Altana Digital CIO’su, Bitcoin Karşısındaki En Büyük Tehditleri Açıkladı
Altana Dijital Para Fonu’nun CIO’su Alistair Milne, Bitcoin’i yasaklayan bir hükümetin aslında dünyanın önde gelen kripto para birimi için ortaya çıkan en büyük tehdit olmadığını iddia ediyor. İngiliz girişimci, bütçe fazlasının veya altın standardına geri dönmenin Bitcoin‘in hikayesinde çok daha büyük bir çöküş getirebileceğine inanıyor.
Belli bir hükümetin (bütçe açığının aksine) fazla bütçesi varsa, vergi gelirinin harcamalarını aştığı anlamına gelir, yani en basit haliyle gelirlerinin giderlerinden fazla olduğu durumdur.
ABD’deki federal açığın, agresif mali ve parasal teşvik nedeniyle bu yıl 4 milyar dolara ulaşması bekleniyor (Bitcoin’in mevcut piyasa değerinin en az 20 katı).
Büyük bir mali açıkla başa çıkmak için, hükümetler merkez bankalarından (bu durumda ABD Federal Rezervi) borç para alırlar. Geçtiğimiz dönemlerde Galaxy Digital CEO’su Mike Novogratz, konuyla ilgili; ‘ağaçta büyüyen paranın’ Bitcoin için en boğa örneği olduğunu söylemişti.
Gelelim altın standardı sistemine. ABD, Başkan Richard Nixon tarafından 1971’de öldürülen altın standardı sistemini tekrar getirecek olsaydı; dolarlar, Bitcoin ile birçok benzer özelliği paylaşan sarı metale bağlanacaktı. Milne, bu sistemi yada benzeri başka bir sistemi Bitcoin aleyhinde bir durum olarak değerlendiriyor.
Bitcoin’i yasaklayan hükümetlerin, Bitcoin’e çok büyük zararlar vermesi bekleniyordu. Bilindiği üzere Çin, Eylül 2017’de Bitcoin’i yasaklamıştı. 2018 tarihli bir araştırmaya göre ise Çin madencilik havuzları hala Bitcoin hashrate’inin yüzde 85’ini kontrol ettiğinden Bitcoin’e karşı saldırı başlatmak için yüksek oranda yeteneğe ve motivasyona sahip. Yani Çin, Bitcoin için tehdit olmaya devam ediyor. Peki sizce Alistair Milne’nin belirttiği gibi altın standardı sistemi ve bütçe fazlası mı daha büyük tehdit yoksa Bitcoin’i yasaklanayan hükümetler mi?