Avustralya’dan bugün çarpıcı bir haberimiz var. Finans dünyası orada resmen kökünden sarsılmak üzere. Tüm dünya fiat destekli kripto paralara yani stablecoin’lere falan geçmeye çalışıyor ya, işte Avustralya Merkez Bankası da bu konuda vites artırmış. Acacia Projesi diye bir şey yürütüyorlardı. Şimdi onu bir üst seviyeye taşımışlar. Bu denemeler Avustralya’nın kripto para dünyasındaki yerini tamamen değiştirebilir. Benden söylemesi.
Stablecoin projesinin ikinci aşamasına geçildi
Şimdi, Acacia Projesi’nin ikinci fazına geçmişler ve merkez bankası dijital paraları (CBDC) ile stablecoin’lerin nerelerde kullanılabileceğini test ediyorlar. Bankanın derdi dijital çağda ülkenin ödeme sistemlerinin tıkır tıkır işlemesini sağlamak. Hatta bankanın başkan yardımcısı Brad Jones yaptığı açıklamada “bu proje hem devletin hem de özel sektörün tokenleştirilmiş varlıklar ve geleceğin parası konusunda birlikte çalışması için müthiş bir fırsat” diyor.
Kasım ayında başlamışlardı bu işe şimdi ikinci fazda Commonwealth Bank, ANZ, Westpac gibi dev bankaların yanı sıra bir sürü fintech girişimi de işin içinde. Tam 24 farklı senaryoda kripto paraları deneyeceklermiş. Bunların 19’u gerçek parayla beşi ise simülasyonla olacak.
Yasal kolaylıklar sağlandı
İşin en güzel yanı ne biliyor musun? Düzenleyici kurumları olan ASIC, bu projeye katılan firmalara bazı yasal kolaylıklar sağlamış. Yani diyorlar ki “siz yeter ki bu yeni teknolojileri makul bir şekilde test edin, biz size yasal yolları açarız.” Bu sayede, yasaların henüz tam oturmadığı alanlarda bile yenilikçi ürünlerin önü açılıyor. Bir yandan da geçtiğimiz Nisan ayında 95 şirkete kripto para dolandırıcılığı operasyonu yaparak piyasayı temizlemeye çalıştılar. Yani bir yandan güvenliği sağlıyorlar, diğer yandan stablecoin ve CBDC gibi yenilikleri sonuna kadar destekliyorlar. Tam bir denge politikası güdüyorlar.
Aslında bu durum sadece Avustralya’ya özgü değil. Tüm dünyada bir hareketlilik var. ABD mesela, kendi merkez bankası dijital parasına biraz mesafeli dursa da, stablecoin’ler için yasal düzenlemeleri hızlandırıyor. Güney Kore’deki büyük bankalar kendi para birimlerine endeksli stablecoin çıkarmak için birleşmişler. Çin’deki dev şirketler de yuan destekli stablecoin’ler için onay almaya çalışıyor. Bütün bunlar, kripto paraların küresel ödeme ve yatırım sistemlerinde yakında çok daha baskın hale geleceğinin bir işareti gibi.