Nisan 26, 2021

Wrapped Bitcoin Nedir? WBTC Nedir? WBTC Hakkında Detaylı Rehber

Wrapped Bitcoin Nedir?

Wrapped (Sarılmış) Bitcoin, Ethereum ekosisteminde kullanılmak üzere dönüştürülmüş Bitcoindir. Ocak 2019’da piyasaya sürülen WBTC, Bitcoin tarafından bire bir desteklenen bir Ethereum token’ıdır, yani bir WBTC her zaman bir Bitcoin’e eşittir. WBTC token, kullanıcıların Ethereum’un çeşitli merkezi olmayan uygulamalarıyla (dApps) ve özellikle de Ethereum’un merkezi olmayan finans (DeFi) ekosistemiyle etkileşim kurmasına olanak tanır.

WBTC token, DeFi ekosistemine Bitcoin likiditesi sağlamak için Ethereum’un ERC-20 token standardı kullanılarak oluşturuldu. Yalnızca Bitcoin’e sahip olan kripto para birimi kullanıcıları, daha önce Ethereum protokolü üzerine inşa edilen DeFi dApp’larına erişemiyor ve kullanamıyorlardı. DeFi projeleri, WBTC Ethereum token’ları aracılığıyla Bitcoin topluluğunun daha büyük piyasa değerine ve daha yüksek ticaret hacmine erişme fırsatı yakaladı.

WBTC için standart kullanım, DeFi platformlarında bir kripto para birimi kredisi alırken teminat veya kredi geri ödemesi taahhüdüdür. Ödünç alınan kripto paranın geri ödenmesi üzerine, teminat wBTC şeklinde iade edilir. Teminat tasfiye edilirse, WBTC platform tarafından telafi edilir.

Wrapped Bitcoin’i Kim Oluşturdu?

Wrapped Bitcoin protokolünün ilk geliştiricileri BitGo Inc, Kyber Network ve Ren (eski adıyla Rebublic Protocol) idi. Bu konsorsiyum, 24 Ocak 2019’da wBTC White Paper’ını yayınladı ve 31 Ocak 2019’da token, Bitcoin’den wBTC’ye dönüşümleri kolaylaştıran sekiz satıcıyla piyasaya sürüldü. Daha sonra başka satıcılar da katıldı.

Wrapped Bitcoin Yönetim

WBTC protokolü, merkezi olmayan bir otonom organizasyon (DAO) tarafından kontrol edilir. Bu yazı itibariyle, WBTC DAO’nun DeFi ekosistemindeki paydaşları temsil eden 17 üyesi vardır.

Wrapped Bitcoin DAO üyelerinin her biri, sistemi koruyan çoklu imzalı cüzdanının bir anahtarına sahiptir. Bu anahtarlar ile üyeler; üye eklemek, çıkarmak ve sistemin üzerine kurulu olduğu akıllı sözleşmelerde değişiklik yapmak için oy kullanabilirler.

Halk, Ethereum ve Bitcoin blockchainlerinde WBTC’nin hem basılmasını hem de yakılmasını görebilir, inceleyebilirler. Ek bir koruma olarak BitGo, sistemi düzenli olarak denetler ve Bitcoin blockchaininde, bireylerin Bitcoin rezervlerinin geçerli olduğunu doğrulamasına olanak tanıyan bir proof of reserve işlemi başlatır.

WBTC’nin geliştirilmesi ve kullanılması, Bitcoin ve Ethereum arasındaki birlikte çalışabilirliğin DeFi’nin büyümesini kolaylaştırdığının ve hızla olgunlaşan kripto ekosistemindeki kullanıcılar için değer katma potansiyeline sahip olduğunun bir işaretidir.

WBTC Nasıl Çalışır?

Bitcoin’iniz karşılığında bir “Merchant(Satıcı)”tan Ethereum tabanlı ERC-20 token’ı talep ettiğinizde Sarılmış Bitcoin oluşturulur. İsteği aldıktan sonra merchant, kimliğinizi doğrulamak için Müşterinizi Tanıyın (KYC) ve Kara Para Aklamayı Önleme (AML) sürecini yürütür ve bir Custodian’la(Saklayıcı) bir işlem başlatır (BitGo şu anda WBTC’nin tek saklayıcısıdır.

Saklayıcı daha sonra belirli sayıda WBTC basar ve bunları satıcının Ethereum adresine gönderir.

Daha sonra siz ve satıcı; ya merkezi bir borsada (CEX) ya da merkezi olmayan bir borsada, eşler arası bir işlem (atomik takas olarak bilinir) yoluyla bir ticaret gerçekleştirir ve işlem sonucu satıcıyı Bitcoin’le ve sizi ise WBTC’nizle bırakır.

WBTC’nin Avantajları

WBTC’nin varlığını öğrendikten sonra, “BTC’mi neden WBTC’ye dönüştürmek isteyeyim ki?” diye merak edebilirsiniz. Ancak, bir yatırımcının BTC’lerini paketlemek istemesinin birçok nedeni var. Öncelikle Ethereum ekosistemine entegrasyon sağlar. Ethereum, herhangi bir kripto para birimi için en büyük ekosisteme sahiptir.

Bu geniş ağ, özel cüzdanlar, Dapp’ler, DEX’ler, oyunlar ve akıllı sözleşmeler içerir. wBTC kullanıcıları, Bitcoin’lerinden doğrudan vazgeçmeden veya ticaretini yapmadan DeFi borç verme ve borç alma ağlarına bile erişebilirler. Kısacası WBTC, dijital varlık sahiplerine diğer blockchainleri keşfetme özgürlüğü verir. Bunun dışında diğer avantajlar da aşağıdaki gibidir:

Likidite

WBTC’nin piyasaya getirdiği bir diğer önemli avantaj ise daha fazla likiditedir. Ethereum ekosistemi çeşitlidir ve dağılmıştır. Fonların bu dağılımı, DEX’lerin (merkezi olmayan borsalar) ve diğer platformların en iyi şekilde çalışması için gerekli likiditeden yoksun olduğu bir senaryo yaratabilir. Düşük likidite, bir borsayı daha az etkili hale getirir çünkü kullanıcılar tokenlerini hızlı bir şekilde ve istedikleri miktarda takas edemezler. WBTC, BTC’nin likiditesini Ethereum ekosisteminin esnekliğine entegre eder. Bu şekilde WBTC, birçok CeFi ve DeFi ürünü arasındaki likidite döngüsünü kapatır.

Ölçeklenebilirlik

Ölçeklenebilirlik, WBTC’nin bir başka büyük avantajıdır. Sarılmış token’lar, doğrudan Bitcoin yerine Ethereum’un blockchaininde bulunduğundan, WBTC ile gerçekleştirilen işlemler daha hızlıdır ve maliyeti daha düşüktür. Ek olarak, daha fazla işlem ve depolama seçeneğiniz vardır.

Hız

WBTC’nin bir başka faydası da hızdır. Wrapped Bitcoin işlemleri, Bitcoin işlemlerinden daha hızlı netleşir çünkü WBTC, her 15 saniyede bir yeni bir blok ekleyen Ethereum blockchainine yerleştirilirken; BTC, her on dakikada bir yeni bir blok ekleyen Bitcoin blockchainine yerleştirilir. Bu işlevsellik nedeniyle WBTC, Ethereum cüzdanları, borsaları ve hizmetleri arasında BTC’den çok daha hızlı hareket edebilir.

İşlevsellik

Sarılmış BTC, kullanıcılara normal BTC’ye kıyasla daha fazla işlevsellik sağlar. Mesela, BTC gerçek biçiminde tam akıllı sözleşme yeteneklerinden yoksundur. Ancak WBTC, Ethereum’un sağlam akıllı sözleşmelerinden yararlanabilir. Akıllı sözleşmeler, kendi kendini yürüten önceden programlanmış protokollerdir. Blockchain sektörünün temel teknolojisi olarak kabul edilirler.

WBTC Stake Etme

Staking, en popüler DeFi işlevlerinden biridir. Şu anda yürürlükte olan stake etme protokollerinin birden çok sürümü vardır. Bunların çoğu, bir kullanıcının ödül karşılığında kararlaştırılan bir süre için kripto para birimini akıllı bir sözleşmeye kilitlemesini gerektirir. BTC’lerini WBTC’ye dönüştüren kullanıcılar, bu yeni nesil protokollerden yararlanabilir. Örneğin CoinList gibi platformlar, ağ cüzdanınızda WBTC’yi stake ederek otomatik olarak ödül kazanmanıza izin verir.

DeFi BTC

DeFi ekosisteminin (ve DApp’lerin) büyük bir kısmı Bitcoin blockchaininden ziyade Ethereum ağına dayanmaktadır. Bu, BTC sahipleri için son derece sinir bozucu olabilir, çünkü bu, kripto varlıklarını satmadıkları veya başkalarını satın almadıkları sürece dahil olmalarının neredeyse imkansız olduğu anlamına gelir.

WBTC.network Ocak 2019’da piyasaya sürüldüğünden beri, MakerDAO, Dharma, Compound ve Kyber Network dahil olmak üzere birçok DeFi protokolü, borç alanların WBTC’yi teminat olarak kullanmasına izin vermeye başladı. DeFi’nin genişlemesinin WBTC’nin doğuşuna sebep olduğu tartışılabilir ancak, wBTC yangınını ateşleyen kıvılcımdı diyebiliriz.,

Wrapped Bitcoin “Gerçek” Bitcoin mi?

Hayır. Wrapped Bitcoin, Bitcoin değildir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi wBTC, Ethereum blockchaini üzerinde çalışan bir ERC20 token’ıdır Token’ın para basma mekanizması aracılığıyla 1:1 Bitcoin tarafından desteklenir, yan, WBTC tuttuğunuzda gerçek Bitcoin tutuyor olmuyorsunuz.

Bitcoin WBTC’ye tokenize etme işleminin ardından; Bitcoin’in gizlilik özelliklerinden bazıları, Lightning Network üzerinden anında ödeme yapabilme özelliği ve Bitcoin ağının güvenliği birçok özelliği kaybolur.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?