XRP vs Bitcoin: XRP’ye Yatırım Yapmalı Mıyım?


XRP vs Bitcoin: XRP'ye Yatırım Yapmalı Mıyım?

Kripto para endüstrisi için, gelişmekte olan bir teknoloji tanımına yapmak yanlış olmaz. Bu gelişmeye eşlik eden pek çok dijital para birimi var ve bunların her geçen gün sayıları artmaya devam ediyor. Bu haberimi de ise Bitcoin ve son günlerin dikkat çeken para birimi XRP arasındaki farklara değineceğiz.

Öncelikle Bitcoin, mallar ve hizmetler için bir ödeme aracı olarak tasarlanmış bir dijital para birimi iken, Ripple, bankalar ve ödeme ağları için tasarlanmış bir ödeme, döviz bozdurma ve havale sistemidir. Diğer bir deyişle Ripple, tamamen banka ve ödeme ağları hedef alınarak oluşturulan para transfer sistemi ve değişim aracı.

Bununla birlikte Bitcoin, blockchain teknolojisine dayanırken, Ripple blockchain kullanmaz. Bitcoin’in, Satoshi Nakamoto  mahlasına sahip, kimliği bilinmeyen bir kişi ya da grup tarafından geliştirildiği söyleniyor. Ripple ise 2012 yılında kurulan, resmi yatırımcıları ve yazılı hedefleri olan “Ripple” isimli şirket tarafından geliştirildi. XRP’ye genellikle “Ripple” denir, ancak teknik olarak Ripple, kripto para biriminin arkasındaki şirketin adı ve ağdır. Gerçek bir kripto para birimi olan XRP, Ripple ağında farklı para birimleri arasında para transferlerini kolaylaştırmak için kullanılan bir token’dır. Bu token’ının temel hedefi, kripto para birimleri ile geleneksel para birimlerinin aracılığını yapmak.

Mevcut ödeme sistemleri, diğer para birimleri arasında dönüştürme yapmak için genellikle ABD dolarını ortak bir para birimi olarak kullanır. Bu, döviz bozdurma ücretlerine neden olur ve bir de vakit alır. Farklı ülkelerdeki hesaplar arasındaki banka havalelerinin işlenmesi genellikle üç gün kadar sürer. Ripple’ın sisteminde ise transferin değeri dolar yerine XRP’ye dönüştürülerek döviz ücretleri ortadan kaldırılır ve ödemelerin işlenmesi saniyelere indirilir. Kısaca XRP, Ripple Ağı boyunca değer aktarımını temsil etmek için kullanılan bir token’dır. Ripple, blockchain ağını sürdürmek için bilgi işlem gücü sunan katılımcılara ödül olarak yeni paraların yaratıldığı (sınırlı bir seviyeye kadar) Bitcoin’den farklı olarak, başlangıçta 100 milyar XRP coin oluşturdu.

Ripple, başlangıç aşamasında tüm token’ları oluşturularak hayata geçtiğinden madencilik olarak bildiğimiz olaydan söz edemeyiz. Bu yüzden Ripple, madencilik yapılan bir kripto para birimi değil. Bunun yanında Bitcoin madencileri, oluşturdukları her blok karşılığında belli sayıda Bitcoin ile ödüllendirilirler.

Az öncede belirttiğimiz gibi XRP token’larının maksimum sayısı 100 milyar şeklinde belirlenmiş ve Ripple ağı hayata geçirilirken hepsi oluşturulmuştur. Piyasaya sürülen XRP miktarını kontrol etme gücüne sahip olan Ripple Labs, bugüne kadar yaklaşık 40 milyar XRP’i dolaşıma soktu. Ripple Labs, düzenli aralıklarla belirli oranlarda XRP token’ını dolaşıma sokmaya devam ediyor. BTC’lerin toplam miktarı ise 21 milyon olacak biçimde tasarlandı. Fakat bu Bitcoin’ler XRP gibi önceden oluşturulmadı ve madenciler işlem bloklarını onayladıkça ödül olarak yeni BTC kazanıyorlar. Böylece yeni BTC’ler dolaşıma giriyor.

Bir diğer temel fark olarak işlem süreleri karşımıza çıkıyor. Bitcoin ağında gerçekleşen işlemlerin onaylanma süreleri ortalama 10 dakika olarak belirtilirken (bazen 1 saati bile aşabiliyor), XRP işlem onayları yalnızca 4-5 saniye sürüyor.

Ayrıca gerçek dünya uygulamalarında Bitcoin, bireyler ve kuruluşlar tarafından dijital para birimi olarak artan bir kullanım görürken, Ripple ödeme sistemi bankalar arasında daha popüler.

Son olarak önemli bir farka tekrar değinmekte fayda var. Bitcoin, tek bir kişi, otorite veya hükümete ait olmayan gerçek bir sistemken, Ripple ağı, merkezi olmamasına rağmen, aynı adı taşıyan özel bir şirkete aittir.

Ripple’a Yatırım Yapmalı Mıyım?

Ripple kesinlikle çok fazla ivme kazandı ve bunu kullanan kuruluşların listesi, token’ların kendi başlarına değerli ürünler haline geleceğini gösteriyor. Özellikle son dönemde fiyat açısından çok iyi performans gösterdi.

Finans danışmanı olmadığımız için yatırım tavsiyesi vermiyoruz, ancak Ripple’ın büyük finans kurumları tarafından alımının genellikle XRP’nin gelecekteki değerinin güçlü bir göstergesi olarak kabul edildiğini söylemek yanlış olmaz. Bununla birlikte, herhangi bir kripto para birimine yatırım yapmadan önce onu iyice araştırmalı ve gelecekte değerli bir varlık olup olmayacağı konusunda kendi kararınızı vermelisiniz. Bilindiği üzere, tüm kripto para birimlerinin değeri son derece değişkendir ve yükseldiği kadar hızlı bir şekilde düşebilir. Sağlam bir tavsiye, asla rahatça kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamanızdır.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Ramazan BOZKURT avatarı

Yazar Ramazan BOZKURT hakkında :

Merhabalar Ben Ramazan Bozkurt. Uzun süredir Finans alanında çalışmalar yürütüyorum. Bu süreçte uzmanlık alanımı kripto paralar ve blockchain teknolojisine yönelttim. Öğrenmeyi ve öğrenirken paylaşmayı seviyorum.

SORUMLULUK REDDİ: Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup yatırımınızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız.Risk Açıklaması ve Sorumluluk Reddi Beyanı metnimizi okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.


XRP vs Bitcoin: XRP’ye Yatırım Yapmalı Mıyım? haberi için ; henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?