen bir teknoloji gibi karmaşık şeyleri içeren büyük sorunları vardı. Temel olarak Bitcoin, popülaritesi arttıkça tıkanan küçük bloklardan oluşan blockchainini aştı. Daha fazla insan katıldıkça, sistemi ölçeklendirmek zorlaştı. Hem işlem süreleri hem de işlem maliyetleri o kadar yükseldi ki, Bitcoin’in baş madencileri ve üreticileri bunun uygulanabilirliği konusunda endişelendiler.

Bunun üzerine de Bitcoin Cash, 2017’de Bitcoin’in bir fork’u olarak yaratıldı. Bundan sonra, kendisini Bitcoin Cash ABC ve Bitcoin Cash SV’ye ayırdı. Bitcoin Cash ABC, şu anda Bitcoin Cash olarak bilinen şeydir. İlk fork’un amacı blokların boyutunu 1MB’den 32MB’ye çıkarmaktı. Bu hareket, daha hızlı ve daha kolay işlemlere izin vermek için tasarlandı, çünkü tek bir bloğa daha fazlası sığabilecekti ve blokların bir kuyrukta birikme olasılığı daha düşük olacaktı.

Bitcoin Cash daha kolay ölçeklenecek şekilde tasarlandı ve destekçileri bunun günlük işlemler için bir araç olarak kullanılabileceğine inanıyor. Aslında bu, bugün olduğu haline gelmeden önce Bitcoin’in arkasındaki orijinal fikirdi. Bitcoin ile blok başına işlemler için öngörülen ortalama 1.500’e yakındı, ancak bu sayı Bitcoin Cash ile neredeyse 25 kat arttı.

Bitcoin Cash teknik olarak Bitcoin’in kendisinden farklı olsa da, orijinal bölünme sırasında Bitcoin’i tutan herkes aynı miktarda Cash token da aldı. Bölünme sırasında elinde Bitcoin’i olan ve henüz Bitcoin Cash’ini talep etmemiş biri bile BCH’lerini her zaman talep edebilir.

Bitcoin Cash Madenciliği

Bitcoin gibi, Bitcoin Cash madenciliği de yapılabilir ve bu nispeten verimli bir yatırım olabilir. Bitcoin Cash madenciliği Bitcoin madenciliğiyle aynı mantığa sahiptir. Bu, bir işlem bloğu madenciliği içerir.

Bir blockchainde çalışan diğer çoğu kripto para birimi projesi gibi, madencilerin işlemleri doğrulaması ve onaylaması gerekir. Bunu yaparken de ödül olarak BCH’nin yanı sıra bu işlem bloğunun tüm ücretlerini alırlar.

Ancak Bitcoin Cash madenciliğinin Bitcoin madenciliğinden daha fazla bilgi işlem gücü gerektirdiğini unutmayın. Bunun nedeni, blokların 8 ile 32 MB arasında olmasıdır. Öte yandan, Bitcoin blokları sadece 1 MB’dir.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bitcoin ve Bitcoin Cash’in, en keskin şekilde farklılık gösteren özellikleri, genel tasarım felsefesine yaklaşımlarıdır. Bitcoin Cash geliştiricileri genellikle tüketici ödemelerini kısa vadede BCH’nin değerini büyütmek için daha önemli görmektedir ve bu nedenle kullanıcılar bu ödemeyi online harcamalar için daha uygun bulabilirler.

Bitcoin Cash’in en dikkate değer özelliği, blockchainindeki blokların daha büyük olması ve her eklendiğinde daha fazla işlem yapmasına izin vermesidir. Ek alan, kullanıcıların yoğun talep zamanlarında önceliği belirlemek için Bitcoin’de kullanılan ücretlerden kaçınmasını sağlar.

Bu aynı zamanda Bitcoin Cash kullanıcılarının blockchainin kendi kopyalarını indirmede zorluk yaşayabileceği anlamına gelir. Bloklar daha büyük olduğundan, bu kaydı saklamak ve denetlemek daha maliyetli olabilir.

Bitcoin Cash kullanıcılarının ayrıca yazılımlarını daha sık güncellemeleri ve bunu yaparken daha dikkatli olmaları gerekebilir. Bitcoin Cash’in geliştiricileri özellikleri daha hızlı bir şekilde ekleyip değiştirdikçe, bazılarının ağ tarafından reddedilme olasılığı daha yüksektir.

Bitcoin ve Bitcoin Cash Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Tıpkı Bitcoin gibi, Bitcoin Cash de adem-î merkeziyetçidir ve bir banka veya hükümet tarafından desteklenmemektedir.

İki kripto para birimi de blockchainde işlenmiş, doğrulanmış ve kaydedilmişlerdir. ve ikisi de anonimdir.

Bitcoin Cash’in de sınırlı bir arzı vardır ve bu nedenle enflasyona karşı dayanıklıdır. Tıpkı Bitcoin gibi,  sadece 21 milyon yaratılmıştır.

Bitcoin Cash ve Bitcoin hala aynı blockchain ağı ve fikir birliği mekanizmasını kullanıyor.

Her iki kiripto para birimi de Anonimdir ve ortak bir kurucuyu paylaşmaktadır: Satoshi Nakamoto.

Kaynak : smartasset, kraken,
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?