Mayıs 3, 2021

Tron Nedir? TRX Nedir? Tron Hakkında Detaylı Rehber

Tron Nedir?

Tron, dağıtılmış depolama teknolojisi ile ücretsiz, eğlence sektörüne yönelik küresel bir dijital içerik sistemi oluşturmayı amaçlayan ve dijital içeriğin kolay ve uygun maliyetli bir şekilde paylaşılmasına olanak tanıyan, blockchain tabanlı merkezi olmayan bir platformdur.

TRON, merkezi olmayan internette ilerlemeye yardımcı olmak için tasarlanmış, merkezi olmayan bir sanal makinedir. Ethereum’a benzer şekilde TRON, dApp geliştiricilerinin kendi yerel blockchaininde yaşayan akıllı sözleşmeler aracılığıyla karmaşık protokoller oluşturmasına ve kullanmasına olanak tanır.

TRON’un geliştiricilerinin üstlenmek istediği görevi kavramak için, merkezi olmayan internet hakkında biraz bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Merkezi olmayan internet, alışkın olduğunuz internetten bazı temel şekillerde farklılık gösterir. Öncelikle hosting şirketi yoktur. Bunun yerine, internetin tamamı kişisel kullanıcılar tarafından yönetilir.

Yakın zamana kadar, merkezi olmayan bir web kavramı imkansız görünüyordu. Dünyanın bilgi işlem gücü henüz eşit seviyede değildi. Bununla birlikte, blockchain ağlarının şeffaf doğası, onları tam da böyle bir görev için ideal kılmaktadır. TRON’un elde etmek istediği rol tam olarak budur.

TRON (TRX) Kuruluşu ve Tarihçesi

Tron, Eylül 2017’de Singapur merkezli, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Tron Vakfı tarafından kuruldu. Tron Vakfı, 2017’nin başlarında Forbes’in “30 Yaş Altı 30, Asya” listesinde iki kez yer alan girişimci Justin Sun tarafından yönetilmektedir ve tanınmış teknoloji uzmanlarını içeren özel bir şirket içi geliştirme ekibine sahiptir.

Bu örgütün misyonu, merkezi olmayan bir internet altyapısını oluşturmak ve yeni ağı yönetmek için demokratik bir sistem sağlamaktı.

Sun, Ripple’in Çin bölgesindeki baş temsilciliğini yaptı ve Peiwo adlı bir uygulamanın kurucusuydu, bu pozisyonuyla Sun, önemli yatırımcıların ilgisini çekmeyi başarmıştı. Bu yatırımcıların desteği, projenin halktan milyonlarca kripto para toplayan Eylül ICO’sunun görünürlüğünü artırdı.

Tron’un, gelişimine öncülük eden kar amacı gütmeyen Tron Vakfı, eşler arası ağ öncüsü BitTorrent’i satın aldığı 2018’de, ana akımda daha büyük bir ilgi görmeye başladı.

Tronix (TRX) Nedir?

Tron ağı, Tronix (TRX) adlı kripto para birimini kullanır.

Tronix, içerik kullanıcıları tarafından erişmek istedikleri içeriğin ücretini ödemek için kullanılabilir. Bu paralar daha sonra içerik üreticilerinin hesaplarına gider, burada diğer kripto para birimleriyle takas edilebilir veya blockchain hizmetleri için ödeme yapmakta kullanılabilir.

Mayıs 2021 itibarıyla TRX, piyasa değerine göre en büyük kripto para birimleri listesinde 20. sırada yer almaktadır.

Tron Nasıl Çalışır?

Başlangıçta Ethereum’a dayalı bir token olarak oluşturulan Tron, 2018’de kendi ağına geçmiştir.

Genel Mimari

Ethereum (ETH) gibi, Tron da hesap tabanlı bir model kullanıyor; bu, protokol sorunlarının kriptografik anahtarlarının hem TRX hem de TRX token bakiyelerine erişimi kontrol edebileceği anlamına geliyor.

Tron blockchain, bu verilerin alışverişini üç katman üzerinden yönlendirir:

Çekirdek Katman: Java veya Solidity’de yazılan talimatları (Ethereum için tasarlanmış bir dil) hesaplar ve bunları mantığı çalıştıran Tron Sanal Makinesi’ne gönderir.

Uygulama Katmanı: Geliştiriciler tarafından, TRX kripto para birimi tarafından desteklenen ve yazılımla uyumlu cüzdanlar ve uygulamalar oluşturmak için kullanılır.

Depolama Katmanı: Blockchain verilerini (blockchain geçmişinin kaydı) ve durum verilerini (akıllı sözleşmelerin durumunu koruyan) bölümlere ayırmak için tasarlanmıştır.

Görsel: https://www.finder.com/finder-au/wp-uploads/2018/05/TRON-3-layer-architecture1-1024×990.png?fit=1950  kaynak: TRON’s 3-layer architecture TRON whitepaper

Delege Edilmiş Proof of Stake

Tron, büyük defterinde fikir birliğine varmak, işlemleri doğrulamak ve sistemin geçmişini korumak için 27 “Süper Temsilcinin” dönüşümlü olarak görevlendirildiği bir sistem kullanıyor.

Süper temsilciler her altı saatte bir seçilir ve eğer seçilirlerse, protokol tarafından oluşturulan yeni TRX’leri toplama yeteneği kazanırlar.

Blockchaine her 3 saniyede bir bloklar eklenir ve geçerli bir blok üretenlere çabaları karşılığında 32 TRX verilir. Yılda toplam 336.384.000 TRX ödül olarak dağıtılır.

TRON (TRX) ICO

2017’de Tron’un halka arzı (ICO) sırasında toplamda 100 milyar TRX oluşturuldu ve dağıtıldı.

TRON’un lansmanı çok önemli bir olaydı. 2017 TRON Vakfı ICO’su, TRON ekosisteminin daha da geliştirilmesi için 70 milyon dolar topladı. Etkinlik sırasında, yatırımcılar BTC veya ETH karşılığında TRX tokenleri aldı. Satış anında, TRX tokenlerinin piyasa değeri sadece 0.0019 dolardı.

TRON Nasıl Saklanır

TRX token’larınızı saklamanın iki ana yolu vardır. Her birinin kendi yararları ve dikkate alınması gereken riskleri vardır. Kripto alanında yeniyseniz ve yalnızca az miktarda TRX satın almayı planlıyorsanız, bir mobil cüzdan size uygun olacaktır. TRON cüzdan Dapp, iOS ve Android cihazlarda ücretsiz olarak kullanılabilir.

Mobil Cüzdanlar

Mobil cüzdanın iyi tarafı, kullanımının kolay olması ve size kripto para biriminize anında erişim sağlamasıdır. Olumsuz tarafı, bilgisayar korsanlarına ve dolandırıcılara daha yatkın olmasıdır. Unutmayın, mobil cüzdanınız her zaman çevrim içidir, bu nedenle her zaman risk altındadır.

Donanım Cüzdanı

TRX’e büyük bir yatırım yapmak istiyorsanız veya bu kriptoyu uzun süre HODLing yapmayı planlıyorsanız, bir donanım cüzdanı en iyi seçenektir. Donanım cüzdanları, kripto paranızın “soğuk depoda” çevrim dışı olarak saklanmasını sağlar. Bu strateji, çevrim içi tehditlerin varlıklarınıza erişmesini imkansız hale getirir.

TRON’un Avantajları Nelerdir?

Ücretsiz: Ağdaki işlemler bedelsizdir. Saniyeler içinde dünyanın herhangi bir yerine bir milyon dolar TRX gönderebilirsiniz ve ücret ödemenize gerek kalmaz.

Hızlı işlemler: Platform saniyede 2000 işlem kapasitesine sahiptir. Böyle bir işlem kapasitesi, ölçeklenebilir bir gelecek ve ağdaki çevrim içi medyada devrim yaratma potansiyeli olduğu için iyiye işarettir. Bunu Ethereum (25 işlem) veya Bitcoin (3-6 işlem) gibi diğer kripto paralarla karşılaştırdığınızda ne kadar başarılı olduğunu görebilirsiniz.

dApp’ler Oluşturulabilir Olması: Ağ üzerinde dApp’ler oluşturabilirsiniz. Ağ üzerinde bir dApp oluşturarak ve üzerinde içerik sunarak karşılığında dijital varlıklar alabilirsiniz. Yani uygulamayı ve içindeki içeriği yaratma çabalarınız için tazminat alabilirsiniz.

İçerik Oluşturucularını Doğrudan Desteklenmesi: Tron, içerik oluşturucuları daha yeterli şekilde desteklemenin önemli olduğuna ve ağın bunu yapmanın harika bir yolu olduğuna inanmaktadır.

TRON’un Geleceği

Kripto para piyasasının son derece değişken olduğu artık iyi biliniyor. Bu nedenle Tron’un geleceğini belirlemek çok zordur. Ancak bununla birlikte, spekülasyonlar söz konusu olduğunda, Tron’un önünde oldukça kazançlı bir gelecek var gibi görünüyor.

Tron’un ekibi yol haritasındaki altı aşamayı başarılı bir şekilde yürütürse, bu dijital para biriminin piyasa değeri açısından ilerleme kaydetmesi muhtemeldir. Eğlence endüstrisi çok hızlı bir şekilde büyüdüğü için, bu durum kripto para biriminin kullanılabilirliğine katkıda bulunacaktır. Dolayısıyla, gelecekte her şey yolunda giderse yatırımcı bu kripto paraya çekilecektir.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?