Kasım 12, 2018

Ripple Nedir? XRP Nedir? Ripple Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey

Ripple (XRP), uzman bir para transferi, para birimi borsası ve aynı zamanda havale ağı olan bir Gerçek Zamanlı Brüt Mutabakat (RTGS) sistemidir. ABD merkezli bir teknoloji şirketi olan Ripple Labs Inc. tarafından oluşturulmuş ve 2012 yılında piyasaya sürülmüştür. Ripple, ağın (RippleNet) ve arkasındaki şirketin adıdır, XRP ise sistemdeki işlemleri yürütmek için kullanılan token’dır. Ripple terimi bazen hem ağı hem de kriptoyu ifade etmek için kullanılır, ancak XRP, token’ın resmi adıdır ve ticarette bu şekilde kullanılır.

Ripple, bağımsız sunucular tarafından doğrulanır ve işlem gören para birimi, bir kripto para birimi olan XRP’dir. XRP, diğer çoğu para birimi ile değiş tokuş edilebilir ve kullanıcıların bankalarla ilişkili bekleme sürelerinden kaçınmasına yardımcı olur.

Bitcoin ve Ethereum gibi diğer kripto para birimi biçimlerinin aksine, Ripple bir blockchainden değil, “Hash ağacı (Merkle ağac)” olarak adlandırılan şeyden oluşur. XRP madenciliği yapılamaz çünkü XRP Ledger’in yazılımı, yaratılabilecek kripto para biriminin miktarına ilişkin bir sınır tutuyor ve başlangıçta oluşturulan 100 milyar XRP ile miktarı sınırlıyor. Bu XRP’ler de belli aralıklarla piyasaya sürülüyor.

Koinfinans.com olarak bildirdiğimiz üzere Blockchain teknolojisi, kripto para birimlerinin temelidir. Gruplar veya bloklar halinde birlikte bilgi toplayan bir veri tabanı türüdür. Yeni eklenen bir bloğu takip eden her yeni bilgi parçası, daha sonra zincire eklenen yeni oluşturulmuş bir blok halinde bir araya getirilir. Adından da anlaşılacağı gibi, blockchain, verileri birbirine zincirlenmiş bloklar halinde yapılandırır.

Ripple, blockchain gibi çalışır, çünkü bir işlemi işlemek için birden fazla node kullanılır. Ödeme süreci, birinin bir işlem göndermesini, bilgiye tek bir değer verilmesini, bunun paylaşılan bir kamu veri tabanına gönderilmesini, bilgileri paylaşan sunucuların veya düğümlerin doğrulanmasını ve (ayrı sunucular bir eşleşme bildirirse) işlemin onaylanmasını ve işlenmesini içerir.

Sistemin Bitcoin’e benzememesinin nedeni, iş kanıtı içermemesidir (Bitcoin blockchainindeki bir madenci, blockchaine kabul edilmeden önce işi göstermek için karmaşık bir denklemi tamamlar). Buna karşılık, Ripple modeli fikir birliğine dayalıdır. Mutabakata varıldığında, işlem tamamlanır. Bu nedenle, Ripple ağı saniyede 1.500 işlemi işleyebilirken, Bitcoin bu işlemlerin üç ila altısını işleyebilir ve Ethereum aynı zaman diliminde bunların 15’ini halledebilir.

Blockchain sistemiyle aynı olmamasına rağmen, Ripple’ın süreci nispeten verimli ve hızlıdır, bu da bankaların ve büyük ödeme işlemlerinin Ripple’a ilgi duymaya başlamasının büyük bir nedenidir.

Ek olarak, Ripple, örneğin Ethereum gibi tam olarak adem-i merkeziyetçi bir yapıya sahip değildir. Geliştiriciler, sistemi kötü niyetli operatörlerden koruyan bir mekanizma üzerinde bir miktar kontrole sahiptir, bu aynı zamanda Ripple’ın, hangi sunucuların ağda kabul edildiğini teknik olarak kontrol edebileceği anlamına gelir (merkezi bir otorite yapar). Bu yüzden bazıları XRP’nin gerçek veya standart bir kripto para birimi olmadığını bile söyleyebilir.

Ripple’ın Kurucuları ve Tarihi

Diğer kripto para birimlerinin aksine, XRP’nin tek bir önemli yaratıcısı veya kurucu figürü yoktur. Yine de, teknolojisinin ve ilgili ticari kuruluşların hızlı bir şekilde başlatılmasına dahil olmuş birkaç kişi vardır.

Buna OpenCoin (şimdiki Ripple) kurucuları, teknoloji uzmanı Jed McCaleb ve fintech şirketleri E-LOAN ve Prosper’ın kurucusu Chris Larsen dahildir. McCaleb, XRP Ledger’in yeni teknik tasarımıyla tanınmaktadır.

XRP’nin teknolojisine katkıda bulunan diğer önemli isimler de şunlardır: Bitcoin Core yazılımına katkıda bulunan Ripple’ın eski CTO’su Stefan Thomas, orijinal Ripple White Paper’ın ortak yazarı ve şu anki Ripple CTO’su David Schwartz ve yine orijinal Ripple White Paper’ınıortak yazarı Arthur Britto.

UC Berkeley’den ayrılan Amerikalı bir programcı ve girişimci olan Jed McCaleb, 2011’de Ripple fikrini tasarladı ve 2012’de şirketini kurdu, bu şirket başlangıçta OpenCoin olarak adlandırdı.

Mccaleb’in ortak geliştiricileri Arthur Britto ve David Schwartz nihayetinde Ryan Fugger’ın vizyonunu hayata geçirmesini sağladılar, Fugger orijinal OpenCoin sistemini Ripple’a dönüştürdü. 2018 yılına gelindiğinde, çoğu XRP kripto para biriminin kendisinden ziyade altyapının mesajlaşma yeteneklerini kullanmasına rağmen, 100’den fazla banka Ripple’ı kullanmaya başlamak için kaydolmuştu.

Yine 2018 yılında Ripple, XRP token’larının kayıtsız satışıyla ilgili olarak bir dizi dava açtı ve milyonlarca dolar kazanç elde etti. 2020’de, Ripple aleyhindeki yasal işlemlerinin bir parçası olarak, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), XRP’yi bir emtia değil bir menkul kıymet olarak sınıflandırdı ve Ripple liderlerinin kayıt dışı menkul kıymetlerin satışına izin verdiği iddia edildi. SEC’in açtığı davaya rağmen Nisan 2021’de XRP’nin değerinde sıçramalar meydana gelmeye başladı.

Ripple ve Bitcoin Arasındaki Farklar Nelerdir?

Ripple ağı ile Bitcoin ağı arasındaki temel farklar, çerçeveleri ve bunların sağladığı görece güçlü ve zayıf yönlerdir.

Örneğin, yeni Bitcoin’ler sürekli olarak madencilik yapılarak çıkarılırken, XRP üretilecek birimlerin sayısını başlangıçta sınırlamıştır. Piyasaya sürüldüğü sırada 100 milyar XRP üretilmiştir ve şu anda da dolaşımda olan 45 milyar XRP bulunmaktadır.

XRP aynı zamanda merkezi bir kripto para birimidir, Bitcoin ise adem-i merkeziyetçidir. Birincisinin merkezileştirilmesi, iş kanıtı gerektirmediğinden işlemlerin daha hızlı gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bunun yerine, her bir işlemi doğrulamak için küçük bir node ağına güvenir. Bu, bazı risklere sebep olabilir ancak Ripple, dijital para birimini güvende tutmak için adımlar attığına dair güvence veriyor.

İşlemleri doğrulamak ve yazılımı güvence altına almak için herkesin bilgi işlem gücüne katkıda bulunmasına izin veren Bitcoin’in aksine, XRP Ledger bu gücü yalnızca onaylanmış katılımcılara verir.

XRP Ledger “işlem ücreti” talep etmezken, gönderici tarafından küçük bir miktar XRP’nin imha edilmesi ve toplam arzdan düşürülmesini zorunlu kılar. Yine de bu, fiyat hareketinde büyük bir yukarı yönlü kuvvet ortaya koymuyor. XRP web sitesine göre: “Mevcut imha hızında, tüm XRP’yi yok etmek en az 70.000 yıl alacak.” 

Ripple çerçevesinde, işlemleri işlemek Bitcoin blockchaininden çok daha az zaman alırken, aynı zamanda daha az güç tüketiyor ve işlem ücretlerinde daha az maliyetli.

Bununla birlikte, bu hız ve daha düşük maliyet, Ripple’ın hala özel bir şirkete ait olduğu ve işletildiği gerçeğiyle birlikte gelir. Bu, tek bir kuruluşun sahip olmadığı gerçek bir kamu sistemi olan Bitcoin çerçevesiyle doğrudan bir tezat oluşturur.

Neden XRP Kullanılıyor? XRP Kullanmanın Avantajları

Düşük Komisyonlu Kripto Borsası: Bir para biriminin doğrudan diğeriyle değiştirilemediği ve önce bir ara para birimiyle değiştirilmesi gereken birçok durum vardır. Genellikle bu para birimi ABD dolarıdır. XRP aynı şekilde bir aracı para birimi görevi görebilir, ancak işlem başına daha az maliyetle.

Uluslararası İşlemler: Ripple, XRP kripto para biriminin yüksek işlem hızını, günler sürebilen ve yüksek ücretler gerektirebilen geleneksel banka havalelerine bir alternatif olduğunu uzun zamandır ilan etmektedir.

İnsanlar, XRP olmayan kendi dijital para birimlerini hızlı ve ucuz işlemlerle basmak ve dağıtmak için Ripple’ın ödeme ağı RippleNet’i de kullanabilir.

Ripple, çok kısa sürelerde ve çok düşük maliyetlerle uluslararası gönderim imkanı sunmaktadır ve çok yüksek bir işlem hacmine sahiptir. Bu yüksek işlem hacmi ve çeşitli borsalarda işlem görebiliyor olması ulaşılabilirliğini de arttırmaktadır.

Bankalar ve finans kurumları, şimdiye kadar hem Ripple teknolojisini hem de XRP Ledger’ı, aracılar arasındaki sürtüşmelerin(uyuşmazlıkların) yüksek kaldığı alanlar olan çapraz döviz ve uluslararası ödemeler için alternatif olarak görmüştür.

Finansal kurumlardaki bu gelişmeler, XRP Ledger’in bankalar tarafından para transferi ve mesajlaşma için kullanılan finansal mesajlaşma platformu olan SWIFT’e bir tür dağıtılmış alternatif olarak hizmet edebileceği yönünde düşüncelere yol açmıştı. Bu şekilde büyük şirketler ve bankalarla yaptığı anlaşmalar Ripple’ın değerinin artmasına yardımcı olmaktadır.

Ripple, birçok önde gelen finans kurumunun güvenini kazanacak kadar uzun süredir kripto oyununda yer alıyor. Bu güven, onları diğer kripto para birimlerine göre daha güvenli bir yatırım haline getiriyor.

Var olacak tüm XRP tokenleri zaten oluşturulmuştur ve Ripple bunları önceden belirlenmiş bir programa göre dağıtmaktadır. Bu da enflasyon yok demektir.

Daha fazla finansal kurum Ripple ve ürünlerini satın aldıkça da XRP’nin değerinin önemli ölçüde artmaya devam edeceği düşünülmektedir.

Sorumluluk reddi beyanı: Burada yazılanlar bir yatırım tavsiyesi değildir. Kripto para yatırımları, yüksek riskli yatırımlardır. Her yatırım kararı kişilerin kendi sorumluluğu altındadır. Son olarak Koinfinans ve bu içeriğin yazarı, kişisel yatırım kararlarından sorumlu tutulamaz.

Kaynak : kraken, smartasset, commodity
Risk Açıklaması:Koinfinans.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Koinfinans.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Koinfinans.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Koinfinans.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Koinfinans.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Koinfinans.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Koinfinans.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Koinfinans.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Koinfinans.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Koinfinans.com’u bağlamaz.


Uyarı: Koinfinans.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Koinfinans.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Koinfinans.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.


Haber Yorumları ( 1 )

Sizde yorumunuzu ekleyin, görüş bildirin.