Nisan 6, 2021

Avrupa, ABD ve Çin Arasında Artan Gerilim: Blockchain Etkisi

Çin ile ABD arasındaki gerilim yeniden tırmanıyor. Çin, ABD’yi diğer ülkeleri “Çin’e saldırma” konusunda kışkırtmakla suçladı. İki ülke arasında yaşanan gerginlik ve ticaret savaşının içine Avrupa da çekiliyor.

Blockchain projelerinin erişimi de bu devam eden ticaret savaşının bir parçası sayılabilir. Blockchain, savunma için hızla stratejik önem kazanmaya devam ediyor ve bu çok önemli stratejik avantajı elde etmek amacıyla ülkelerin bütçeleri bu teknolojiye akıyor.

Blockchain, bu ülkeler arasındaki en öne çıkan tartışma konusu olmasa da, sektör bu ülkelerin sahip oldukları paydan etkilenmektedir. Örneğin Çin; NEO Smart Economy, VeChain Tech, Pragmatic DLT, CargoX gibi blockchain şirketlerine sahiptir.

İlk kez, Çin’in beş yıllık ekonomik ve sosyal kalkınma planı, tedarik zinciri yönetimi, e-yönetim ve fintech’te blockchain uygulamalarını içeriyor. Bunun yanı sıra ülke; akıllı sözleşmeler, asimetrik şifreleme, tedarik zinciri yönetimi ve fikir birliği algoritmalarından yararlanmak amacıyla blockchain teknolojisine ciddi şekilde yatırım yapıyor.

Çin askeri yayınları; blockchain teknolojisinin Halk Kurtuluş Ordusu’na (PLA) istihbarat, personel yönetimi, silah döngüsü ve bilgi savaşında bir avantaj sağlayacağını ilan etti.

Çin; blockchain teknolojisini istihbaratta, savaştaki silah ve personellerin genel yönetiminde bir avantaj olarak görüyor. Aynı zamanda kendisini ABD gibi rakipleri olmasına rağmen blockchain teknolojisinde bir lider olarak görüyor.

PLA, blockchain’i ülke içindeki dezenformasyonla mücadele etmenin bir yolu olarak görüyor. Blockchain sabit bir hesap defteri üzerine kurulduğundan, askeri tedarik zincirleri boyunca veri bütünlüğünü de koruyabileceğini düşünüyor.

Ayrıca Rusya da blockchain teknolojisi ve özellikle siber savunma sistemleri için askeri uygulamalar konusunda araştırma yapıyor. Hem Çin hem de Rusya, blockchain forumlarına çok sayıda delege göndermeye devam ediyor. Foruma gönderilen Rus istihbarat teşkilatının(FSB) bir temsilcisinin şunu iletmesi istenildi:

“İnternet Amerikalılara ait, ancak blockchain bize ait olacak.”

Value Technology Foundation, Amazon, Deloitte ve IBM’nin 2020 raporu ABD’nin blockchain araştırmasına yaptığı harcamaları arttırmaması durumunda kendisini siber saldırılara açık bırakabileceğini ve rakiplerinin gerisinde kalabileceğini belirtti.

Rapor, ABD’deki kripto para birimlerine ilişkin mevcut olumsuz görüşün, blok zinciri uygulamaları için zor bir düzenleyici rejim yarattığını belirtiyor. Bunun yerine ABD, blockchain’in ekonomik ve savunma sonuçları hakkında daha stratejik düşünmek için İngiltere ve Avustralya gibi müttefiklerine katılmaya çalışmalıdır. Blockchain’in ileride şu anki internetin yerini alması bekleniyorsa, ABD’nin rakiplerine ayak uydurması ve bu teknolojiye çok daha dikkat etmesi gerekmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’daki birçok ülke adem-i merkeziyetçi veya halka açık blockchain’leri tercih ederken, Çin’in BSN’si kriptolara karşı neredeyse merkezi bir duruş sergileyerek özel blokchain üzerinde durmaktadır.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?