Yeni Zelanda hükümeti kripto piyasasına fena bir darbe vurdu. Ülkedeki 221 tane kripto ATM’sinin hepsini yasakladılar resmen. Yetmemiş, yurtdışına nakit göndermeyi de 5.000 dolarla sınırlamışlar. Adalet Bakanlığı’ndan Nicole McKee amaçlarının ne olduğunu da açıkladı. Kara para aklamayı ve organize suçluların paralarını yurtdışına kaçırmasını engellemek en büyük amaç. Hatta polisin ve denetçilerin yetkilerini de artırıp daha kapsamlı mali denetimler yapacaklarmış.
Finansal veriler toplanacak
Bu yeni yasayla polis ve Mali İstihbarat Birimi, şüphelendikleri kişilerin bütün finansal verilerini toplayabilecek. Hatta bu reformu finanse etmek için yeni bir vergi veya harç modeli de getirecekler. McKee yaptığı açıklamada amaçlarının ne olduğuna dair detaylar veriyor:
Biz suçluları hedef alıyoruz, dürüst iş yapanların bürokrasisini azaltmak istiyoruz. Yeni Zelanda’yı şeffaf işler için en kolay, suç gelirleri içinse en zor ülkelerden biri yapacağız.
Zaten bu kripto ATM’leri son zamanlarda güvenlik birimlerinin radarındaydı. Hükümet bu ATM’lerden kripto para alınıp dakikalar içinde yurtdışındaki suç şebekelerine para gönderilebiliyormuş. Bir de o komisyonlar var ya, %5 ile %20 arası soygun resmen. Üstüne kimlik doğrulama (KYC) denetimi falan da olmayınca kara para aklamak için biçilmiş kaftan olmuş. Hatta sektördeki borsacılar bile bu ATM’lerin çok riskli olduğunu ve genelde kötü işler için kullanıldığını kabul ediyor.

Kripto ATM yasağı olumlu karşılandı
Yeni Zelandalı bir kripto platformu olan Easy Crypto’nun kurucusu Janine Grainger de bu yasağı olumlu karşılamış. Yapıtığı açıklamada da vurguları bu yönde:
Müşteri güvenliği ve yasalara uyum için bu harika bir adım. Bu sektörün bittiği anlamına gelmiyor, sadece artık kriptoya erişim daha şeffaf ve denetlenen platformlar üzerinden olacak.
Bu sıkılaşma sadece Yeni Zelanda’da değilmiş bu arada. Avustralya da daha sıkı KYC ve 5.000 dolar işlem limiti getirmiş. Bir sürü ATM operatörünün lisansını iptal etmiş. Amerika’da ise bazı şehirlerde büyük dolandırıcılık olayları yüzünden tamamen yasaklanması bile konuşuluyormuş. Düşünsene, FBI verilerine göre sadece ABD’de 2024 yılında bu ATM’ler yüzünden 5,6 milyar dolar dolandırıcılık yapılmış. Uzmanlar da diyor ki, yeterli denetim olmadan bu cihazların çoğunun ülkede barınması zor. Çünkü gizlilik ve yüksek komisyonlar yasa dışı işlerle birleşince ortaya bu çıkıyor.