Şubat 28, 2021

Stellar (XLM) Nedir? Kapsamlı Stellar İncelemesi

Mevcut teknoloji ve finans düzeninde, parayı sınırların ötesine taşımak yavaş ve pahalı bir işlem. Fakat Blockchain ile bu işlem daha hızlı ve kolay olabilir.

Transfer ve kripto para birimi denildiğinde akıllara 2 proje geliyor: Ripple ve Stellar. Ripple, bankacıların kripto parası olmak isterken, Stellar çabalarını herkesin para birimi olmaya odaklıyor. Bu yazımızda son dönemin popüler kriptosu Stellar’ı inceleyeceğiz.

Stellar Nedir?

Stellar en basit haliyle, dünyanın bankasız nüfusunun finansal hizmetlere erişmesine yardımcı olmak isteyen bir kripto para birimidir. Ayrıca parayı bir para biriminden diğerine taşımayı daha ucuz ve daha hızlı hale getirir.

Stellar’ın neden var olduğunu anlamak için, öncelikle denizaşırı para gönderme söz konusu olduğunda mevcut finansal sistemi anlamak önemlidir. Şu an için kullanılan sistemde birine para göndermek istediğinizde; banka hesabına, karşı tarafın hesap bilgilerine ihtiyaç duyarsınız. Bunun yanında birçok uluslararası banka, bankaların diğer bankalara hesap sahiplerinden birinden alacak veya para çekmeleri gerekip gerekmediğini bildirmek için SWIFT adlı bir sistem kullanmaktadır. Gönderici- alıcı arasında gerçekleşen talimat süreci, uzun ve uğraştırıcı olabilir. Üstelik banka hesabınız yoksa işler daha da zorlaşır.

Stellar’ın yapmaya çalıştığı şey, bu adımların çoğunu kaldırmak ve geleneksel anlamda banka hesabı olmayan kişilerin istedikleri yere para göndermelerine izin vermektir.

Stellar’ı Kim İcat Etti?

Ripple’ın da kurucuları arasında yer alan Jed McCaleb, Stellar’ı icat etti. 2014 yılında tam zamanlı Stellar’a odaklanmak için Ripple ekibinden ayrıldı. Bunun yanında Stellar’ın destekçileri arasında WordPress’in kurucusu, Angellist, Stripe ve Y Combinator’ın başkanı yer alıyor.

  • 2014: Jed McCaleb, Stellar’ın gelişimine odaklanmak için Ripple’dan ayrıldı.
  • Nisan 2015: Stellar Development Foundation, Stellar’ın nasıl çalışacağına dair bir teknik inceleme yayınladı.
  • Kasım 2015: Stellar ağı hayata geçti.
  • Ekim 2017: Stellar ve IBM, küresel ödemelerin hızını artırmak için bir ortaklık üzerinde anlaştı.

Stellar’ı Özel Yapan Ne?

Stellar, normal bankaları, herkesin parayı sınırlar arasında hızlıca ve neredeyse hiçbir ücret ödemeden taşımak için kullanabileceği bir ödeme sistemine bağlayabilen platformdur.

Stellar, arkasındaki ekibin dünyanın her yerinden insanlara para taşımasına yardımcı olmak için kurduğu ödeme ağıdır. Lumens (XLM), sonuç olarak oluşturulan kripto para birimidir. Her ikisi de Stellar.org adlı kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından denetlenir.

Stellar’ı kullanmak için, ağda “anchor” denilen şeye para yüklersiniz. Bunu Stellar ağında yaşayan bir PayPal veya banka olarak düşünebilirsiniz. Amerika’da yaşayan birine TL göndermek istediğinizi varsayalım. Anchor, Türk Lira’larınızı ağa yüklediğinizi doğrular, Stellar daha sonra para birimini Dolar’a dönüştürür ve parayı arkadaşınızın Stellar adresine taşır. Gönderdiğiniz kişi, Dolar’ı destekleyen bir anchor’dan parayı çekebilir ve para birimine erişebilir. Dahası tüm bunlar 3-5 saniye sürer.

Konu transfer ücreti olduğunda Stellar ağından yapılan transferlerin ücreti yalnızca 0,00001 Lumens (XLM) olarak belirlenmiştir. Maliyetle eşleştirilen hız, aniden yurt dışına para göndermenin çok daha kolay ve daha ucuz olduğu anlamına geliyor.

Bunların yanında ağ, itibari para birimleri ve diğer kripto para birimleri ile otomatik bir para birimi değişimine sahiptir, bu nedenle dönüştürme yapmak veya bunu yapmak için üçüncü bir tarafa ödeme yapmak konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Stellar ağı, şirketlerin hızlı işlem sürelerinden ve düşük ücretlerden yararlanmak için Lumens’in üzerinde kendi token’larını oluşturmalarına da olanak tanır. Yani Ethereum’da olduğu gibi Stellar’da da farklı token’lar barınabilir.

Stellar ağında para taşıma maliyeti, birçok insanın ağı kullanmasına izin vermek için düşük tutulur.

Stellar Nasıl Üretilir?

Ripple’ın başlangıcında yaptığı gibi, Stellar Network ilk başladığında 100 milyar Lümen (XLM) yarattı. Stellar’ın arkasındaki kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Lumens Vakfı, Lumens’in dağıtımına başkanlık ediyor. Yani XLM arzı Stellar tarafından kontrol ediliyor.

Stellar’ın borsalarda dolaştığını görebilirsiniz, ancak bunları saklamak ve yönetmek için Stellar uyumlu bir cüzdana ihtiyacınız olacaktır.

XLM Yatırıma Değer Mi?

Bu soruyu sizin için cevaplamak imkansız. Kripto para birimleri fiyat açısından inanılmaz derecede değişken olabilir ve bu nedenle ani kayıplar yaşanabilir. Sağlıklı bir araştırma yapmadıkça asla bir kripto para birimine yatırım yapmamalısınız. Daha da önemlisi asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmamalısınız.

XLM’nin büyük arzı, nispeten düşük coin (XLM) fiyatı ve iyi bir değer deposu olarak görülmemesi gerçeğiyle; Ethereum, Bitcoin gibi diğer kripto varlıklarıyla karşılaştırıldığında şu anda şüpheli bir yatırım gibi gelebilir. Ancak, dünyanın her yerinden daha fazla insan para transfer etmek için XLM’yi kullanmaya başlarsa, bu farklı bir hikayeye dönüşebilir.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : Koinfinans.com
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 0 )

Henüz yorum bulunmuyor. İlk yorumu siz yazmak istermisiniz ?